Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Meslek Dersleri, Uygulamalı Dersler (hastanelerde) ve Genel Kültür Dersleri verilmektedir.
Hemşire yardımcısı olmak için liseye geçiş sınavlarına girip dört yıllık sağlık meslek lisesini kazanıp buradan mezun olmak yeterlidir. Dört yıllık eğitim boyunca genellikle sağlığa yönelik dersler ağırlıkla öğretilir. Hemşire yardımcılarının hastanelerde ya da sağlık kuruluşlarında staj görmeleri zorunludur.
Hemşire Yardımcıları Hemşire Olabilir mi? Tabiki hemşire yardımcıları hemşire olabilir. Lisans hemşirelik bölümleri okuyarak hemşire ünvanı alabilirler.
Devlette hemşire yardımcı maaşlarında kıdem de baz alınır. Hemşire yardımcısı maaşı kamu kurumlardan ortalama 7 bin TL'dir. Özel sektörde ise hastanelerin maaş politikasına göre değişkenlik gösterir.
Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar. Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder. Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder. Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.
İlgili 39 soru bulundu
Bu yıl KPSS hemşirelik taban puanları henüz açıklanmadı. Hemşirelik için KPSS P3 puan türü gerekmektedir. 2022 yılında hemşirelik atama puanı taban puanı 83 olarak belirlendi.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik ile yapılan değişiklik üzerine; Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının meslek statülerini hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olarak değiştirdi.
Hemşire yardımıcısı, hastaların günlük tedavisini yürüten, hemşire ile iş birliğinde çalışan, hemşirenin uygun gördüğü gerekli tedavileri yapan, hastaların günlük yaşam aktivitelerine yardım eden sağlık teknisyenidir. Sağlık Bakım Teknisyeni ve Ebe Yardımcısıyla aynı yetkilere sahiptir.
· Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar. · Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder. · Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gör- düğü oral ilaçları hastaya verir. · Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder.
Hemşire yardımcılarının devlet kurumlarında çalışmasında herhangi bir sıkıntı olmadığı gibi özel hastanelerde çalışamaması içinde herhangi bir engel söz konusu değildir. Kısaca açıklamak gerekirse, hemşire yardımcılığı diplomasına sahip olan herkes bir özel hastanede hemşire yardımcısı olarak çalışabilir.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Hemşire yardımcıları, haftalık 40 saat çalışır. Bu meslek, çalışma saatleri bakımından zorlayıcı bir meslek değildir.
Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Başhemşire; sağlık ocağı, hastane gibi sağlık kurumlarında hemşireleri yönetme işini yürüten kimselerdir. Son yapılan düzenleme ile kamuda görev alan Başhemşirelerin ismi ''Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü'' olarak değiştirilmiştir.
Bazı kelimelerin sonuna gelen "e" harfi, bu meslek kolunda görev yapan kadınlara işarettir. Erkek hemşireler de bu kapsamda hemşir olarak adlandırılır. Hemşir sözcüğünün sonuna "e" sesi geldiğinde de bu meslekte görev yapan kadın görevliler akla gelir. Söz konusu tabir hemşire olarak ifade edilir.
Kamuda yoğun bakımda çalışan bir hemşire ek ödemelerle birlikte ortalama 15.000 ile 16.000 TL aralığında maaş alırlar.
Ön lisans mezunu; bekar, 7/1 derece/kademeye sahip, bir hemşirenin net maaşı 13 bin 883,85 TL, taban ek ödeme ile birlikte toplam ödenen tutar ise 14 bin 994,48 TL'dir.
Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır. Hem tanı hem tedavi amaçlı yerleştirilen nazogastrik tüpler genellikle drenaj, ilaç uygulama ve beslenme amaçlı uygulanır.
Hemşireler dren bakımında aktif olarak görev almakta ve görevlerini yerine getirirken de birçok problemle karşılaşmaktadır. Sonuç: Problemlere yönelik çözümlerin bulunması hemşirelik bakım kalitesini ve hasta çıktılarını olumlu etkileyecektir.
Başhemşire olmak için 4 yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ekstrem durumlarda liseden mezun hemşireler bu göreve getirilebilir. Başhemşireler yöneticilik ve liderlik özellikleriyle ön plana çıkmalıdır. İnsanlarla iyi anlaşan ve iletişim gücü kuvvetli olan kişiler bu görevi yerine getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri