Aşırı doz B12 vitamini alımının en sık görülen yan etkisi cilt döküntüleridir. Ciltte kızarma ve hemen hemen tüm vücut bölgesinde lekelenmeler ve kaşıntı hissi yaşanabilir.
B12 vitamini yanı sıra A vitamini eksikliği ciltte kaşıntıya neden olabilir. Kronik olarak cildiniz kaşınıyorsa vitamin seviyelerinizi ölçtürmek için test yaptırmanız faydalı olabilir.
Vitamin B12 yüksekliği, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı hissi, uyuşma ve halsizlik ile kendini gösterir. Baş ağrısına ek olarak baş dönmesi ve koordinasyon yeteneğinde azalma gözlenebilir.
Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir. D vitamini eksikliği kaşıntı yapar mı? D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle allerji testlerinde kobalt allerjisi saptanan hastalarda B12 vitamini alınması kaşıntı, kızarıklık ve sivilcelenmelere yol açabilir. B12 vitamini eksikliği kan sayımı ve kanda B12 vitamini düzeyi bakılmasıyla saptanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
D vitamini eksikliği cilde etkisi kuru, kırmızı ve kaşıntılı bir cilt yaratmasıdır. D vitamini alımı bu tür cilt problemlerini tedavi etmenize yardımcı olabilir.
B12 vitamini yüksekliği, öncelikle kişinin kendini halsiz ve uyuşuk hissetmesi ile anlaşılır. Ciltte kaşıntı hissi ve koordinasyon yeteneğinde azalmalar da B12 fazlalığı göstergesidir. Bunlara ek olarak mide bulantısı, kusma, hazımsızlık gibi gastrointestinal problemler yaşanabilir.
Kontrolsüz kullanılan vitaminler organları yormasının yanı sıra hastalıklara da yol açabilmekte örneğin A vitaminin fazla alınması cilt kuruluğu, karaciğer ve dalak büyümesi, kemik ağrıları; B6 vitamininin aşırı alınması sonucu deride kızarıklık, kaşıntı, alerjiye sebep olabilir.
B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Yüksek D vitamini seviyesi, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bunun sonucunda da böbrek taşı, yüksek tansiyon atakları görülebilmektedir. Ayrıca D vitamini fazlalığı kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, böbrek taşlarına ve damar sorunlarına yol açabilmektedir.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
1.000 mcg'ye kadar olan dozlar, her zaman gerekli olmasa da zararlı değildir. Aşırı miktarda B12 vitamini kullanımı ise baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ishal, yorgunluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Vitamin B12, genellikle diğer vitaminlerle birlikte de alınabilir.
Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümü hastalıklarının da bir bölümü, vücutta kaşıntıya neden olur.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Mide bulantısı, karın ağrısı, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi mide ve bağırsak problemleri gözlenebilir. Uyuşukluk ve ağrı, yürüme güçlüğü, kollarda ve bacaklarda hareket kontrolünün azalması, dokunma, acı duyma ve sıcaklık algılama gibi duyusal ve nöropatik sorunlar da B6 vitamini fazlalığından kaynaklanabilir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Bacaklarda kaşıntı genel olarak tehlikeli bir semptom değildir. Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir.
D3K2 vitamini de önerilen şekilde kullanıldığında herhangi bir yan etki oluşturmaz. Doz aşımında veya kullandığınız takviyede bulunan maddelerden birine alerjiniz olduğunda ateş, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi durumlar görülebilir.
Besin alerjisine, bütün dünyada özellikle de gelişmiş ülkelerde sıkça rastlanıyor. Bu alerjiye neden olan en önemli etkenlerden biri ise D vitamini eksikliği. Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılayarak aşırı tepki vermesiyle oluşur.
Hangi vitamin eksikliği egzamaya neden olur? Egzama, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir. Eksikliğinde hücre yenilenmesi yavaşlar ve egzama, iltihaplanma gibi deri problemleri görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri