Olumlu iletişim üretkendir, olumsuz iletişim ise etkisizdir ve çoğu zaman işleri daha da kötüleştirir. Olumlu iletişim tamamen kendiniz için harekete geçmekle ilgilidir, ancak olumsuz iletişim genellikle tehdit etmeyi, saldırmayı veya başkalarını görmezden gelmeyi içerir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Olumlu İletişim Becerileri
Söylediklerinin yanı sıra ses tonuna, jestlerine ve her şeye göre… Ayrıca, eksiksiz bir şekilde dinlenmek ve anlaşılmak, ilişkilerde en çok vurgulanan iletişim değerlerinden biridir. Empati: Olumlu iletişim kurarken empati göstermek kritiktir ve bir ilişkinin olmazsa olmazıdır.
İlgili 43 soru bulundu
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
İletişim sürecini olumlu yönde etkileyen en temel faktör öncelikle empati kurmaktır. İletişimde insanların birbirleri ile göz kontağı kurması da iletişimi olumlu yönde etkileyen bir diğer etmen olmaktadır. Göz teması kurarak iletişim sağlayan kişiler daha dikkatli ve etkili olur.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
İletişimin vazgeçilmez ve en önemli aracı ise elbette dildir. Özellikle sözlü iletişim için son derece önemlidir. Dil, sosyal hayatta en etkili ve gelişmiş iletişim aracıdır.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Terapötik ittifakı sağlamak için; aktif dinleme, sessizlik, odaklanma, açık uçlu sorular kullanma, açıklama, keşfetme, başka sözcüklerle ifade etme, yansıtma, yeniden ifade etme, yönlendirme sağlama, özetleme, kabul etme ve kendini sunma gibi terapötik iletişim tekniklerinden terapistler yararlanmaktadır.
Duygu ve düşüncelerimizi uygun ifade ile direk söylemek açık iletişimdir. Açık iletişime malesef son derece kapalı bir toplumuz! Artniyet, yanlış anlama, niyet okuma, ağızdan çıkan söze mahkum etme, yargılama, kin gütme, alışkanlıklar vb filtreler açık iletişimin önündeki en büyük engellerdir.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Etkili iletişim için en önemli kural dinlemeyi öğrenmektir. Sosyal bir varlık olan insan yaşamını etkili bir şekilde sürdürebilmek için iletişim kurmanın her zaman bir yolunu bulmuştur. Çünkü iletişim; insanın kendini, duygu ve düşüncesini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur.
Bu tür bir iletişim, karşımızdaki kişiye saygı gösterme, empati yapma, açık ve dürüst olma, dilbilgisi kurallarına uygun konuşma ve iletişim engellerini aşma yeteneğini içerir. Kaliteli iletişim, ilişkilerimizi derinleştirir, anlayışı artırır ve sorunları daha etkili bir şekilde çözmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri