Yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir.
6245 Sayılı Harcırah Kanunu'na göre harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva etmektedir.
– Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, – . Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. – Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez.
Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler: a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
6245 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi gereğince memuriyet mahalli dışına görevlendirilenlere ikametgah veya vazife mahalli ile otogar, istasyon veya iskele arasındaki taksi ücretinin ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Kamuda özellikle yurtiçi görevlere uçakla gitmeyle ilgili uzun yıllardır süren bir soğukluk ve engelleme çalışmaları vardır. Konu sık sık Tasarruf Genelgelerine konu edilmektedir. Son detaylı Tasarruf Genelgesi 2007/3 sayılı olarak 2007 yılında çıkmış ve Uçakla seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlama getirmemiştir.
hizmetlilere görevlendirildikleri yerlerde veya yeni görev yerlerine taşınmalarından dolayı yapacakları ek masraflara karşılık olarak yapılan ödemelerdir.
-Harcırah, sadece yeme ve yatma giderleri karşılığı verilir ve ayrıca bu kapsamdaki harcamalar için belgelenme şartı aranmaz. Harcırah yönteminde gerçek yol giderleri, yol giderlerine ait belgelerin temini şartı ile ayrıca ödenir.
Yurt İçi Gündelikler
Mükerrer 32416 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki “H Cetveli”nde tespit edilmiş olup; en yüksek derece Devlet memuru için yurt içi gündelik miktarı 480,00 TL olarak belirlenmiştir.
Dolayısıyla, görev yerinden ikamet mahalline her gün gidip gelen kişiye, memuriyet mahallinde bir değişiklik söz konusu olmayacağından, gidiş ve dönüşleri için geçici görev yolluğu ödenmesi de mümkün bulunmamaktadır. Aynı çerçevede, buralarda bir görev verilmesi durumunda da harcırah ödenmeyecektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Rah sözcüğü ise yol anlamına gelir. Harcırah ise yolluk manasında kullanılır. İş gezilerinde görevlilere yol masraflarını karşılaması için yapılan ödemeye harcırah denir.
Dairesinin 364 Karar No, 6 İlam No 17.11.2020 Tutanak tarihli kararına göre, belediye başkanlarının yurtiçi seyahatlerine ilişkin görevlendirme yazısının işin aciliyeti nedeniyle düzenlenmediği, ancak söz konusu seyahatlerin görev nedeniyle ve fiilen gerçekleştirildiğinin anlaşılması halinde, harcırah ödemesinin ...
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00 TL. Ek göstergesi 6400 (dahil) – 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00 TL.
Seyahat ve İkamet Harcamalarını Türü: Her türlü ulaşım harcamaları, her türlü konaklama harcamaları, yemek bedelleri belge karşılığında gider olarak değerlendirilir.
mahallerinden başka yere naklen atananlara, eski görev yerinden itibaren yolluk ödenir. Açıktan atamalara sürekli görev yolluğu ödenmez. hesaplanır. mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir.
Almaya hak kazandığınız günlük konaklama tutarınız; görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstahak oldukları gündeliklerinin %40'ı esas alınır."
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
Yolluk, yapılan bir seyahat sırasında, yeme, içme, konaklama gibi masrafların karşılanması için ödenen ücrettir. Genellikle milli eğitim çalışanları, din görevlileri, öğretmenler ve kamu çalışanlarına seyahatleri sırasında yolluk verilir.
Harcırah, ücretten sayılmaz ve fazla çalışma hesabına katılmaz. Bu nedenle harcırah alarak çalışan işciye, çalıştığı süre için ücretinin % 150 zamlı olarak fazla çalışma ücreti ödemesi gerekmektedir.
Örneğin yurt içindeki yer değiştirme masrafı memur ya da hizmetlinin kendisi için olacak şekilde yurt içi gündeliğinin yirmi katı olarak hesaplanır. Eğer memur veya hizmetlinin aile fertleri de harcırah durumuna mağdur kaldıysa onların her biri için de yurt için gündeliğinin on katı olarak hesaplama yapılır.
Yevmiye kelimesi memur ya da hizmetliye verilecek gündelik miktarını ifade eder.
- Biletin yemeksiz olarak alınması mümkün olmayan bir vasıta ile seyahatte, bilet bedeline dahil yemek bedeli de yol gideri olarak kabul edilir. - Hamal ve bagaj giderleri de yol gideri olarak kabul edilir. Personelin; otel, pansiyon vb. yerlerdeki konaklama giderleri ile yeme, içme giderlerinden oluşmaktadır.
Harcırah nedir? 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre harcırah ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade etmektedir.
sadece yeni ikamet mahalline götüreceği kimseler için harcırah ödenmesi mümkündür. Yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atananlara sürekli görev yolluğu olarak yol gideri, yol gündeliği, aile gideri ve yer değiştirme gideri ödenir.
1954 tarihinde çıkarılan 6245 sayılı Harcırah Kanununda ise , harcırah, “bu kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı , gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını” ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri