20. yüzyıl sonlarına kadar geleneksel kahvenin “Türk kahvesi” olarak adlandırıldığı Yunanistan'da muhtemelen Kıbrıs'ta yaşanan problemler ve savaş dolayısıyla, Yunanistan'da Turkiko (Türk kahvesi) Eleniko (Yunan kahvesi) oldu.
Aslında “Yunan kahvesi”nin gerçekte “Türk kahvesi” olduğu biliniyor. Yunanistan'da 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına kadar “Yunan kahvesi” diye bir şey yoktu. Cezvede pişirilen kahveye “Türk kahvesi” deniyordu.
Ellinikos Kafes, Yunan kahvesinin orijinal halidir. Bu aslında Türk / Arap kahvesiyle aynı şey.
Yunanistan' a gidince şu meşhur kahvelerini içelim bir derseniz, içmeniz gereken kahve kuşkusuz yunanlıların enerji kaynağı hatta 'hayat benzinleri' olarak bilinen FRAPPE!
Aslında diğer içeceklerden farklı olarak Türk kahvesi, kahve içenlerin ve geleneği uygulayanların kahve içme isteğinden ziyade Türk hayat tarzının bir sembolü olarak algılanmaktadır. Bu nedenle, Türk kahvesi ve geleneği, Türk toplumunun her seviyesinden bireyler arasında güçlü bir sosyal etkileşim sağlamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kahve'yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki Sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de, 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke'de görülmüştür .
Menengiç kahvesi Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Tatar kahvesi: Geleneksel Türk kahvesi yemek sonrası sunumuyla dikkat çeker. Bu kahve türü ise yemek öncesi de ikram edilebilecek türden. Fincandan daha büyük, kupadan küçük Tostakay denilen özel sunum bardağında ikram edilen Tatar kahvesi içine şeker konularak ya da kıtlama ile içilebiliyor.
Okka ülkemizde kullanılan eski ağırlık birimlerinden biridir. Okkalı kahve ise büyük fincanda ikram edilen bol kahve için kullanılır.
Damat kahvesi, Türkiye'deki geleneklerden biri olan kız isteme törenlerinin vazgeçilmez bir parçası. Kahvenin en özel ve en sıra dışı hallerinden biri olan bu kahve, adından da anlaşılacağı gibi sadece damat tarafından tek sefere mahsus olmak üzere içiliyor.
Diğer kahvelere nazaran daha köpüksüz bir şekilde yapılan suvari Turk kahvesi “Antakya kahvesi” olarak da bilinmektedir.
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
Anlamı 'yüce' olan bu öğütülmüş kahve, Kıvamlı ve Orta-Sert kahve severler için çok uygundur. Dünyanın en iyi kahve yetişen bölgelerinden seçilmiş yüksek irtifa kahve çekirdekleri kahveye zengin aromasını vermektedir.
Kürt Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Fincan başına birer bardak su ve her fincan için bir tatlı kaşığı kahve ve her fincan için bir çay kaşığı şeker hepsini karıştırıp ateşte kaynayıncaya kadar pişirip fincanlara boşaltıp servis edebiliriz.
BEANOFME OTTOMAN DIBEK KAHVESI
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş Türk kahvesi demleme metoduna uygun olarak dibekte dövülerek 50-100 mikron ölçüsünde toz haline getirilmiş kahvedir.
Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.
Mardin yöresine ait olan ve Mardin kahvesi olarak da bilinen Süryani kahve aslında kakuleli Türk kahvesi. Farkı, aromasından ve Türk kahvesinden daha uzun süren pişirme yönteminden geliyor. Mardin kahvesi, uzun uzun kısık ateşte kaynatılıyor. Kaynadıkça kakulenin aroması çıkıyor ve kahve sert bir hal alıyor.
Birbirinden farklı malzemelerin bir araya gelmesiyle ortak ve leziz bir tat oluşturduğu tarihi Adıyaman kahvesi aynı zamanda Adıyaman dibek kahvesi ve Adıyaman kervansaray kahvesi isimleriyle de anılmaktadır.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri