Demir ilaçları düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir. İlaçlar tablet, iğne halinde, çocuklar için de şurup ya da damla şeklindedir. Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
> Demir haplarının dışkınızı siyah yapması normaldir.
Bu ilaçlarla beraber alınan C vitamini demir emilimini artırırken çay ve kahve demir emilimini azaltır. Demir tedavisi sırasında dışkının siyah renkte gelmesi ilaca bağlı olduğundan endişelenmeye gerek yoktur. Kansızlık düzeldikten sonra depo demirini yerine koymak için tedaviye bir süre daha devam edilmelidir.
Demir zehirlenmesinin ilaca bağlı akut karaciğer yetmezliğini artırabileceği ve iyileşmeyi bozabileceği sonucuna varılmıştır (5). Aşırı demir alımı artmış serum demir konsantrasyonu, transferin saturasyonu ve serum ferritin düzeyinde artışa yol açar.
FERRUM HAUSMANN'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Ağızdan demir ilaçlarının kullanımı sırasında dışkının rengi koyulaşabilir, bu durum normal olup herhangi bir önlem gerektirmez. Dışkıda gizli kan aranması sırasında yanılgıya neden olmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlardan kaynaklı olarak özellikle de gastrit, mide ülseri gibi hastalıkları olan bireylerde, uzun süre non-steroid inflamatuar ilaç veya antikoagülan ilaç kullanımı sonucunda gastrointestinal kanamalar gerçekleşebilir, ek olarak dışkıda siyah renk de gözlenebilir.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
Kronik yorgunluk, halsizlik, karın ağrısı (özellikle sağ üst kadran), ishal. Eklemlerde iltihap, kanser. Geç başlayan diyabet, karaciğer büyümesi, siroz. İktidarsızlık, libido kaybı, testis küçülmesi ve kısırlık.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Demirin vücuttaki düzeyi sindirim sisteminde ince bağırsaklar tarafından emilim ile düzenlenmektedir. Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte.
YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER: Oral kullanım sırasında gastrointestinal yan etkiler görülebilir. Ampul kullanımı sırasında anaflaktik reaksiyon, ürtiker, cilt döküntüleri, dispne, artralji, myalji ortaya çıkabilir. Enjeksiyon yerinde lokal reaksiyonlar ve bazen steril abseler oluşabilir.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir. Bunlar bağırsaklarda demir emilimini azaltır.
Ayrıca idrar beta-karoten veya B vitamini alınca da (özellikle riboflavin, Vitamin B2 fazlası) açık turuncu ve sarı rengini alabilir. Bu takviyeler suda çözünür ve fazlası böbrekler aracılığıyla uzaklaştırılır.
Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar.
Kas Krampları: Kas kramplarına yatkın kişiler kombine magnezyum ve demir takviyesinden yararlanabilirler; çünkü magnezyum krampları hafifletmeye yardımcı olurken demir de kas fonksiyonunu destekler.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Alyuvarlar olarak da bilinen bu hücrelerin, dokulara yeterince oksijen sağlayabilmesi ise vücutta yer alan demir miktarına bağlıdır. Ferritin ise vücutta bulunan demirden farklı olarak, var olan demiri depolayan ve salınımını kontrol eden bir tür protein kompleksidir.
Bu sebeple vücuttaki demir miktarının tespiti için ferritin değerine bakılır. Ferritinin düşüklüğü, vücut için gerekli demirin temin edilemediği anlamına gelir. Vücudun ihtiyaç duyduğu demir karşılanmadığında ise hücreler, oksijensiz kalarak işlevini kaybetmeye başlar.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
VENOFER her ampulde (5 ml) 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer 2700 mg ferrik hidroksit sukroz kompleksi içerir. VENOFER demir yetmezliğine bağlı kansızlık durumlarında damar içine uygulanmak üzere geliştirilmiş bir ilaçtır. Her kutuda 5 ampul VENOFER vardır.
DEMİR İLACI İÇTİKTEN KAÇ SAAT SONRA YEMEK YENİR? Demir ilacı ile birlikte kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller pekmez, susam, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. Demir ilacı aldıktan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerek.
Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez. Hemoglobin vücutta oksijeni taşır ve içerisinde demir de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri