Stresin Aşamalarından Tükenme Aşaması Direncin azalıp, beden kapasitesinin tükenmesi ve hastalıkların başladığı safhadır. Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Bunlar alarm tepkisi, direnme ve tükenme aşamalarıdır (Johnstone, 1989: 4; Baltaş ve Baltaş, 1999: 26; Balcı, 2000: 21-23). Alarm Aşaması: Birey bir stres kaynağı ile karşılaştığında, sempatik sinir sisteminin etkin hale gelmesi nedeniyle beden savaş ya da kaç tepkisi" gösterir.
2- Direnç: Bu aşamada bireyin bedeni, bozulan dengesini toparlamak için psikolojik ve fiziksel enerji harcar. Birey aktif olarak stresle mücadele eder. Bu aşamada yoğun enerji harcandığı için bireyde aşırı yorgunluk duyar. Ayrıca kaygı, gerginlik ve alınganlık bu aşamada gözlenen diğer belirtilerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Ellerde titreme ve artan sıcaklığa bağlı terleme görülebilir. Kaslar gerilir, gerginliğe bağlı kaslarda ağrı veya sızı görülebilir. Mide bulantısı veya yanması, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sisteminde sorunlar gelişebilir. Kaslarda yorgunluk ya da vücutta halsizlik görülebilir.
B) Davranışsal Etkiler: Kaza eğilimi, ilaç alımı, duygusal patlamalar, aşırı yeme veya tat kaybı, aşırı alkol alımı veya sigara içme, heyecanlılık, tahrik edici davranışlar, az konuşma, sinirsel kahkahalar, hareketsiz kalamama, titreme.
Genel uyum sendromu teorisine göre bireyin strese tepkisi üç aşamada gerçekleşir. Bunlar alarm, direnme ve tükenme aşamalarıdır.
Stres ile karşılaşan organizma önce şok aşamasını deneyimler. Başka deyişle, homeostatik dengenin bozulduğu ve “gerilim”in yaşandığı aşamadır. Bu sırada savaş ya da kaç tepkilerini ortaya çıkartan sempatik sinir sistemi devreye girer.
Genel uyum sendromu, stres karşısında bedenin üç belirgin aşamada tepki gösterdiğini belirtmektedir. Bunlar; alarm, direnme ve tükenme aşamalarıdır.
McNerney (1974) stresi, “bedenin korkutucu, heyecanlandırıcı, zihni karıştırıcı, tehlikeli ya da rahatsızlık verici durumlara karşı fiziksel, zihinsel ve kimyasal tepkileri” olarak tanımlamıştır (Akt.: Byars, 2005).
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Stres cevapları ise, psikolojik, fizyolojik veya davranış reaksiyonları olup stresörlere karşı bir cevap olarak ortaya çıkarlar. Anksiyete, depresyon, konsantrasyon bozukluğu birer stres cevabı örnekleridir.
Stres ya da gerilim, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepki. Latince germek anlamına gelen "stringere" sözcüğünden gelir.
Strese neden olan faktörlere stresör denir. Stresörler, fiziksel,sosyal veya psikolojik olabilir. Strese neden olan faktörler çok sayıdadır ve kişiye göre değişkenlik gösterir. Stres nedenleri kişinin yaşı ve cinsiyeti ile değişir.
İlkel dönemlerde yaşayan insan ırklarının tehlikelerden, avcılardan ve yırtıcı hayvanlardan kaçabilmesi savaş ya da kaç veya don tepkisinin (fight or flight or freezer)örnekleri arasındadır.
Kendinizi tehdit altında ve korkmuş hissettiğinizde, amigdala vücudunuzu savaşmaya veya kaçmaya hazırlayan stres hormonlarını serbest bırakmak için sinyaller göndererek savaş ya da kaç tepkisini otomatik olarak etkinleştirir. Bu tepki korku, kaygı, saldırganlık ve öfke gibi duygularla tetiklenir.
Adrenalinin Savaş Ya da Kaç Tepkisindeki Etkileri
Kanı ihtiyaç duyulan yerlere taşıyabilmek için kalp daha hızlı atmaya başlar. Kan ihtiyaç olmayan bölgelerden uzaklaştırılıp kaslara yönlendirilir. Bu yüzden de kişinin rengi birden solar. Sindirim yavaşlar, tükürük bezleri kurur, böylece ağız kuruluğu oluşur.
STRESİN UZUN DÖNEM ETKİLERİ: Kronik hastalıklar( başağrısı, kalp hastalığı), depresyon, fobiler, kişilik değişikliği, ruhsal hastalıklar, düşünce ve hafıza kusurları, uyku bozukluklarıdır. Sonuçta; üretkenliğin azalması, zevk alamama, yakın ilişkilerden uzaklaşma ortaya çıkar.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Selye, bedenin stresli durumlarda verdiği üç aşamalı tepkiyi "Genel Uyum Sendromu" olarak tanımlamıştır. Bu kurama göre, organizmanın strese tepkisi alarm, direnme veya adaptasyon ve tükenme olmak üzere üç evrede gelişmektedir.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Sürekli ve yersiz endişe, kaygı, depresyon, Yetersizlik ve işlevsizlik duygusu(özgüven duygusu azalması), Yersiz telaş
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri