Ekmek yapımında kullanılmaktadır. Genelde graham unu ile ekmeklik buğday unu karıştırılarak bir ekmek elde edilir. İki un çeşidi de zıt karakterdedir. ekmeklik buğday unu daha yumuşak, graham buğday unu ise daha sert karakterdedir.
Size tavsiyem %100 beyaz un ile ekmek yapmayın, lezzetli olmaz. İçerisine %10 durum buğdayı, sarı un, tam buğday unu veya çavdar unu kullanırsanız, ekmeğiniz gözenekli ve lezzetli olur.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır.
Ekmeklik kalitesi iyi (kuvvetli) unlar; 70-75 randımanlı, protein miktarı en düşük %11, yaş gluten miktarı en düşük %27, amilaz aktivitesi; amilografta 350-500 bu konsistens, düşme sayısında (falling number) 250-300 sn düşme sayısı olan unlardır.
En iyi cins rafine unlar çok beyaz renkte veya hafif sarıya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir. Aldığınız unun kaliteli un olup olmadığını anlamak için avucunuza aldığınız unu sıkın eğer un etraftan fışkırırsa kuru ve kaliteli avuç içine yapışırsa rutubetli demektir.
İlgili 35 soru bulundu
Ekmek hamuru yapmak içinse ova, Tellioğlu, söke veya Hekimoğlu un kullanıyorum. Genel de unların için de askorbik asit bulunur. Ama organik un alırsanız içinde hiçbir katkı maddesi olmaz.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Her fırın kendi köy ekmeğini yapar. Farklı unlar kullanılarak yapılan ekmekler gibi sadece buğday unu ile yapılan ekmeklere de köy ekmeği denilebilir. Ortak özelliği yuvarlak olması ve görüntüsünün çok muntazam olmamasıdır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Ekmeklik Un (Tip 650): Yaz ya da kış buğdayından, beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %11-%13 oranında protein içerir. Genel Amaçlı Una nazaran daha tanecikli bir yapı içerir.
Tam buğday unu (%60), özel amaçlı buğday unu, su, glüten, ekmek mayası, bitkisel yağ (ayçiçek yağı), üzüm sirkesi, koruyucu (kalsiyum propiyonat), antioksidan (askorbik asit), gıda enzimleri (alfa amilaz, hemiselülaz, lipaz). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
Gluten Unu: Bileşimindeki protein oranı en yüksek olan undur buna karşılık içerdiği nişasta miktarı oldukça düşüktür. Protein miktarı %40 - %45 arasında değişmekte olan gluten unu yüksek oranda protein içeren yazlık buğdaydan elde edilir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Ekmeklik buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, peyniraltı suyu tozu, tuz, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (fungal alfa amilaz, hemiselülaz, proteaz).
Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
1 kg un ile yapılan bir ekmek, genellikle ortalama 800-1000 gram arasında olur. Bu da yaklaşık 8-10 dilime denk gelir. Bu nedenle, her bir dilim ekşi mayalı ekmek maliyeti 1,5 – 3 TL arasındadır.
Cevap: 50 kg = 50.000 gram dır. 50.000 / 250 = 200 çıkar. Bir çuval undan 200 adet ekmek üretilir.
1 kg un ile ortalama 5-6 somun ekmek yapılır. Bu da bir ekmekte kullanılan un miktarının 160-180 gr arasında olduğunu gösterir. Malzemenin uygun şekilde kullanımına, un ve diğer malzemenin çeşidine ve gramaj hesabına göre 1 somun ekmekte kullanılan un miktarı da değişiklik gösterebilir.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Avrupa standartlarına uygun olarak en kaliteli tahıl tanelerinden hazırlanmış orijinal çavdar ekmeğidir. % 70 oranında çavdar unu içerir.
Tam Buğday Unu (Whole-Wheat Flour veya Wholemeal Flour): Buğday tanesinin içinde bulunan buğday kepeği ve ruşeym, değirmendeki, ezerek öğütme aşamasında korunur. Buğday unları içerisinde besleyici yönü en zengin undur.
Tam buğday ununa benzer şekilde, çavdar unu da lif, protein, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ancak, çavdar ununun tadı, tam buğday ununa göre daha keskin ve acımsıdır. Tam buğday ve çavdar arasındaki fark, sadece besin içerikleriyle sınırlı değildir. Her iki tahıl türü de farklı kullanım alanlarına sahiptir.
Rafine edilmemiş buğdayın öğütülmesiyle elde edilir ve bu nedenle beyaz unla karşılaştırıldığında daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir. Tam buğday ununun yararları sadece sağlık açısından değil aynı zamanda lezzeti açısından da oldukça önemlidir. Beyaz unla karşılaştırıldığında daha yoğun bir lezzete sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri