Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
Ana Kural; 1-)Cezalarının TOPLAMI 10 YILDAN AZ olan hükümlüler, cezalarının SADECE 1 AYINI kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve KOŞULLU SALIVERME SÜRESİNE 7 YIL VEYA DAHA AZ KALMASI kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Denetimli serbestlik süre bakımından 1 yıldır. Bazı koşullarda bu süre 1 yıldan daha fazla olabilmektedir. Koşullu salıverilmesine 2 yıl ve 2 yıldan daha az süresi kalan kadın hükümlülerin 0-6 yaş grubunda çocuğu varsa denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Çağrı Kağıdı Ne Zaman Gelir? Hükümlünün kendisinin hapishane veya güvenlik tedbirinin infazı için gelmemesi durumunda, hükümlüye savcılık tarafından çağrı kağıdı gönderilir. Hükümlü, çağrı kağıdının tebliğinden itibaren on gün içinde savcılığa gitmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
Genel olarak, açık cezaevine girdi çıktı süresi 1 ila 10 gün arasındadır. Ancak, bazı hallerde bu süre 15 veya 30 güne kadar uzayabilir. Cezanın süresi kısaysa, girdi çıktı süresi de kısa olacaktır. Örneğin, 1 yıl veya daha az süreli bir ceza alan hükümlü, genellikle 1 gün içinde girdi çıktı işlemini tamamlayabilir.
Hapis cezalarının hafta sonu ve geceleyin infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin altı aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından bir yıl altı aya, ölüme neden olma hariç, taksirli suçlar bakımından ise üç yıla çıkarılıyor.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Belirli bir suç veya suç türüne ilişkin olarak işlenen bütün fiilleri ve bu fiillerden dolayı verilen cezaları kapsar. Kamu davasını düşürür ve kesinleşmiş mahkumiyetlerin bütün sonuçlarını ortadan kaldırır. Suçun işlendiği tarih ve kapsamı kanunla belirtilir.
Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün; Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.
6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
31 Mart 2020 tarihinden önce işlenen adi suçlarda, sanığa verilen ceza 2 yıl 0 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır.
Kasıtlı suçlardan üç yıl ve daha az suç almış hükümlüler açık cezaevine geçme hakkında sahiptir. Taksirli suçlarda ise beş yıl ve daha altında ceza almış hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçebilmektedir.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Sanığa verilen ceza 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 6 AY 25 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 3 yıl veya daha az süreli olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten yararlanır.
Açık cezaevi
Dıştan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı güvenlik önemlerinin en az ve daha basit tutulduğu cezaevleridir. İyi halli, çalışma gücüne sahip ve firar etmeyeceklerine kanaat getirilen hükümlüler bu cezaevlerine gönderilir.
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
İlk defa suç işlemiş olan mahkum ya da hükümlüye, suç öncesi durumunda sicili temiz ise; Terör suçu hariç, suç kategorisi ayırt etmeksizin; 5 yıl cezai indirim yapılmalıdır. Her insan hata yapabilir.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor.
Hükümlüler, cezalarının son günü öğleden önce tahliye edilirler, ancak Cumartesi, Pazar veya Resmi tatil günleri (İdari tatil günleri hariç) tahliye edilmeleri gereken hükümlüler bir önceki iş günü tahliye edilir.
Hükümlülerin açık cezaevine geçişleri iki temel koşula bağlıdır. Bunlardan birincisi (süre koşulu) cezanın bir kısmının kapalı kurumda infaz edilmesi, ikincisi ise bu süreçte hükümlünün iyi halli olduğunun tespitidir.
Uyuşturucudan 4 Yıl 2 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar? Uyuşturucudan 4 yıl 2 ay ceza alan sanık, 2 yıl 1 ay 15 gün hapis yatar. Zira 4 yıl 2 ay hapis cezasından koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 3 yıl 1 ay 15 gün olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri