Kötü huylu
Osteosarkom: Osteosarkom en yaygın rastlanan kemik kanseri türüdür. Osteoblast olarak da adlandırılan kemik hücrelerinden köken alır. Bu grup tümörlerde kanserli hücreler kemik dokusu üretir. Çoğunlukla çocuklarda ve genç yetişkinlerde, bacak veya kol kemiklerinde ortaya çıkar.
Kemik tümörü başlangıçta fark edilemeyebilir. Çoğunlukla sıradan ancak uzun süre geçmeyen kemik ağrısı şikâyeti ile oraya çıkar. Özellikle kaval kemiği, kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde şişkinliklere neden olabilir. Bazı durumlarda ise kemik kırılmaları ile kendini belli eder.
Kemik kanserinin en yaygın semptomu, tümörün yayılması veya bir tümör tarafından zayıflatılan kemiğin kırılmasının neden olduğu ağrıdır. Ayrıca kemikte sertlik ve hassasiyet hissedilebilir. Bazen yorgunluk, ateş, şişlik ve tökezleme gibi başka belirtiler de olabilir, ancak bunlara başka koşullar da neden olabilir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
İlgili 26 soru bulundu
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.
Genel olarak bacakta, tümör bölgesinde ağrı en sık gözlemlenen belirtidir. Ayrıca şişlik, çatlat veya kırıklar da bacaktaki kemik tümörünün belirtilerindendir. Ayrıca vücudun kansere olan gelen tepkisinden kaynaklanan kilo kaybı ve yorgunlukta belirtiler arasındadır.
Bacakta görülen kemik kanserinin belirtileri bacaklarda kemik ağrısı, şişlik ve kızarıklık (iltihap), gözle görülür bir yumru, normalden daha kolay kırılan zayıf bir kemik, yorgunluk ve istenmeyen kilo kaybıdır. Ancak kemik kanseri nadirdir ve tüm kanserlerin yüzde 1'inden azını oluşturur.
Sarkomun en büyük belirtisi ağrısız bir yumru oluşumudur. Bu büyümeler bazen kaslara ve sinirlere baskı yapacak kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Daha seyrek olarak göğüs ağrısı ve nefes alıp vermede zorluk, mide ağrısı, siyah-kanlı dışkı ve kan kusma şeklindeki belirtiler olabilir.
Kemik dokuya yayılan kanser hücreleri herhangi bir belirti vermeyebilir. Bununla beraber uzun süre tanı konulmayan hastaların sayısı azımsanmayacak sayıdadır. Kemik metastazı tanısı için sintigrafi, PET, BT ve çeşitli kan tetkiklerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar.
Detaylı kan tahlili ve idrar testi de kemik tümörü için yol gösterici olabilmektedir.
Tıp dilinde "Benign Tümör" olarak geçen iyi huylu tümör, ciddi sağlık problemlerine yol açmayan tedavisi mümkün kitlelere verilen isimdir. Genellikle vücudun diğer bölgelerine ve iç organlara yayılım göstermezler. Dolayısıyla cerrahi işlemle veya ilaç tedavisiyle kısa sürede yanıt bulabilmek mümkündür.
Akciğer kanserlerinin % 20-30'unda, meme ve prostat kanserlerinin ise % 50-70'inde kemik ağrısı şikayetleri vardır. Kanser kemiğe metastaz yaptıysa bazı hastalarda ağrı hiç görülmeyebilir. Fakat görülen ağrılar da daha çok geceleri başlayan ve egzersizle artan şiddetli derecede ağrılardır.
Oysa akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, omuz ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol, bacak ağrısı ya da beyne sıçramışsa şiddetli baş ağrısı önemli belirtiler olarak kendini gösteriyor.
Vücudun hareketlerinden sorumlu iskelet kaslarının kanserleşerek kontrolsüz çoğalmasıyla rabdomyosarkom gelişir. Çocuklarda ve gençlerde en sık görülen yumuşak doku tümörüdür.
Kas ve iskelet sistemine ait kötü huylu tümörler ise sarkom olarak adlandırılmaktadır. Kas ve iskelet sistemi içinde gelişen iyi huylu tümörler teşhis edildikleri alanda büyüme gösterirler. Bu gelişim süreci hızlı ya da yavaş olabilir.
Vücuttaki hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve büyümeleri sonucunda oluşan kitlelere tümör denilmektedir. Kas ve kemik sistemi tümörleri genellikle iyi huylu kitle ve kistlerdir. Tespit edilen tümörlerin yaklaşık yüzde 1'i kötü huylu çıkmaktadır.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir. Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Bacak ağrısı ne zaman tehlikeli? Bacak ağrısı bazen ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Ağrı aniden başlarsa, şiddetliyse, sürekli hale gelirse veya diğer semptomlarla birlikte görülüyorsa, bu durum ciddi bir durumu işaret edebilir.
Geçmeyen ağrı gibi, oluşan şişlikler de kemik tümörü ihtimalini akla getirmelidir. Ağrılı bölgede şişlik veya sertlik, iyi ya da kötü huylu olsun kemik tümöründe sık görülen belirtilerdendir. Hastanın özellikle diz, omuz ve kalça çevresinde düzensiz sınırlı, sert, hareketsiz ve hızlı büyüyen şişlik gelişir.
Ancak tümör şüphesi olmadan kemik ağrısı veya eklem ağrısı şikâyetiyle doktora başvuran hastalarda çekilen röntgen görüntüleri sonucunda rastlantısal olarak tümör tanısı konulabilmektedir. Bu durum özellikle iyi huylu tümörlerin tanısında sık karşılaşılan bir durumdur.
Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır? Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri