İş Kanunu'na göre iş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Yani aksi kanunda belirtilmedikçe yazılı olması gerekmez. Ancak süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.
Kanunun 8 inci maddesine göre iş sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak iş görmeyi, işverenin de ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan bir sözleşmedir. Herhangi bir şekle tabi değildir. Yazılı yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Takım sözleşmesi, ' Çıraklık sözleşmesi, ' Deneme süresi olan iş sözleşmeleri, ' Bir yıldan fazla süreli belirli iş sözleşmeleri, ' Basın İş Kanunu uyarınca gazetecilerin iş sözleşmeleri, Yazılı yapılmak zorundadır.
İş sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. Genel olarak iş sözleşmesinin yazılı yapılmaması iş sözleşmesinin varlığını etkilemez.
İş kanunun 14. Maddesinde işçiye ihtiyaç duyulması halinde işe görme ediminin yerine getireceğine dair yapılan kısmi süreli iş sözleşmesidir. Bu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
İş kanununa göre belirli süreli iş sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Her ne kadar belirsiz süreli iş sözleşmesi bakımından şekil serbestisi bulunmaysa da İş Kanunu belirli süreli iş sözleşmelerinin yazılı yapılması zorunluluğunu getirmiştir.
5763 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle alt işverenlik sözleşmesinin yazılı yapılması esası getirilmiştir. 5763 sayılı Kanun'la yapılan deği- şikliğe ilişkin gerekçede “Asıl işveren ile alt iş- veren arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması şartı getirilmiştir.
İş Sözleşmesinin Şekli
Eğer iş sözleşmesi yazılı yapılmaz ise işveren, yukarıda belirtilen şartları içeren bilgiyi işçiye 2 ay içerisinde vermek zorundadır. Aksi halde işveren, idari para cezası ile karşılacaktır.
Bir işyerinde çalışan tam süreli işçinin çalıştığı iş sözleşmesine oranla daha az çalışılan iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi denir. Mesela, bir işçi, haftanın sadece üç günü gelip çalışıyorsa ya da her gün gelmekle birlikte, kısa bir süre çalışıp gidiyorsa, kısmi süreli çalışıyor demektir.
- (a) bendi uyarınca, işçi ile işverenin anlaşması ile uzaktan çalışmaya geçilmesi halinde, tarafların çalışma mevzuatı ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yazılı sözleşme yapmaları gerekir. - (b) bendi uyarınca, işçinin talepte bulunması ile uzaktan çalışmaya geçilmesi halinde, talebin yazılı olması gerekir.
Türkiye'deki mevzuata göre, iş sözleşmesi imzalanması zorunlu olmamakla birlikte, işçi ve işverenin haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi önemlidir. İş Sözleşmesi Türleri: Yasal düzenlemelere göre, iş sözleşmeleri yazılı veya sözlü olarak düzenlenebilir.
Çağrı üzerine çalışma sözleşmesinin yazılı yapılması zorunludur. Çağrı üzerine çalışma belirsiz süreli iş sözleşmesiyle yapılabileceği gibi eğer 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 11.maddesi uyarınca objektif şartları varsa belirli süreli iş sözleşmesiyle de yapılabilecektir.
Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinde Şekil Şartları
Bu noktada vurgulanması gereken ilk husus, bu iş sözleşmesini yazılı olabileceği gibi sözlü olarak da yapılabileceğidir. Sözleşmenin yazılı yapılması halinde bir nüshasının işçiye verilmesi zorunlu olduğu gibi bir nüshası da işveren tarafında kalır.
Sürekli ya da süreksiz iş sözleşmeleri
İş Kanununda belirtildiği üzere; “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Buna göre yapılan iş için öngörülen süre 30 günden az ise süreksiz bir iş anlaşması söz konusu olur.
Süreksiz iş sözleşmesi, işverenin işin niteliğine, süresine veya işin yapılacağı yere bağlı olarak işçinin belirli bir süre veya belirli bir iş için işe alındığı sözleşmedir. Bu sözleşmede işin süresi ya da yapılacağı işin tamamlanması ile iş sözleşmesi sona erer.
İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi iş ilişkisinin bir süreye bağlı olmadan yapılması demektir. Çalışanın ne kadar süre ile çalışacağının belli olmadığı durumlarda belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılır.
Sözleşmenin fesih bildirimiyle sona ereceği kararlaştırılmış ve iki taraf da fesih bildiriminde bulunmamışsa, sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.” Özetle, sözleşme işin niteliğine göre bir süreye tabi olabilir. Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da.
Eser sözleşmesi için borçlar yasasında belli bir şekil şartı öngörülmemiştir. Sözlü olarak yapılabileceği gibi yazılı olarakta yapılabilir. Ancak ispat hukuku açısından eser sözleşmesinin yazılı olarak yapılması uygundur. Taraflar arasında yapılan eser sözleşmesi inkâr edilmedikçe sorun yoktur.
4857 sayılı İş Kanunu'nda taşeron ilişkisi “asıl işveren-alt işveren” kavramlarıyla düzenlendiğinden, 4857 sayılı Kanun açısından taşeron meselesinin kategorik olarak “alt işveren” başlığı altında ele alınması doğ- ru olacaktır.
Taşeron (Alt İşveren) Sözleşmesi
Asıl işveren ile alt işveren arasında yapılan sözleşmeye alt işverenlik sözleşmesi denir. Asıl işveren ile alt işveren arasında yazılı olarak yapılan alt işverenlik sözleşmesi, hüküm ihtiva etmesi açısından birtakım hususları içermelidir.
(2) Denetim elemanlarınca veya kamu kurumlarınca yapılan bildirimler dikkate alınarak bölge müdürlüğünce Kanunun 3 üncü maddesine göre gerekli işlemler yapılır. MADDE 9 – (1) Alt işverenlik sözleşmesi asıl işveren ile alt işveren arasında yazılı şekilde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri