Bilgisayarınızda düşük performans hissediyorsanız, programlarda geç açılma, dosyaları veya uygulamaları aratırken ani yavaşlamalar bunun başlıca Hard Disk Bozulması nedenleri arasında gelir. Bilgisayarlarımız gün içinde kısa süreli ve nadir şekilde donmalar veya çökmeler yaşayabilir.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Teknoloji olarak bozulmayan sabit disk bulunmamaktadır. Bu konunun bilincinde olarak, bilgisayar alırken veya sabit diskler değiştirilirken, parasından çok kalitesine ve garanti sine bakılmalıdır. Düzgün kullanımlar ve koruyucu tedbirler ile de sabit disklerin ömürleri uzayabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Zarar gören hdd bozulduğundan dolayı bilgisayar tarafından görmemektedir. Ayrıca elektrik gidip gelmesi yüksek voltaj sorunundan dolayı taşınabilir harici harddisk veya sabit harddisk zarar görebilmektedir. Bozuk disk profesyonel müdahale ile içerisindeki dosya kurtarma işlemi yapılmaktadır.
Bunlardan birincisi araç yokuş aşağı bir pozisyonda dururken freni yavaşça bırakmak ve sesi dinlemektir. Eğer kalın ve tok tonlarda balata sesi duyuluyorsa frenler iyi durumda demektir. Ancak tiz ve sürtünme sesi fazlaysa diskler veya balatalar bitmiş olabilir.
Birçok verinin saklandığı hard disklerde en ciddi hasar ise yangın gibi bir felaketin ardından yanan hard diskteki verilere ulaşamamak olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Öncelikle bir hard diskin yangın nedeniyle zarar görmesi durumunda, hard diskteki tüm işlemlerin durdurulması gerekiyor.
Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak disklerdeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her balata değişiminde fren disklerini de değiştirmekte yarar var. Bu sayede hem fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
HDD için ortalama %50-%100 arası normal iken SSD de %0-%70 arası normaldir.
Sabit disklerin 4500, 5400, 7200 veya 10.000 d/d ile çalışma sırasında alacağı şok darbeler (genelde 3G üzeri) okuma kolunun disk üzerine temasına sebep olurlar ve bu sektörlerdeki mekanik darbeler sonucu (bad sectors) oluşan okunamaz sektörler, bilgilerin ebediyen kaybolmaları sebep verir.
Bozuk Sabit Diski Onarmak İçin Tam Disk Denetimini Çalıştırın. Bu PC veya Bilgisayar'ı açın, sabit diske sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin. Araçlar > Hata denetimi sekmesi > Şimdi Denetle'ye tıklayın. Yerel diski denetle'yi seçin ve Başla'ya tıklayın.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
Diski Denetle seçeneği, Windows'un tüm sürümlerinde bulunan CHKDSK programını çalıştırır. CHKDSK, diskinizi tarayıp yalnızca bir rapor sağlayabilir veya diskinizi taradıktan sonra dosya hatalarını ve/veya bozuk kesimleri düzeltebilir.
Farklı bir donanımda bir arıza meydana gelmesi durumunda bilgisayarınızı %100 verimli olarak kullanamasanız da bilgisayarın açılması konusunda bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Ancak hard disklerde meydana gelen herhangi bir arıza direkt olarak bilgisayarın açılmasını engelleyecektir.
Hard diskte yer alan verilerin kurtarılabilmesi için profesyonel destek gerekir. Tam olarak uzmanlığı bulunmayanların hard disklere müdahalede bulunması, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle verilerinizin kurtarılmasını istiyorsanız mutlaka teknik destek almalısınız.
O zaman farklı bir donanımsal sıkıntı var, disk olmasada ekrana görüntü gelmesi gerekir. O zaman farklı bir donanımsal sıkıntı var, disk olmasada ekrana görüntü gelmesi gerekir. Aldığınız parçalardan biri sorunlu olabilir tek tek denemelisiniz, ramleri söküp tek tek takarak deneyin mesela.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Kafa Vuran Hard Disk Tamir Edilir Mi? Kafa vuran hard disk tamir edilebilir lakin bu durum hard diskin yeniden eskisi gibi çalışacağı anlamına gelmemektedir. Tamir işleminin esasında, hard diskiniz ile uyumlu yeni okuyucu uç takılır ve sadece içerisinden verileriniz alınabilir.
Windows komut sistemini açtıktan sonra, ''chkdsk C: /r /f'' komutunu yazmalı ve ardından ''Enter'' tuşuna basmalısınız. Komut verirken yazdığınız ''C'' harfi, Windows diskinizin harfi olacaktır. Bu noktada onarım yapmak istediğiniz diskin ve bölümün baş harfini doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri