SOL TARAFINA YATMANIN 7 ÖNEMLİ FAYDASI Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
REFLÜYÜ HAFİFLETİR
Sol tarafa yatmanın reflü üzerinde yarattığı etki çok çabuk gerçekleşir. Reflü belirtilerini hissetmeye başladığınız zaman 10 dakika kadar sol tarafınıza yatmak bile faydalı olacaktır. Bunun tam tersi olarak sağ tarafa yatmak, reflü belirtilerinin artmasına sebep olabilir.
Sol tarafa yatarak uyumak ise, yerçekiminin bu valften atıkların taşınması sürecine yardımcı olur. Bu pozisyon mide ve pankreasın da rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Bu da mide ekşimesi, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları hafifletebilir.
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Güvenli yatış pozisyonu
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz. Bebeklerin yüzde 60'ı fizyolojik olarak ilk 6 ayda bebeklerin çoğu kusuyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kısa bir süre sırt üstü uzanarak dinlenmek ya da kısa süreli uyumak. Bu yöntem özellikle mide bulantısı ile baş dönmesi birlikte görülüyor ise oldukça etkili olacaktır.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
EN SAĞLIKLI YATIŞ POZİSYONU: SOL TARAF ÜZERİNE YAN YATIŞ
En sağlıklı uyku pozisyonudur. Vücudun kalbe giden ana toplardamarı baksı altında kalmayacağı için, vücuttan kalbe kan dönüşü kolay olur. Yüksek tansiyonlu hastalar için uygun bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca daha az horlamayı sağlar, reflüyü de azaltır.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Mide, kaburgaların hemen altında sol tarafta karın boşluğunun yukarı kısmında bulunan kas yapıda bi organdır. Ağız yoluyla alınan besinler yemek borusuyla mideye ulaştırılır.
Dr. Rezaie, yeterince araştırılmış olmasa da yapılan birtakım çalışmaların yüzüstü uyumanın sindirim için pek de ideal bir pozisyon olmadığına dikkat çekiyor. Çünkü bu yatış şekli midenin üzerinde aşırı baskıya neden olarak rahatsızlık verebiliyor ve uyku kalitesini düşürebiliyor.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Florida Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, yatmadan önce 30 gram protein alıp uyuyanların, tamamen aç karnına yatanlara göre güne daha enerjik başladığı görülüyor. Yani aç yatmak ertesi günkü enerji seviyesini doğrudan etkiliyor.
Sırt üstü yatmak, asit reflüyü azaltır. Bunun yanı sıra bel ve boyun ağrıları için de faydalı bir pozisyondur. Özellikle de bel fıtığı gibi bir rahatsızlığı olanlar sırt üstü yatarak omurgalarını dinlendirebilirler. KOAH ve Astım gibi solunum yolu hastalıkları için de faydalı bir pozisyondur.
- Öncelikle uykuya dalmadan önce dil damağa değdirilmelidir. - Bu süreç içerisinde burundan 4 saniye nefes alınmalıdır. - Daha sonra 7 saniye boyunca nefes tutulmalıdır. - Hemen arkasından 8 saniye süre çerçevesinde nefes verilmelidir.
Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu. Buna "kaylûle" denir.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Vücuda zarar vermemek adına mutlaka ihtiyacınız kadar su tüketmeniz gerekir. Çok sık mide bulantısı ve kusma yaşamak vücudu bir hayli yorar. Bu durumda da kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri