Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
Kırmızı soğan
Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Beyaz soğan
Sarı soğandan daha keskin bir lezzete sahiptir ve daha ince bir yapısı vardır. Sarı soğan gibi pişirilebilse de daha iyi doğranması gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Yetiştirme şartlarına göre değişse de kırmızı soğan genel olarak daha acı olmaktadır. Acılığı veren madde kapsaisin bir antioksidandır.Bilimsel çalışmalarda kırmızı soğanın beyaz soğana göre 5 – 10 kat daha fazla antioksidan içerdiği ileri sürülmektedir. Bu yüzden kırmızı soğan sağlık açısından daha faydalıdır.
Yeşil soğan, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu şekilde etkileri bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini koruyarak, güçlendirmede etkilidir. Bağışıklık sistemi sadece vücut sağlığı için değil zihin sağlığı için de büyük önem taşır.
Yeşil soğan genellikle salatalara katılır. Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
"Mor soğan, yetiştirilmesi kolay ve oldukça sağlıklı bir besin olup bir çok hastalığın tedavisine de katkıda bulunur. Biz de sizler için birbirinden güzel faydalarıyla mucizevi mor soğanı araştırdık." Mor soğanın taşıdığı esterler, kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalbi güçlendirmeye yardımcı olur.
Mor Soğan Suyu Nasıl Kullanılır? Öncelikle bir orta boy mor soğanı 4'e bölmek suretiyle hazır hale getirin. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 2 klorsuz su bardağı içerisine soğanları atın. Daha sonra ocakta 5 dakika boyunca bekledikten sonra gün içerisinde rahatlıkla tüketilebilir.
Sarı soğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Demir yönünden zengin olan kırmızı soğan kan hücrelerini optimal tutmak için oldukça değerlidir. Sarı soğanda da demir vardır fakat kırmızı soğana göre daha az miktadır.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Akciğere bağlı hastalıklar ve astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir. - Yeşil soğan göz sağlığına da oldukça etkili olan besinler içerir, göz sağlığını korur. - Böbrek taşı olanlara iyi gelecektir.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
Aksi takdirde uykusuzluk sorununa neden olabiliyor. İşte akşam tüketildiğinde uykusuzluğa neden olan yiyecekler... Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Bal ya da zeytinyağıyla karıştırılan soğan suyu aknelerden kurtulmayı ve cildin parlamasını sağlar. Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir.
Beyaz soğan vücuttaki iltihaplanmayı kurutmaya ve yok etmeye yardımcıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında ve Rahim iltihaplanmalarında etkilidir. Miyom oluşumunu engelleyerek adet sancısının oluşmasını engellemektedir. Beyaz soğan kalp rahatsızlıklarında ve damar yolu hastalıklarında oldukça önemli bir yiyecektir.
Fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, daha sert bir dokusu olan kuru soğan var sırada. Kuru soğan hem fiyat anlamında diğerlerine nazaran daha bir ucuz oluşuyla hem de çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda en çok kullanılan soğan türü.
Soğanın zararları ve yan etkileri
Hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilir. Hemoroit (basur) rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir. Yani reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların çiğ kuru soğan tüketmekten mümkün mertebe kaçınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri