Paslanmaz çelik hakkında suya, özellikle deniz suyuna maruz kaldığında paslanma veya paslanma olmadığına dair bir yanlışlık vardır. Paslanmaz çelik, zaman içinde sürekli olarak ortaya çıkarsa pas ve korozyon yapabilir.
Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş boru, ısı eşanjörü ve pompa, içinden geçen suda bulunan "Cl¯" iyonu sebebi ile korozyona uğrar. Sudaki "Cl¯" iyonu miktarı, suyun pH derecesi, suyun sıcaklığı ve basıncı paslanmaz çeliğin korozyonunu etkiler.
Aslında paslanmaz çelik, zaman içinde sürekli olarak tuzlu suya veya diğer aşındırıcı koşullara maruz kalırsa paslanabilir ve korozyona uğrayabilir.
Ancak, bazı paslanmaz çelik türleri klorlu su veya tuzlu su gibi aşındırıcı ortamlarda uzun süreli maruz kalma durumunda hem paslanma hem de kararma özelliği gösterirler. Bu sebeple, deniz ya da havuz gibi tuzlu ve klorlu suya maruz kalacağınız durumlarda, Stainless Steel takılarınızı çıkarmanız iyi bir fikir olabilir.
Tuz gibi güçlü klorürler de paslanmaz çeliği aşındırabilir. Tuzlu su veya tuzlu ortamlarla sürekli temas halindeyken – örneğin bir Donanma gemisinde – 304 kalite paslanmaz çelik, çukur korozyonuna uğrayacaktır. Ya özel bir kaplama ya da 316 kalite paslanmaz çeliğe yükseltme bu sorunu çözecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Çelik Kolye Takı ile Denize Girilir mi? Çelik malzeme, yapısı gereği su ile temas ettiğinde herhangi bir kararma yapmaz. Dolayısıyla çelik malzeme ile üretilmiş olan kolyenizi çıkarmadan havuza ya da denize girebilirsiniz.
Yüksek kaliteli çelik, gümüş kaplama bileklik. Kararma yapmaz, uzun yıllar boyunca rahat kullanım garantisi vardır. Sıvı teması ile paslanma asla yapmaz. Denize girilebilir, deformasyona uğramaz.
Çelik takılar ile duş almanızda bir sakınca yoktur.
Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz.
KARADA, DENİZDE, HAVADA TUZLA PASLANMAZ HER…
Yani paslanmaz çelik de paslanabilir. Paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, malzemenin kimyasal bileşimine, yüzey işlemine ve çevresel faktörlere bağlıdır. Paslanmaz çeliklerin ana bileşenleri krom, nikel ve molibdendir.
Örneğin aşındıran sıvıların tanklarında ve saklama kazanlarında, kimya ve petrokimya endüstrisinde, buhar kazanlarında, boya endüstrisinde, gıda tesislerinde, madencilikte sıkça 316L kalite ve türevindeki kalitelerde paslanmaz çelik malzemeler kullanılır.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Örneğin, 304 paslanmaz çelik, kuru ve temiz bir atmosferde mükemmel korozyon önleyici özelliklere sahiptir, ancak bir kıyı bölgesine taşınırsa, tuz bakımından zengin deniz sisinde hızla paslanır. Bu nedenle, tüm paslanmaz çelik türleri her zaman korozyona ve paslanmaya karşı koyamaz.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Paslanmaz çeliklerin yapısında bulunan krom, oksijenler tepkimeye girerek krom oksit (Cr2O3) oluşturmaktadır. Bu madde çeliğin etrafında gözle görünmeyecek kadar ince bir tabaka oluşturmakta ve bu tabaka sayesinde hava ve su çeliğe ulaşamamaktadır. Bu durumda paslanmayı önlemektedir.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
İçeriğindeki krom, Çelik takıların en önemli paslanmazlık özelliğidir. Çelik takılar ile denize havuza girebilir, duş alabilirsiniz.
Çelik kolyeler, paslanmadıkları için oldukça kullanışlı aksesuarlardır. Altın ve gümüş gibi kolyelere alternatif olarak geliştirilen bu tasarımlar hem iltihap yapmayıp hem de vücutta herhangi bir alerjen etki göstermez. Öte yandan suya dayanıklı oldukları için de sıklıkla kullanılır.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler.
Çelik takılar, dayanıklılıkları, kararma yapmamaları ve uygun fiyatları sayesinde pek çok kişinin tercihi haline gelmiştir. Özellikle de çelik takılar, altın ve gümüş takılara kıyasla çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Çelik takıların genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak kararır. Ter, parfüm, losyon ve saç spreyi gibi kimyasallar, çelik takıların matlaşmasına hatta kararmasına neden olabilir. Aynı zamanda, kalitesiz çelik takıların havadaki oksijenle teması da çelik takı kararmasına neden olabilir.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Yapılması gereken paslanmaz çelik yüzeye sahip eşyayı sıcak suyla yıkayıp deterjanı yüzey üzerinde 10-15 dakika bekletin. Daha sonra kiri süngerle temizleyin. Su lekelerini ve parmak izlerini paslanmaz çelik yüzeylerden çıkarmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz.
Ürünün amacı pası sökmek yerine pasın kendisini bir kaplama malzemesine çevirerek paslanmayı durdurmaktır. RUST STOP hemen hemen tüm paslanmış demir ve çelik yüzeylerde kullanılabilir. Uygulandığında metalin üstündeki pası, nemi dışarıda tutacak koruyucu bir tabakaya çevirir ve korozyonun devam etmesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri