Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Yoğurt. Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurt ile birlikte tüketilmemelidir.
Dr. Hayrettin Mutlu, bir öğün et tüketilmesi gerektiğini ve yanında ise mutlaka salata ve yoğurt yenilmesi konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, et tüketirken muhakkak yanında sebze ve yoğurt yenilmesini tavsiye ediyor.
Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Süt ve Tavuk
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
İlgili 30 soru bulundu
Yeşil mercimek yoğurtla yenir mı? Yoğurtlu yeşil mercimek karbonhidrat, protein, demir, potasyum içeriği yüksek bir besindir. Öğünlerde kurubaklagil ve yoğurt yerine tüketilebilir.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Midesi çok duyarlı olanlar ile on iki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir. Bu durumda dikkatli tüketilmelidir. Yoğurt ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir.
Yoğurt, taze meyveler ile birlikte tüketildiğinde meyvelerin içinde bulunan zararlı şeker miktarının dengelenmesini sağlayarak vücutta yağa dönüşmesini engeller. Böylece hem doyurucu hem de hafif bir öğünü gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Aslında patates ve domates gibi patlıcangiller ailesine mensup yiyecekler süt ev yoğurt ile tüketilmemeli.
Etli ya da zeytinyağlı taze fasulye yaptığınızda öncesinde bir çorba ikram etmek isterseniz içinde bolca yoğurt olan ferah ve nefis çorbaları gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Baklagiller: Meyveler, peynir, yumurta, balık, süt, et, yoğurt ile tüketilmemeli.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Yoğurt suyu böbrek taşı hastalıklarında kullanılabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller böbrek içerisindeki taş ve kumu eritmeye yardımcı olur. Eğer ufak çaplı böbrek taşı ya da kumu sorununa sahipseniz bunları ufak parçalara ayırarak idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemelidir. Zengin bir vitamin kaynağı olan bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi içilebilir. Ara öğünlerde ise nane, salatalık, birkaç kaşık yoğurt ve suyu cacık yapılarak tüketilebilir.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
4. Salata ile başladığınız yemekte 1 bardak ayran veya yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Salata ve ayranınız bittikten sonra bir et veya sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yanında da sağlıklı beslenmek adına bir dilim esmer ekmek eklemeyi unutmayın.
Kuru fasulye – pilav denildiğinde yanına en çok Yörsan Yoğurt ile hazırlanan bir cacık yakışır!
Türk toplumunun yemek alışkanlıkları içerisinde özellikle etin yanında ayran veya yoğurt tüketmeyi çok severiz ama bu durum demir emilimini kısmen azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleriyle tüketilmemesine ve öğün aralarında alınımına dikkat etmek gerekiyor.
Kuru fasulye-pilav, köfte-ayran Türk mutfağının ayrılmaz ikililerinden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri