Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Çorba, az yağlı ve haşlama yemekler gaz sorunu yaşayan anne ve bebekler için yardımcı olur. Meyvelerin bazıları da gaz yapmaz. Bu nedenle de mandalina, elma ve portakal gibi besleyici besinler rahatlıkla bol miktarda tüketilebilir. Pirinç ise, emziren anneler için en güzel besin kaynakları arasında yer alır.
Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası. Gaz yapan sebzeler pişirilerek tüketildiği zaman bu etkileri azalabilir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
İlgili 17 soru bulundu
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Emziren anneler kuru fasulye, karnabahar, lahana, soğan, portakal, limon, greyfurt gibi gaz yapan besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olabilir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir? Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Bebeklerde görülen kolik sancılar için doktorlar damla desteği sağlamaktadır. Bitkisel tedavi için de kimyonlu rezene tercih edilmektedir. Eğer bebeğiniz 1. ayını doldurmuş ise ve mama ile besleniyorsa, kimyonlu rezene çayı uygun görülebilir.
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Bebekler gaz sancısı çektikleri zaman çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Bunun yanında yumruklarını sıkabilirler, karınları şiş ve gergin olabilir. Bebek kendisi gaz çıkartamadığı takdirde ağlama bitse bile yeniden görülebilir ve bu ağlama nöbetleri uzun saatler sürebilir.
Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Kimyon yine gaz için çok etkili olduğu söylenen bir baharat. Anne sütüyle beslenen bebekler için annenin kendi yemeklerine bolca kimyon katması çok tavsiye edilen bir yöntem.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Emzirme döneminde kafein içeren kahve ve çayın yanı sıra şekerli ve gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmanızı öneriyoruz. Annenin metabolizması bebek emzirme döneminde sürekli süt üretmeye programlanmıştır.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler. Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır. - Bazen gaz yapabilse de çoğu anneye bulgur hem süt yapmakta hem gaz yapmamaktadır. Öncesinde ufak bir porsiyon ile deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri