Yani her sivilce (akne) ve herkesteki sivilce (akne) aynı değildir. Eğer karma, yağlı veya sivilce (akne) eğilimli bir cilt tipiniz varsa yağ bezlerinin ürettiği sebum miktarı artacağından akne (sivilce) çıkma olasılığı da yüksek olan kesimdesiniz demektir. Kuru cilt yapısındakiler ise şanslı kesimdir.
Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.
Karma cilt tipinizin t bölgesinin yağlı olduğu durumlarda ya da yağlı cilt tiplerinde oluşan sivilcelerin sıklıkla göründüğü bölgeler alın burun ve çenedir. Karma ciltlerde, kuru cilt ve yağlı ciltlerden farklı olarak kuru ve yağlı bölgelere farklı bakım uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.
Eğer sivilce, akne ya da siyah nokta sorunu yaşıyorsan, rahatlıkla yağlı bir cildin olduğunu söyleyebiliriz. Cildindeki yağ/nem dengesizliği ve aşırı sebum üretimi bunun en büyük nedeni.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Anne ve babanın sivilce hastalığı varsa; çocukta sivilce görülme olasılığı yüzde 50'den fazladır.
Kuru ciltte de sivilce çıkabilir. Komedon oluşabilir. Nedeni, zaten kıt olan yağ salgısının “herhangi bir sebeple” içeriden veya dışarıdan tetiklenmesi ve bu yağ salgısının gözenekte sıkışıp, kuru olan yüzeye bir türlü çıkamamasıdır.
Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir. Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir. Cildinizi nemli tutmazsanız cildiniz kuru ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.
Yağ bezleri, cildi nemli tutmak amacıyla sebum adı verilen yağ salgılamaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda iltihaplı sivilce ve kistler oluşabilmektedir. Akne çok yaygın görülmektedir. Her ırktan ve yaştan insanda sivilce vardır.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen' olarak bilinen bölgeye yerleşen sivilceler asla sıkılmamalıdır.
C vitamini içeren serumlar kollajen ve elastin sentezini arttırır bu sayede düzenli kullanımda; ciltteki kırışıklıklar azalır, gözenekler sıkılaşır, cilt daha parlak ve sağlıklı görünür. Anti -inflamatuar etkisi sebebiyle hem akneleri (sivilce) , hem de sivilceye bağlı kızarıklıkları azaltır.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Yetişkin kadınlarda adet döngüsü, hamilelik ve menopoz ile ilişkili hormonal değişiklikler, erkeklerde ise testosteron seviyelerindeki dalgalanmalar; tipik olarak çene, çene çizgisi ve boyun çevresinde derin nodüller olarak kendini gösterir ve sivilce sayısının artmasına sebep olabilir.
Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
İlacın içerisinde yer alan izotretinoin adlı maddenin gençlerin psikiyatrik ve cinsel sağlığında sorunlara neden olabileceği belirtilerek, 21 yaş altındaki hastaların bu ilacı kullanımı çeşitli şartlara bağlandı.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
Karma cilt tipi
Karma ciltlerde alın, burun ve çene yağlıdır. Yani yüzde T şeklinde bir yağlanma görülür. Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları, açık gözenekler olabilir. Yanaklardaki gözenekler ise kapalıdır.
Bir diğer yöntem ise uzman bir dermatoloğa gitmek veya en yakın eczaneden talepte bulunarak cildinizin analiz edilmesi olabilir. Cildin yağlı kategoride olduğunun tespit edilmesi aslında en kolay tespitlerden biridir.
(Posta) Özellikle sivilcelerden muzdaripken yüzünüze sürekli dokunmak büyük bir hatadır. Parmak uçlarımız, zararlı olabilecek geniş bir mikrobiyal flora kaynağıdır. Akneye dokunmak tekrar tekrar akne ve iltihabından sorumlu olan P. acnes bakterisinin yayılmasına katkıda bulunur.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri