Rota virüsü, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip bir virüstür. Dünya genelinde görülen bu virüs bebeklerde ve çocuklarda ishal başlangıcının ilk sırada gelen nedenidir.
Rota virüs ne kadar sürer? İshal sebebiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sağlığı tehdit ederek ölüme yol açabilir. Hastalığın kuluçka süresi 2 gün sürebilmektedir. Rota virüsü iyileşme süresi ise yaklaşık 1 hafta olarak ortaya çıkar.
Rota Virüs Tedavisi
Gündelik hayatından daha sık ve azar azar beslenmesi ve başta su olmak üzere bol sıvı tüketmesi gerekir. Enfeksiyon genelde 3 - 7 gün içerisinde kendi kendine iyileşme göstermektedir. Kusması çok şiddetli ve sıvı kaybı fazla olan bebekler hastaneye yatırılır ve damar yoluyla sıvı verilir.
Hastalık yaklaşık 2-3 günlük kuluçka periyodundan sonra kusma ve ateş ile başlar. Bol sulu ishal gelişir. Virüs dışkıda hastalık başlamadan birkaç gün önce ve hastalık geçtikten bir kaç gün sonra bulunabilir. Karın krampları nedeni ile bebekler çok huzursuzdur.
Süre: Yetişkinlerde rota virüsü enfeksiyonu belirtiler genellikle birkaç gün ila bir hafta kadar sürer.
İlgili 30 soru bulundu
Rotavirüs enfeksiyonu için spesifik bir tedavi yoktur. Antibiyotikler veya antiviraller rota virüsü enfeksiyonuna yardımcı olmaz. Genellikle, enfeksiyon üç ila yedi gün içinde kendiliğinden düzelir. Bebeklerde rota virüsüne bağlı enfeksiyon görüldüyse doktora başvurduktan sonra onun tavsiyesi üzerine sıvı verilebilir.
Zehirli (Tehlikeli) ishal nedir? Zehirli ishal, birçok kişinin korktuğu bir problemdir. Tehlikeli olarak da belirtilen zehirli ishal belirtileri, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı olarak sıralanabilir. Zehirli ishal rengine dair söylenecek bir durum yoktur, önemli olan sıvı derecesi olmaktadır.
Kokulu ishalin birçok olası nedeni vardır. En yaygın sebeplerden bazıları bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, laktoz intoleransı ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Ayrıca bağırsakta meydana gelen iltihaplanmalar veya belirli türdeki ilaçların kullanımı da kokulu ishale yol açabilir.
Eris varyantının ortaya çıkmasının nedeni virüsün insanlar arasında yayılırken zamanla mutasyona uğramasıdır. Bu mutasyonlar virüsün davranışını ve özelliklerini değiştirebilir. 2023 yılında görülmeye başlanan Eris varyantı Omicron varyantının bir alt türü olarak kabul edilir.
Rotavirus pozitif hastaların lenfosit, nötrofil, lökosit ve CRP değerleri, sırasıyla %29.7, %28.7, %4.6 ve %58.1'inde referans aralığa göre yüksek bulundu.
Rota Virüsü Ne Yemeli? Bebeklerde anne sütü çok önemlidir. Çocuklarda ise bol su tüketimi, yoğurt, muz, yağsız et, sebze ve meyve tüketilebilir. Ancak bu virüsü taşıyan ve enfeksiyonlara neden olan hastalara doktor tavsiyesi üzerine tüketmeleri gereken besinler aktarılmaktadır.
Yoğurt, haşlanmış patates, muz ve pirinç lapası bu süreç içinde tercih edilecek hafifi beslenme şeklidir. Az az ve sık beslenmek bu dönem için yeterli olacaktır.
Virüsün kuluçka süresi ortalama 1 – 3 gündür. Virüs, ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde ve bulguların ortaya çıkışından 10 -12 gün sonraya dek dışkıda atılabilir. Yani rotaviruse bağlı şikâyetler başlamadan bulaştırıcılık başlar; ishal bittikten sonra 3 gün daha dışkı yoluyla bulaşma olabilir.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Rotavirüs geçiren bir çocukta görülebilecek şiddetli ve giderek artan karın ağrısı, yemek yemeyi ve sıvı almayı reddetme, uyku hali veya kanlı ishal gibi belirtiler acilen hastaneye başvurmayı gerektirir.
Norovirüs, kusma ve ishalin ve gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedeni olup, gastroenterit olarak tanımlanan mide veya bağırsakların iltihaplanmasına yol açar. Birçok kişi norovirüsü "mide gribi" olarak adlandırsa da bunun solunum sistemini etkileyen bilinen grip ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Koronavirüs (corona virüsü), SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu, soğuk algınlığı, grip veya zatürre gibi hissettirebilen solunum semptomları ve yüksek ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, sıvı kaybı bulguları, karında kramplar ve ateş görülebilir. Bu belirtiler genelde 3-4 gün sürer. Hastaların büyük kısmı kendiliğinden iyileşir. Virüsün çevreye atılımı 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Eğer bir çocukta sulu, şekilsiz dışkı 6 saatten fazla sürmüşse ve bu çocuk özellikle bir yaş altında ise mutlaka doktora danışılması gerekir. Eğer ishal, kusma ve yüksek ateşle seyrediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Genellikle bir virüs, bakteri, parazitler tarafından oluşturulur. Virüslere bağlı ishal ani başlangıçlı, kramp şeklinde karın ağrısının ve iştahsızlığın eşlik ettiği tablo ile karşımıza çıkar. İshal ile birlikte kusma ve hafif ateş görülür. Bu tür ishaller 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelirler.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
İshal esnasında sık beslenmeye ve küçük öğünler tüketmeye önem verilmelidir. Maden suyu, gazoz ve Türk kahvesi gibi içecekler halk arasında ishale iyi gelenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri