İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
“Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir. Ayrıca bu tuzlardaki iyot miktarı yetersiz olduğu için tiroid kanseri riskini de artırmaktadır” dedi.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
İlgili 19 soru bulundu
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
"İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi."
İyotsuz Tuz Çeşitleri Nelerdir? İyotsuz tuz markaları, üretim öncesi tuzu işlerken iyot katkısı kullanmaz. Türleri arasında; kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu seçenekleri bulunur.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, Türkiye'deki iyot eksikliğine dikkat çekerek, rafine edilmeyen ve içeriği net olarak bilinmeyen kaya tuzu gibi tuzların kullanılmamasını, bunun yerine rafine edilen iyotlu sofra tuzlarının tüketilmesi önerdi.
yüksek tansiyon riskini kontrol altına alıp, kalp sağlığını korumaya yardımcı olmak amacıyla sodyumklorür oranı %40 ile 70 arasında azaltılırken kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabilen magnezyum ve potasyum mineralleri ile zenginleştirilmiş ikame ürün.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Mineral açısından zengin olan himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Dünyada en katıksız tuz olarak bilinen himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür. Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Astım tedavisinde tercih edilir.
Kaya tuzunda da sodyum klorür miktarı yüzde 97.35 gibi yüksek bir oranda. Kısacası sofra tuzundan daha sağlıklı değil. Hatta içinde zararlı başka elementler ve radyoaktif olduğunu bildiğimiz maddeler bile var."
Sarımsağın kuzeni, tüm yemeklerimizin olmazsa olmazı soğan; toz hali ile tuz yerine kullanılmak üzere yanınızda! İçeriğindeki allisin maddesi sayesinde tuz alımını azaltmaya yardımcı olan soğan tozu, tuz yerine geçebilecek en sağlıklı alternatiflerden biridir.
Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Yetişkin birinin gün içinde 150 mikrogram iyot alması gerekir. İyot eksikliği birçok önemli sağlık sorununun ana kaynaklarından biridir. İhtiyacınız olan günlük iyot miktarını vücuda alabilmek için iyotlu tuz tüketilmesi gerekir. Uzmanlara göre günlük tuz tüketimi 5 – 6 gramdan fazla olmamalıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Deniz tuzu, vücudun elektrolit dengesini düzenleyen en ideal ve en sağlıklı besin kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi mineralleri içeren deniz tuzu, vücudun kan dolaşımını ve kas sağlığını güçlendirdiği gibi, vücudun elektrolit dengesini de düzenlemeye yardımcı olur.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Fazla tuz tüketimi kan basıncının artarak yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı tuz kullanımı sonucu vücut normalden daha fazla sıvı tutar; bu da kilo alımı ve şişkinliği meydana getirir. Fazla tuz tüketilmesi, fazla sodyum tüketilmesi anlamına gelir.
Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Sülfat ve magnezyum minerallerinin bileşeni olan İngiliz tuzu doğal yollar ile meydana gelmektedir. Adını İngiltere'de 17. yüzyılda Londra şehrinin sınırları içerisinde bulunan Epsom kasabasında keşfedilmesi nedeniyle almıştır. Bu yüzden İngiliz tuzu denildiği gibi aynı zamanda Epsom tuzu da denilmektedir.
Himalaya kaya tuzu hakkında “Doğadaki en saf tuz olarak bilinir; 200 milyon yılda oluşmuştur, dolayısıyla daha sağlıklıdır; içerisinde 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır, damarlarda sertleşme yapmaz, kalp, damar, tansiyon ve böbrek hastaları rahatlıkla kullanabilirler; sağlıklı ya da hasta olan herkes bu tuzu ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri