Birçok çeşidi bulunan soğanın kırmızı, beyaz, sarı ve mor olmak üzere renkleri ile ayrımı yapılmaktadır. Genellikle kırmızı soğan kullanımı yemeklerde yaygın olmaktadır. Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
-Kırmızı Soğan İle Beyaz Soğan Farkı Nedir? Yetiştirme şartlarına göre değişse de kırmızı soğan genel olarak daha acı olmaktadır. Acılığı veren madde kapsaisin bir antioksidandır.Bilimsel çalışmalarda kırmızı soğanın beyaz soğana göre 5 – 10 kat daha fazla antioksidan içerdiği ileri sürülmektedir.
Özellikle karamelize soğan yapacağınız zaman acı soğanları tercih etmenizde fayda vardır. Soğanlar salatalarda çiğ olarak tüketildiği için sülfür miktarı düşük, acısı az soğanlar salatalar için daha uygundur. Soğanların suyunu salıp yağın renginin şeffaftan beyaza dönmesi doğru yolda olduğunuzun göstergesidir.
Acısı daha azdır
Kırmızı soğana göre daha hafif bir tada sahiptir.
İlgili 42 soru bulundu
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
afiyet olsun. önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Kırmızı ve beyaz soğan arasındaki fark. Yemeklerinin yanında tüketilen mor soğanın faydası saymakla bitmiyor. Ancak bu sebzenin öyle bir faydası var var ki hayretler içinde bırakıyor… Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.
Taze soğan olarak da bilinen yeşil soğan, soğanın oluşum aşamasında hasat edilerek tüketilen bir besindir. Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir.
Özelikle kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz soğana göre daha fazla bulundurmaktadır. Ayrıca soğanın içindeki kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur.
Soğan açı bir sebzedir.
Beyaz soğanın faydaları; Diyabet hastalarına önerilen beyaz soğan diyabeti ve kan şekerini dengelemekte faydalıdır. İçeriğinde var olan antioksidan sayesinde hastalıklara karşı önleyici olarak bağışıklığın güçlenmesinde büyük rol oynamaktadır.
Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Soğan seçerken, kuru ve sert olmasına özen göstermelisiniz. Yumuşak soğanlar çürümeye hazır türdendir. Kabuklarının, soğan üzerinde olması önemlidir. Patatesin ise sert ve filizlenmemiş olması gerekir.
İçerdiği asitler sayesinde soğan bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili bir sebzedir.
Bunlar içinde hem kuersetin hem de antosiyaninden bakımından en zengin olan soğan türü olduğundan, kırmızı soğanın kansere karşı en etkili soğan türü olduğu tespit ediliyor.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
Tencerenin kapağını kapatıp, soğanları orta ateş üzerinde 10 dakika ara ara karıştırarak, pişirin. Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası koyun. Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin.
Grip, soğuk algınlığı vb. rahatsızlıklarınızda soğanı dörde bölüp yatak odanıza koyun. Soğan odanızda mikropları absorbe etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca soğanın doğal kokusu solunumunuzu rahatlatabilir. Dünya sağlık örgütü soğanın solunum yollarına yardımcı etkisini kabul etti.
Tatlı soğan
Diğer soğanların keskin ve sıkışmış tadı tatlı soğanlarda yoktur ve gerçekten tatlı bir tat verir. Genellikle sandaviçlerde kullanılabilir. Renkleri beyazdan sarıya değişebilir ve çoğunlukla düz ya da ezilmiş bir görünüme sahip olurlar.
Bir kap içerisinde tuz, limon suyu, sumak ve zeytinyağı karıştırılır. Süzülen soğanların üzerine eklenerek harmanlanır. Maydanoz eklenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri