Asma yaprağı, 100 gramında 392 mg kalsiyum bulundurur ve etkili bir kalsiyum kaynağı olarak bilinir. Bu nedenle kemik güçlendirici yiyecekler olarak önemli bir besin kaynağıdır.
Demir, magnezyum ve lif içeren, A, C, E ve K vitaminleri ile enerji verip, kemik sağlığını destekleyen, ayrıca doku onarımı ve demir emilimini kolaylaştıran asma yaprağının faydaları şunlardır: Asma yaprağı vücuttaki iltihabı azaltır. Yüksek lif içerdiğinden kan şekerini düşürür.
Yapılan araştırmalar sonucu üzüm yaprağı özütü kan dolaşımını artırıyor, bacaktaki şişme ve ağrıları da azaltıyor.
1- Varise karşı etkilidir; Asma yapraklarının toplardamarları güçlendirici etkisi bacaklarda oluşan varislere karşı tedavi edicidir. Asma yaprağının kaynatılarak içilen suyu varis oluşumunu engeller veya olan varislerin tedavisinde kullanılır.
İşte, asma yaprağının diğer faydaları... Bağırsak sağlığı için önemli olan posanın zengin kaynağıdır. Yüksek posalı besinlerin kabızlığı önleme, kolesterolü düşürme ve kan şekerini yavaş yükseltme gibi olumlu etkileri vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Asma yapraklarını muhafaza etmekle ilgili merak edilen önemli konulardan biri buzdolabında saklanır mı konusudur. Yaprakların tazeliği koruması ve uzun süre dayanması için buzlukta saklanması önerilmektedir.
Taze asma yaprakları bol suyla yıkanıp sirkeli suda biraz bekletilir. Tuzlu suda 10 dk kadar haşlanıp soğuk suyla yıkanıp iyice süzdürülür.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Tazelik: Yaprakların taze olması önemlidir. Yapraklar solmuş veya sararmış görünmemelidir. Canlı, parlak yeşil renkte olan yapraklar daha taze ve besleyici olabilir.
Varis tedavisinde etkilidir
Asma yaprağının kadın ve erkekte bacak ödemine sebep olan venöz yetmezlik üzerinde olumlu etkileri vardır.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Asma yaprağının kaynatılarak içilen suyu varis oluşumunu engeller veya olan varislerin tedavisinde kullanılır. 2- Hafızayı güçlendirir; Stres ve yaşa bağlı olarak zamanla unutkanlıklar başlar. Asma yaprağı ise içerdiği B6 vitamini ile yetişkinlerde hafızayı güçlendirir.
-Asma yaprağı sapı anemiyi önlemeye yardımcı oluyor. - Demir minerali bakımından oldukça zengin olduğu biliniyor. - Asma yaprağı saplarında bağırsak mukozasını koruyabilen ve onarabilen çinko mineralinin olması ise dikkat çekti. - Asma yaprağının sapı; Diş eti problemlerini hem de ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
5- Üzerine biraz sıcak su dökülüp süzüldükten sonra kullanılır. 6- Asma yapraklarını derin dondurucuda 6 ay saklayabilirsiniz.
Yapraklar basılmadan önce bir gece bekletilmelidir. bu şekilde yaprak yumuşar ve desteleri dizmesi de sarması da kolaylaşır. Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir.
Asma yaprağını buzdolabında saklamaktan daha uzun soluklu bir yöntem tercih etmek isterseniz asma yaprağın ı buzlukta saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Yaprakları yıkayıp süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Haşlamaya gerek yoktur.
Salamura olarak asma yaprağı saklanacaksa serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır. Diğer yandan uygun bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilir.
Asma yaprağı yılda 2 kez, Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Bu aylardan önce toplanırsa henüz olgunlaşmamış, sonra toplanırsa çok olgunlaşmış demektir. Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Yaprakların üzerine yassı temiz bir taş konarak bidon dolana kadar su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir. Bu sürede hazırda tuzlu su bekletilmesi gerekir çünkü su azalabilir, bu durumda su eklenir.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
İç harcı yoğun olan yaprak sarmaların dışarıda bekletilmesi uygun değildir. Uzun vadeli olarak bir tüketim planınız yoksa yaprak sarmasını bekletmek için en doğru ortam buzluklardır. Pişmiş yaprak sarması buzlukta 3 ay kadar bozulmadan tazeliğini korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri