Anonim veya limited gibi sermaye şirketlerinin devrolunan şirket sıfatı ile kollektif veya komandit gibi şahıs şirketleriyle birleşmesi yasaktır. Sermaye şirketlerinin şahıs şirketleri ile birleşmek istemesi halinde mutlaka devralan olmaları gerekmektedir.
E) TÜRLER ARASI SERBEST BİRLEŞME İLKESİ
Ancak bu serbestiye iki istisna getirilmiştir. Birincisi şirketler arasında yasak birleşmeler belirtilmiş ikinci olarak da ticaret şirketlerinin dernek, vakıf ve tek kişi işletmeleri ile birleşmeleri yasaklanmıştır.
Buna göre; Sermaye şirketleri; Sermaye şirketleriyle, Kooperatiflerle ve Devralan şirket olmaları şartıyla, kollektif ve komandit şirketlerle, birleşebilirler.
Ticaret şirketlerinin birleşmeleri uzun bir süreç ve prosedür gerektirmekle birlikte, anonim ve limited şirketler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 155. maddesinde yer alan şartları sağlamaları halinde kolaylaştırılmış şekilde birleşebilir. Bu şekilde birleşme iki halde yapılabilir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Mikro işletmeler: 10 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı 5 milyon TL'yi geçmeyen şirketler bu sınıfta yer alır. Küçük işletmeler: Bünyesinde 10-50 arası kişinin istihdam edildiği veya yıllık net satış hâsılatı 50 milyon veya daha fazla olmayan işletmelere küçük işletme denir.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Şirketlerin birleşmesi; devralma yoluyla ya da yeni kuruluş yapılması yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Yeni kuruluş; iki ya da daha fazla ticari şirketin birleşmesi sonucunda ortaya yeni bir ticari şirket meydana gelmesi ile gerçekleşmektedir. Bu durumda birleşen şirketler dağılmakta ancak tasfiye olmamaktadırlar.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Şirketler, bir şirketin diğerini devralması, teknik terimle “devralma şeklinde birleşme” veya yeni bir şirket içinde bir araya gelmeleri, teknik terimle “yeni kuruluş şeklinde birleşme” yoluyla birleşebilirler. Kabul eden şirket “devralan”, katılan şirket “devrolunan” diye adlandırılır.
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Kollektif şirket en az iki ortakla kurulur. Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
Bir holding şirketi, bir anonim şirketin, bir veya daha fazla şirkete yönetim ve kontrol imkânı verecek şekilde katılması ile ortaya çıkan, konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılım ile sınırlı olan anonim şirketin bir türüdür.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Limited şirketler; ortaklık yapıları, kuruluş ve sona erme süreçleri sebebiyle Türkiye'de en çok tercih edilen şirket türü olarak öne çıkar. Türk Ticaret Kanunu'nun sağlamış olduğu kolaylıkların yanı sıra ortaklıkta ayrılma sürecinin kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi de bu şirket türünü tercih edilebilir kılar.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
Her şirket birleşmesi aynı sonucu vermemektedir. Buradan her hisse birleşimi sonucunda hissenin değerinin arttığı veya artacağı sonucu çıkarılmamalıdır. Ancak elde edilen sonuçlara göre ülkemizde devralandan ziyade devralınan şirketin hisse senetlerinde yüksek getiri gözlenmiştir.
Devralan şirkette sermaye artırımının yapılması şirketin devamının gereğidir. Bu sebeple serma- ye artırımı devralan şirkette bir zorunluluktur; zira ilgili hüküm emredici niteliktedir.
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Holding, hukuki niteliği olmayıp tek bir merkezden kendisine bağlı firmaları yönetirler ve farklı alanlarda faaliyet gösterirler. Holdingler farklı firmaların hisselerini ellerinde bulundururlar. Tek başlarına da Holding kurulabilir. Kurulması için bakanlıktan izin alınması gerekir.
Özet olarak holding ve şirket toplulukları arasındaki temel farklılıklar şunlardır; Şirketler topluluğundan bahsedebilmek için hâkimiyet ve kontrol gücü aranır. Bu demektir ki şirketler topluluğunda hâkimiyeti sağlayacak oranda iştirak etmek gerekmektedir. Oysa holdingin diğer şirketlere iştirak seviyesi önemsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri