Borcunu ödemediğini bilen kimsenin, bile bile, ödedim diye yemin etmesi gibi... Bu gibi yalan yeminler çok büyük günahtır. Böyle yalan yere yapılan yeminlerin, yurtları viran ve yalancıları da mahv u perişan edeceği rivayetlerde vardır. Bunun bağışlanması için keffâret yoktur.
Kişinin birini görmediği hâlde gördüğünü zannederek “Vallahi gördüm.” demesi veya yemin kastı olmaksızın yemin sözlerini söylemesi, yemîn-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı kefâret gerekmez.
Yemin kefaretinizi Türkiye Diyanet Vakfı bünyesinde bulunan aşevleriyle yiyecek yardımı olarak, ayrıca kıyafet yardımı ve nakdi yardım olarak da ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırabilirsiniz. 1 Yemin Kefareti bedeli 700TL'dir.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Yaşlanıp elden ayaktan düşmüş veyahut sağlığı el vermeyip oruç tutamayan kişiler; zengin ise orucunu her gün bir fakir kişiye fidye olarak verebilir. Kefaret ile mükellef olmuş kişi aynı zamanda fakir de ise fidye vermez ve bu durumda yapacağı tek şey Allah'a dua etmek ve O'ndan af dilemek olur.
İlgili 22 soru bulundu
Yemîn-i Gamûs.
Geçmişteki bir hadiseyle ilgili olarak kasten yalan yere yapılan yemindir; buna “yemîn-i fâcire” de denir. Gerçeğe uygun olan yemin ise “yemîn-i sâdık” diye adlandırılır. Yalan yere yemin, yemin eden kimseyi cehenneme sokacağı için “daldırmak” anlamındaki kökten gelen “gamûs” kelimesiyle tanımlanmıştır.
Her ne şekilde olursa olsun geçerli (mün'akide) olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.
Allah'ın isim ve zatî sıfatlarının dışında hiçbir şeye yemin edilmez. Hanefilere göre, Nebi, Kur'ân, Kâbe gibi Müslümanlarca kutsal olan varlıklar adına da yemin edilmesi caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidâye," II, 72; Mevsıli; IV, 51).
Yemin verilen sözün yerine getirilmemesi durumunda bozulmuş kabul edilir. Bir işi yapmaya yemin edip yapmamak yeminin bozulması demektir. Ya da tam aksine yapmamaya söz verip yapmak yine yemin bozmak olarak ifade ediliyor.
Sorumluluğun oluşabilmesi için irade beyanı şarttır. Bu itibarla yemin ve adağın da geçerli olabilmesi için dille telaffuz edilmeleri gerekir. Telaffuz etmeden sadece içinden geçirmekle yemin ve adak hükümleri oluşmaz (Kâsânî, Bedâi', 3/5; 5/81-82; Nevevî, el-Mecmû', 8/451; Dimyâtî, İânetü't-tâlibîn, 2/412).
Bakıldığında üç yol öne çıkmaktadır. İlki, on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı vermektir. Bir fitre miktarı 2023 yılı Ramazan ayı itibarı ile 70 TL olarak belirlenmiştir. Bu hesaba göre yemin eden bir kişinin yemin kefareti için ödemesi gereken miktar 700 TL'dir.
Bu sebeple de literatürde kasem suretiyle yapılan üç çeşit yeminden söz edilir. Bunlar da "lağv yemini", "gamûs yemini" ve "mün'akit yemin"dir.
Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan “vallahi”, “billahi” şeklindeki sözler hükümsüz (lağv) yemin sayıldığı gibi yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan ...
Yalan yere yemin etme suçunun da tövbesi vardır.
Yemin için söylenen kelimelerden ziyade örf ve niyet esas aldığı için mesela, “Yemin ederim, şehâdet ederim, üzerime andolsun” gibi sözler de yemin yerine geçer.
Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur.
Bu sebeple geçmişte bozulan bir yeminden dolayı keffâret ödendikten sonra tekrar yemin edilir ve bu yemin de bozulursa, tekrar yemin keffâreti ödenmesi gerekir. Ancak bir konuda yemin edip yeminini bozan kişi keffâret ödemeden aynı konuda tekrar yemin etse ve bu yemini de bozsa hepsi için tek keffâret öder.
Yemin eden kimse, yemini ederken aklı başındaysa ama sinirli hali ile yemin etmişse ve ne dediğini hatırlıyor ve biliyorsa o yeminin keffareti vardır. Ancak ne söylediğini hatırlamayacak düzeyde bir sinirle söylemişse yani cinnet hali ile söylemişse bunun keffareti yoktur.
YEMİN KEFARETİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR? “Niyet ettim Allah rızası için yemin kefareti orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im!” diyerek niyet edilir.
"Yalan yere yapılan yemine “gamûs" denir. Kişinin yapmadığı bir şey için "yaptım", ya da yaptığı bir şey için "yapmadım" diyerek yemin etmesi büyük günahlardandır. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) yalan yere yemin etmeyi kebâir yani büyük günahlar arasında saymıştır (Buhârî, Eymân, 16, No: 6675).
Yemin, bir kimsenin Allah'ın ismini veya bir sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Mesela “Vallahi (Allah'a yemin ederim ki) şu işi yapmam”, “Billahi (Allah'a yemin ederim ki) şu yere gitmeyeceğim” şeklindeki beyanlar böyledir.
Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lazım gelen kefârete, "yemin kefareti" denir. Yeminin kefareti olarak 10 (on) fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir. Kefaret, yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir.
Kur'an'da “Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren (lağv) yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz; fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle âzat etmektir.
Yalan Yere Yemin Suçunun Cezası
Yalan yere yemin etme suçunun alt sınır cezası 1 yıl olup alt sınırdan verilmesi halinde adli para cezasının verilmesi mümkündür. Adli para cezasının ödenmemesi halinde ise yeniden hapis cezasına çevrilecektir.
Buna göre, bir fakire, yemin kefareti olan on günlük yiyecek veya karşılığı para, bir defada verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri