Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika balıkları haşlayın. Somonlar haşlanırken ara sıra bir kaşık yardımıyla suyunu üzerine gezdirin. Üzerine yeşil soğan dilimleri serpiştirip, yanında sade pilav ile sıcakken servis edin.
Sıkı olarak sarmış olduğunuz somon filetolarını kaynayan olan suya atınız. Filetolarınızı atınca suyun sıcaklığı düşmeye başlayacaktır. Kaynamaya başladığında altını kısarak fokurdamasına engel olun tıkırdaması kafi olacaktır. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra somonunuzu kaynar sudan alın.
Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Yağlı bir balık türü olan somon, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Ayrıca sashimi gibi bazı tariflerde hiç pişirilmeden de servis edilebilir. Somonun lezzetini arttırmak için limon ve zeytinyağından oluşan marine soslarının kullanılması önerilir.
İlgili 39 soru bulundu
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Kaliteli Somon
Japon mutfağının çok eski zamanlara dayanan geleneklerinden biri, balıkların çiğ olarak tüketilmesidir. Ancak somon bu balıklardan biri değildir. Çünkü Pasifik Somonu birçok parazit barınır, çiğ yenmesi tehlikelidir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Tavayı önceden ısıtılmış fırına koyun ve sıvıyı bırakana kadar somonu pişirin. Somonun üzerindeki kapağı ya da alüminyum folyoyu çıkarın ve 20 ila 25 dakika daha pişirin. Filetolarınız inceyse [2,5 cm'nin altında], 20 dakika sonra kontrol edin.
Maydanoz ve yeşil soğan ince ince doğranıp balıkların üstüne serpilir. Limon dilimlenip en üste dizilir. Tuz, baharatlar, domates püresi zeytinyağı ve yeteri kadar kaynar su ile hazırlanan karışım balıkların üstüne dökülür ve pişirme kabının kapağı kapatılır, pişmeye bırakılır.
Yaklaşık 12 ila 15 dakika pişirin.
Soğanların üzerine önce somon filetolarını yerleştirin; üzerlerine soğanların kalanını ve maydanozları ekleyin. Kapağı kapatıp 5 ila 10 dakika kadar pişirin ve ateşten alın. Buharda somonunuz hazır! Balığınızı suyla temas etmeden tencereden alıp servis edin.
Somon balığı pişirmeden önceki temizleme sürecine özen göstermek gerekir: Balıklar suda iyice yıkandıktan sonra üst yüzeylerinde yer alan pullu kısımlar bıçak yardımıyla temizlenir. Solungaç ve yüzgeç bölümleri de kesildikten sonra iç organlarını temizlemeye sıra gelir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Moresea Dondurulmuş Somon Dilim 440 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Genel olarak balık tüketim miktarının ise haftalık 300- 450 gram olması gerektiği bildirilir. Ancak somon balığı haftada yalnızca 1 kez tüketilmelidir.
Somonu ateşten aldıktan sonra balık birkaç dakika daha pişmeye devam eder. Bu nedenle servis yapmadan önce somonu ocak, fırın veya ızgaradan çıkar ve yaklaşık 5 dakika beklet. Somonu ateşten aldıktan sonra pişmeye devam ettiğinden biraz az pişmiş olarak ateşten alman sorun olmaz.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri