– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra"Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Yatsı namazı farzı kılınışı şöyledir; Niyet edildikten sonra Allahu Ekber denilerek subhaneke okunur. Ardından besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur fatiha suresinden sonra Kuranı Kerimden en az üç ayet veya zammı sure okunur.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
İkindi Namazı Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
İlgili 27 soru bulundu
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir. Şia mezhebinde namazda okunmaz.
Elbânî, Resûl-i Ekrem'in bu duayı farz namazlarda okuduğunu belirtmektedir.
Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatlerinde, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu? Değerli kardeşimiz, İmama tabi olan kimse; Hanefilere göre, Sübhaneke'den başka bir şey okumaz.
Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir. Sübhaneke duası okunuşu, "Sübhânekellâhümme ve bi hamdik" şeklinde başlar.
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır. Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra"Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Sual: Birinci rekâtta, Euzü Besmele'yi veya. Sübhaneke'yi unutana, secde-i sehv gerekir mi? CEVAP. Vacib olmayıp sünnet olduğu için gerekmez.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunur.
Yatsı namazının ardından hemen kılınan vitir namazı ise vacip olarak kabul edilmektedir. Vitir namazı 3 rekattır. Kılınışı diğer namazlarla aynıdır. Bu namazın 3. rekatında tekbir getiriler ve ardından kunut duaları okunur.
Yatsı Namazının 4 Rekat Farzının Kılınışı
Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
BAŞLARIZ BİLİR MİSİNİZ? Çünkü yüce ALLAH. Arşı yaratınca meleklere onu taşımasını söyledi.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Yani ibadetler, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak ile sorumluyuz. Farz namazların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur. Ancak Fâtiha'dan sonra üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir sûre okumak da vaciptir.
+120 kez sübhane rabbiye'l azim, +240 kez sûbhane rabbiye'l âlâ diyor... +15 kez Sûbhaneke okuyor.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri