Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
Odyometri Testi (İşitme Testi) Nedir? Basit ifade ile ne kadar iyi işitebildiğinizi test etmek için kullanılan odyometri, seslerin yüksekliklerine ve ses dalgası titreşimlerinin hızına bağlı olarak sesleri duyma yeteneğinizi ölçmek için yapılan teste verilen isimdir.
Odyometri Teknikeri Ne Demek? Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyometri, Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının yönlendirdiği önemli birimlerden birisidir.
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM'ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, İşitme Engelliler öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
Odyoloji Bölümü Nedir? Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının öncelikle önlenmesi, gerçekleştikten sonra ise tanılanması ve rehabilitasyonu ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Odyoloji (İşitme - Denge) ve Konuşma Bölümü'nün ilgilendiği sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir: İşitme Kayıpları Baş Dönmesi (Vertigo) Konuşma Bozuklukları
Bu testler, hastanelerin kulak, burun, boğaz poliklinikleri ve özel odyoloji merkezlerinde yapılır.
Odyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Odyoloji işitme ve dengeyle ilgili sağlık sorunlarının ve hastalıklarının tümüyle ilgilenir. Odyologların ilgilendiği başlıca hastalıklar şunlardır: İşitme Kayıpları
Odyometri Bölümü Nedir? İşitme sektöründe; odyolojik testleri yapan, işitme taramaları yapan, işitme ölçümü yaparak işitme cihazı uygulayan odyometri teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Odyometri teknikerleri, endikasyonu belirlenmiş hastalara ilgili ekipmanı kullanarak gerekli testleri uygulayan sağlık teknikeridir.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
DGS ile Lisans Programına Geçiş Yapabilirsiniz.
Odyometri programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarına bağlı Odyometri bölümünden mezun olan kişiler, odyometrist olabilir. Odyometri bölümü eğitiminin süresi, 2 yıllık önlisans programını kapsar. Odyometristler, alanlarına yönelik eğitimi uygulamalı olarak alırlar.
Odyoloji, işitme (duyma sistemi) ve denge (vestibüler sistem) bozukluklarının araştırıldığı bir bilim dalıdır. Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar "Odyolog" ünvanı almaya hak kazanarak sağlık profesyoneli olur.
Odyoloji Bölümü Geleneksel Beyaz Önlük Giyme Töreni.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri