Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterlerleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk Cittaslow'u oluyor. Belediyenin “yavaş felsefesini” benimsemesi ve gerçekleştirdiği projeler Seferihisar'ı bu alanda örnek bir belediye haline getiriyor.
Seferihisar, Sakin Şehir hareketine ülkemizden ilk katılan şehir olma özelliği nedeni ile Türkiye'nin Sakin Şehir başkenti olarak anılıyor.
Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir.
1999'da İtalya'daki üç belediye başkanının girişimi sayesinde ortaya çıktı. İtalya'da Bra kenti (Francesco Guida), Orvieto kenti (Stefano Cimicchi) ve Positano kenti (Domenico Marrone) kentleri ile başlayan hareket, 2020 yılı itibarıyla da 30 ülke 268 kente kadar yayıldı.
1- Seferihisar, İzmir
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı.
İlgili 24 soru bulundu
En son Antalya'nın Finike ilçesi Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından Türkiye'nin 22'nci Cittaslow kenti olarak sakin şehir ağına dahil edildi.
Bakınız bizim memleketin yüz akı gibi söz ettiğimiz Ula ilçemize bağlı Akyaka Mahallemiz, 2011 yılının Haziran ayında, o zaman belediye statüsünde olup, Akyaka belde belediyesi iken Ahmet Çalca'nın başkanlığı zamanında Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 'Cittaslow' yani 'Sakin Şehir' ilan edilmişti ...
Bunlar ise; Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz, Bitlis Ahlat ve Ankara Güdül.
Cittaslow Türkiye Ağı 2009 yılında Seferihisar'ın Cittaslow Birliği'ne üye olmasıyla kurulan Türkiye ağının 22 üyesi vardır.
Cittaslow ifadesi ilk defa 1999 yılında İtalya'da ortaya çıkmıştır.
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin şehirleri aynılaştırmasına karşı çıkan Uluslararası Cittaslow Şehirler Ağına katılan ilk şehir olmuştur.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
İtalyanca “Citta” (şehir) ve İnglizce “Slow” (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow kelimesi, “Sakin Şehir” anlamında kullanılmaktadır ve hareketin temelleri 1999 yılında İtalya'nın Orvieto şehrinde “Slow Food” hareketine öncülük yapan Greve, Orvieto, Bra ve Positano'nun belediye başkanları tarafından atıldı.
Tüm dünyada büyük saygınlık ve prestij kaynağı olarak kabul edilen Cittaslow 2023 listesine Finike'de dahil edildi. Finike sakin şehir seçildi! Türkiye'nin turizm cenneti sakin şehir seçildi!
Bu destinasyonlardan birisi de Muğla'nın şehir merkezinden sahile doğru inerken 671 rakımlı Sakar Geçidi aşıldıktan sonra eşsiz manzarası ve doğasıyla Gökova körfezi içerisinde yer alan Akyaka (Şekil 1) beldesidir (Cittaslow Türkiye, b.t.a).
Sakinliğin ve huzurun bir arada olduğu Sakin Şehir Ünvanına sahip Akyaka Beldesi aynı zamanda Mavi Bayrak sahibi bir sahile sahiptir.
yavaş yemek hareketinin bir uzantısı olarak ortaya çıkan sakin şehir hareketi, 15 Ekim 1999 tarihinde İtalya'nın Orvieto şehrinde, Chianti, Orvieto, Bra ve Positano kentlerinin belediye başkanları ve Yavaş Yemek Hareketinin kurucusu Carlo Petrini tarafından imzalanan sözleşmeyle resmen kurulmuştur.
Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor. Dünyada otuz farklı ülkeden 208 farklı şehir “Yavaş Şehir” unvanıyla öne çıkıyor.
İlçede 2 yıldızlı, 52 kişi kapasiteli turistik otel bulunmaktadır. 27 Kasım 2021'de Arapgir'in Cittaslow (Yavaş Sakin Şehir) üyeliği kabul edildi.
Foça, 2019 yılında başlattığı İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği sürecinin sonucu duyuruldu. Foça İzmir'in ikinci sakin şehri oldu.
Uzundere ilçesi Mart 2016 yılında sakin kent unvanına sahip olmuştur. Cittaslow hareketi ile 1999'da İtalya'da başlayan sakin kent hareketi, toplumların sahip olduğu geleneksel değerlerin küresel güçler tarafından standartlaştırılmasına ve çevresel değerlerin kaybolmasına tepki olarak doğmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri