Diş çürüklerine sebep olan gıdalar
Bunların dışında daha kompleks şeker içeren gıdalar; patates, pirinç, ekmek, buğday gevreği, kuru üzüm, tahıllı yiyecekler gibi besinlerde bulunan nişastadır. Şeker ve nişasta içeren tüm bu gıdalar ağızda bakteriler tarafından hemen tüketilmeye başlar ve asit ortamı oluşur.
Bireysel düzeyde çürük önlemede; süt, peynir gibi proteinler, organik ve inorganik fosfat içeren bitkisel kaynaklı besinler tercih edilmelidir. Özetle; ağız ve diş sağlığını korumada; protein ve sebze ağırlıklı çiğnemeye yönelik bir beslenme şekli gereklidir.
Streptococcus mutans adlı bakteri çürüğün başlangıcında en önemli role sahiptir. Bu bakteri salgıladığı bazı maddelerle diş yüzeyinin yapışkanlığını artırarak bakteriler ve gıda artıklarının diş yüzeyine daha kolay yapışmasına sebep olur.
İlgili 36 soru bulundu
Fırçanın giremediği bu ara yüzler dişlerin şekline, dizilimine göre diş ipi, ara yüz fırçası ya da özel dental kürdanlarla mekanik olarak temizlenmeli, yani plak uzaklaştırılmalıdır. Bu bilgi "fırçaladığım halde dişlerim çürüyor"un da cevabıdır.
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzlerinde oluşan çürükler gözle görülebilir. Fakat diş aralarında, arka kısımlarda ve üst çenedeki dişlerde oluşan çürükler düzenli diş muayenesi yaptırmayan bireylerde çürüğün ilerleyerek ağrıya neden olmasına kadar fark edilemeyebilir.
Diş ve diş eti hastalıklarına da yol açtığını belirtebiliriz. Dolayısıyla çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada bulunur. Tütün ürünleri dudak, dil ve ağız kanserine de sebebiyet verebiliyor.
“Ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağız kuruluğu oluşur. Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabaka oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydana gelir. Özellikle 18-20 yaş altı genç ve çocuklarda görülen stres, ağız sağlığı açısından çok önemli.
D Vitamini
Bunun nedeni D vitaminin eksikliğinde diş ve kemik yapısında bozulmalar yaşanmasıdır. D vitamini diş ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda D vitamini eksik olduğunda diş çürükleri oluşabilmektedir.
Diş hekimi, çürüğü önce gözle muayene eder ve hasta ağrı hissediyorsa diş etlerine iğne yaparak lokal anestezi uygular. Anestezi sonrasında diş üzerindeki çürük tabaka, diş hekimi tarafından özel aletlerle kazınarak kaldırılır ve gerekli medikal ürünler sıkılır.
Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Diş çürümesine iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Bunların başında nane, adaçayı ve karanfil gelmektedir. Bunlar dişlerin ve ağzında temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Genel olarak dişleri de güçlendiren bu bitkileri çay şeklinde kullanabileceğiniz gibi direkt olarak da dişe uygulayabilirsiniz.
Ağız içerisinde doğal olarak bulunan bakteriler vardır. Beslenme ile birlikte dişler üzerinde plak birikir ve bakteriler için uygun bir yaşam alanı oluşur. Yararlı bakteriler azalırken, diş çürüğü oluşturan bakterilerin miktarı artar. Tükürüğün yapısının değişmesiyle birlikte ilk olarak diş minesinde çürüme başlar.
Flor Eksikliği
Dişlerin dayanıklılığı azalır ve kolay çürükler ve diş kayıpları oluşur. Kemikler zayıflar ve kolay kırılır. Fakat bu durumun oluşabilmesi için osteoporoz zemini olması gereklidir. Diş çürüklerinin flor eksikliği ile ilişkisi vardır.
Bazen de diş çürükleri sürekli bir ağrıya sebebiyet verir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için diş enfekte olur. Dişteki enfeksiyon, şiddetli ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilen bir apseye sebebiyet verebilir.
Oksijenli su da iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın. “Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanması olur.
Dişlerin gereğinden fazla fırçalanması diş yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Özellikle dişlerin boyun bölgelerinde aşınma sonucu kırıklar oluşabilir. Bu kırıklar ise ciddi şekilde hassasiyet problemi yaşatır. Özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük.
"Ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağız kuruluğu oluşur. Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabaka oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydana gelir.
Bir bardak ılık suyun içerisinde iki çay kaşığı kadar tuz ilave edilir. Karışım çözününceye kadar karıştırılır. Tuzlu suyla ağız iyice çalkalanır ve ardından da tükürülür. Tuzlu su ile çalkalamak, çürüğün içerisinde kalan yiyecek artıklarını temizlemeye yardımcı olur ve iltihabın hafifletilmesini destekler.
Diş Eti Hizası Çürüğünün Nedenleri
Yapışkan bakteri tabakası plak, ağız içerisinde oluştuğunda dişte çürükler meydana gelir. Bakteriler asit üretir ve bu asitler diş minesini eritir. Zamanla dişte bir çukur meydana gelir ve çürük oluşur. Plak, bazı bölgelerde daha kolay birikme eğilimi gösterir.
Diş fırçalanırken diş ve diş eti birleşim yeri de iyice fırçalanarak temizlenmelidir. Böylelikle diş yüzeyindeki tüm gıda artıkları ve bakteri plağı kolaylıkla temizlenmektedir. Dişler fırçalanmaz, ağız ve diş bakımı ihmal edilirse diş eti kanaması, kızarması, çürük ve zaman içerisinde diş eti hastalıkları yaşanır.
İyi temizlenmeyen bir ağızda oluşan ve çürüğe sebep olan bakteriler, grip, nezle, faranjit gibi pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığı gibi kan damarları vasıtasıyla kalp hastalıklarına da zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda ağız yoluyla mideye inerek mide duvarında da çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.
Aşama: Diş çürümesi, dişin büyük kısmını oluşturan dentine (dişin temel tabakasına) zarar verir. Bu aşamada, diş çürümesi acı verici olmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri