DD ve DC harf notları, şartlı geçer (Ortalamayla Başarılı (O.B.)) notlardır. Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması yani YANO'su (birikimli olmayan not ortalaması) 1,80 ve üzerinde olan öğrenciler, şartlı geçer derslerden başarılı sayılırlar.
Görüldüğü üzere dönem bilgileri, ders adı, ders kodu, AKTS, alınan notlar, notların harf karşılıkları, not ortalaması gibi temel bilgiler transkriptte yer almaktadır. Ayrıca belgenin üst kısmında öğrencinin mevcut durumu belirtilerek mezun bir öğrenci olduğu kanıtlanmıştır.
Transkript, öğrencilerin üniversite veya yüksekokulda aldıkları derslerin, dönemlik not ortalamalarının ve genel not ortalamalarının yer aldığı belgedir. Bu belge, başvurulan iş, burs veya eğitim programlarında istenmektedir.
Trankript, öğrencilerin yüksek öğretim döneminde almış olduğu puan ve başarıların bir arada gösterildiği sisteme verilen isimdir. Üniversite öğrencileri için telaşlı dönem başladı. Kiminin final kiminin ise bütünleme dönemi olan bu aylarda herkes karne bekler gibi "transkript" kontrolleri yapıyor.
Transkript öğrencinin not çizelgesi olarak adlandırılır. Öğrencinin mezun olduğu bölüm ve aldığı tüm notlar transkript belgesi üzerine listelenir. Transkript belgesinin kullanım alanları oldukça geniştir, genelde yurtdışında yüksek lisans ve iş başvurusu yaparken kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
ab) Transkript (Not ortalaması belgesi): Yüksek lisans programlarına başvuran adayların lisans eğitimini 100 tam not üzerinden en az 60, doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuranların ise yüksek lisans eğitimini 100 üzerinden en az 75 veya dengi başarı puanı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.
e) Birinci yarıyıl hariç, bir yarıyılda yarıyıl not ortalaması 2.00'den az olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılırlar. Bir yarıyılda sınamalı duruma düşen öğrencinin şartlı başarılı not aldıkları derslerden başarılı sayılabilmesi için, bir sonraki yarıyıldaki yarıyıl not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
Genel Not Ortalaması (GNO); tüm yarıyıllarda kayıt olunan derslerin her birinin kredi değeri ile alınan başarı notunun ağırlık katsayısının çarpımı sonucu elde edilen toplamın, alınan tüm derslerin kredi değerleri toplamına bölünmesiyle çıkan sayıdır.
Yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin eğitim süreci boyunca transkript, her daim önemli olan belgeler arasında yer alır. Herhangi bir resmi kuruma başvuruda bulunurken, beyan edilmesi gereken belgelerden bir tanesi de transkript belgesidir.
Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması(YANO): Öğrencinin okuduğu yarıyılda (dönemde) aldığı tüm derslerin ağırlıklı not ortalamasını ifade eder. Döneme ait not ortalamasını ifade eder.
Hesaplama yaparken, dersin kredisiyle aldığınız harf notunun puanını çarpıyoruz. Daha sonra çıkan sonucu toplam krediye bölüyoruz. Çıkan sonuç not ortalamanız oluyor.
Not Ortalaması, kayıt olunan ve not ortalamalarına katılan her dersin AKTS kredisi ile o dersten alınan notun katsayısı çarpılarak bulunan ders puanları toplamının, bu derslerin toplam AKTS kredisine bölünmesi ile tespit edilir.
Öğrenciler e-Okul sistemine öğrenci T.C. kimlik numarası ve okul numarası ile giriş yapabiliyor. Karne notlarını ise e-Okul yıl sonu notları kısmında görüntüleyebiliyorsunuz.
Tamamlanan çalışma kapsamında ülkemizdeki bütün üniversitelerde, Lisans ve Lisansüstünde hali hazırda öğrenci olan ve mezun olacak öğrenciler transkript belgelerini, YÖK'ün e-devlet kapısı üzerindeki alana giriş yaparak “Transkript Belgesi Sorgulama” kısmından ücretsiz, kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilecek.
Transkript tercümesi noter onayı işlemi nasıl yapılır? Transkript tercümesi 2 nüsha hazırlanır. Yeminli tercüman imzası, adı-soyadı, tercüme bürosunun kaşesi de bulunan belge ile tercümanın yemin zaptı bulunan notere gidilir. Noter bu belgeyi onaylar.
YÖK, transkript belgesinin Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-Devlet kapısı üzerinden kolayca temin edilebilmesi için çalışmaları tamamladı. Artık öğrenciler, transkript belgelerini YÖK'ün e-Devlet kapısı üzerindeki alana giriş yaparak “Transkript Belgesi Sorgulama” kısmından ücretsiz temin edebilecek.
İyi bir genel not ortalaması, üniversiteye ve başvurduğunuz programın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı kurumlar 2.75 not ortalaması ile öğrencileri kabul ederken, diğerleri minimum 3.0 veya 3.5 isteyebilir.
Genel not ortalaması 2.00 ve üzeri olan öğrenci dönem not ortalamaları ne olursa olsun o yarıyılda başarılı olur. Dönem not ortalamaları 1.99 - 1.80 arası olan öğrenci sınamalı, 1,80'in altında olan öğrenci o yarıyılda başarısız sayılır.
Genel not ortalaması birinci sınıfın sonunda 1,50-1,99 olan, ikinci sınıfın sonunda 1,70-1,99 olan, üçüncü sınıfın sonunda 1,80-1,99 arasında olan öğrenciler koşullu başarılı olarak bir üst sınıfa geçebilirler. Ancak mezuniyetleri için en az 2,00 genel not ortalaması sağlamakla yükümlüdürler.
Bu nedenle bir dersten (DC) harf notunu alan öğrencinin bu dersten başarılı sayılabilmesi için AGNO'sunun en az 2.00 olması gerekir. Sorumlu olduğu öğretim planında koşullu başarılı dersi/dersleri bulunan öğrencinin mezun olabilmesi için tüm derslere ait AGNO'sunun en az 2.00 olması gerekir ve AGNO hesabına katılır.
Yönetmeliğin ilgili maddesi şu şekildedir:Mezuniyet aşamasında;a) GANO'su 2,25 ve üzerinde olan öğrencilerin DC harf notları,b) GANO'su 2,50 ve üzerinde olan öğrencilerin DD harf notları başarılı sayılarak mezun olurlar.
Bir dersten (DC) ve (DD) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO'sunun en az 2.00 olması gerekir, öğrenciler ilgili derslerin sınavına tekrar girerek notlarını yükseltebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri