Türkşeker'e ait Turhal Şeker Fabrikası, Erzurum Şeker Fabrikası ve Ilgın Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihaleleri gerçekleştirildi.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir. Mevcut durumda kapasiteye göre kamunun sektör payı %37, kooperatif fabrikalarının payı %36, özel fabrikaların payı ise % 27 olmuştur.
* Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikaları; Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01/12/2005 tarih, 2005/130 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış, 06/12/2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (Sümer Holding A.Ş.'ye) devredilmiştir.
Türk Şeker Genel Müdürü Ergün Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca, Türk Şeker'e ait 14 şeker fabrikası (Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikaları) için ihale sürecinin başlatıldığını belirtti.
Yozgat Şeker Fabrikası 40 milyon dolara, Niğde-Bor Şeker Fabrikası 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikası 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikası 82 milyon dolara satıldı.
İlgili 42 soru bulundu
Türkşeker Tarım A.Ş.; yüzde 51'i Vakıf Katılım Bankası'na yüzde 49'u ise Türkiye Varlık Fonu'na ait, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. iştiraki olarak 2020 yılında kurulmuş bir anonim şirkettir.
ÖYK'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayınlananan kararlarına göre Türkşeker'e ait Erzincan ve Erzurum şeker fabrikalarının 287 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.'ye satışı onaylandı.
Türkşeker'in 2020 yılı faaliyetlerine ilişkin raporu açıklandı. Buna göre Mücahit Alkan'ın genel müdürlüğünü yaptığı kurum 2020'de de zarar etti. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ve bağlı ortaklıkları, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 20 Aralık 2000 tarihli kararıyla özelleştirme kapsamına alındı.
Bitlis'te yer alan şeker fabrikasına ait 30 bin 143 metrekarelik alan ise 9 milyon 300 bin TL bedelle Haşim Ekinci'ye satıldı.
Çorum Şeker Fabrikası'nın satışını tamamladı. Safi Holding grup şirketlerinden Safi Katı Yakıt A.Ş. 528 milyon Türk Lirası ödeme yaparak Çorum Şeker Fabrikası'nın satışını tamamladı.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ KAYSERİ ŞEKER'DEKİ HİSSESİNİ VARLIK FONUNA DEVRETTİ Kayseri Şekerdeki Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığının %1.07 lik hissesi Varlık fonuna devredildi.
Konya Şeker ve Torku Anadolu Birlik Holding'in çatısı altında bulunuyor. En büyük atılımı 2007 yılında gerçekleştiren Torku'nun yönetim kurulu başkanı Ramazan Erkoyuncu'dur. Torku Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplandığı markanın ismidir.
ŞEKER FABRİKALARINI KİM ALDI : Ilgın Şeker Fabrikası ihalesini 637 milyon TL'lik teklifle Alteks kazandı. Turhal Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 569 milyon lirayla Kayseri Şeker Fabrikası AŞ verdi ve fabrikanın yeni sahibi oldu.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Kim ne kadar verdi? 25 şeker fabrikasından 14'ü için özelleştirme kararı alınmış ve ihaleler yapılmıştı. Bunlardan Doğuş Çay, Niğde-Bor, Yozgat ve Afyon şeker fabrikalarını toplam 1 milyar 336 milyon liralık teklifiyle kazanmıştı.
Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (TÜRKŞEKER) ait 25 şeker fabrikasından 13'ü geçen aylarda özelleştirildi. Satışlar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında onaylandı.
Konya Şeker, bir çiftçi kooperatifi iştirakinin, Türkiye'nin tarımsal sanayi devine dönüşmesinin öyküsüdür. Konya Şeker Fabrikası 1954'te üretime başlamıştır, şirketin büyük hissedarı, 46 bin üreticinin ortak olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'dir.
KİLER HOLDİNG A.Ş.
Bugün gerçekleştirilen ihalede Afyon Şeker Fabrikası, 725 milyon TL'ye Doğuş Gıda'nın oldu. Afyon Şeker Fabrikası ihalesine Kayseri Şeker, Mutlucan BBM Safi Katı Yakıt, Albayrak Turizm, Torunlar, Özbey ve Doğuş katıldı. Doğuş, 725 milyon TL'ye fabrikayı aldı.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 30.09.2004 tarih, 2004/93 sayılı kararı ile şirketteki %56 oranındaki idareye ait hissenin satışı suretiyle özelleştirme işlemi sonuçlandırılmıştır. Şirketimizin ünvanı 25.01.2005 tarih ve 4246 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde İlan edilerek Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş.
Türkşeker Ilgın Şeker Fabrikası'nda 2021-2022 Üretim Dönemi 21 Eylülde başladı. Ilgın'da Aralıksız 40 Yıl Üretim! Türkiye'nin 20'nci şeker fabrikası olan ve temeli, Necmettin Erbakan tarafından 1976'da atılan Türkşeker Ilgın Şeker Fabrikası 1982 yılından beri üretime aralıksız devam ediyor.
İlk teklifi Binbir Gıda AŞ 150 milyon Türk lirası olarak verirken, Albayrak Grubu çekildi. Böylece Alpullu Şeker Fabrikası, Binbir Gıda AŞ'nin oldu.
SUKKAR ŞEKER ÜRETİM
Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından 1956 yılında hizmete açılan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları, 2018 yılında Albayrak Grubu tarafından devralınmış ve Mayıs 2019'dan itibaren SUKKAR markasıyla şeker üretimine başlanmıştır.
Fabrikanın 2018 yılı baharında yapılan özelleştirme ihalesini Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri