SSD daha düşük güçlerle çalıştığından dolayı ısı konusunda avantajlıdır. Üstelik bir hareket olmadığından dolayı ısınmayı arttıracak bir durum söz konusu değildir. Daha az ısı daha yüksek performans sunar. Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir.
AMD etkinliğinde biz de firmanın PCIe 5.0 SSD'lerini yakından görme şansı elde ettik fakat bu SSD'lerde ciddi bir ısınma sorunu söz konusu.
Havasız bir kasada, yük altında 75-105 derece civarına kadar çıkacaktır. Masaüstü kullanımında ve oyunlarda, normal SSD'lere kıyasla +5 ila 10 derece arasında daha fazla ısınıyor.
SSD lerde normal HDD ler gibi ısınabiliyor bu normaldir. Bir şey kopyaladığında falan yad oyun oynadığında daha da ısınır ama korkulacak bir durum değildir. Eğer ki aşırı ısınıyor ise ve kasa kullanıyor isen üstüne üfleyecek şekilde ekstra bir fan ekleyebilirsin.
Güvenliğin yanı sıra SSD yanması gibi problemler yaşayan kullanıcıların bu konuda da SSD'lerin güvenilemez olduğunu düşünüyorlar. SSD'nin yanması bir işlemcinin patlaması gibi olanak dışı bir olaydır. Elbette her sistem bileşeninde olduğu gibi SSD'nin de yanması mümkün olabilecek bir olaydır.
İlgili 34 soru bulundu
BLACK VEST M.2 NVMe M.2 SATA SSD Termal Ped Soğutuculu Alüminyum Kasa. M.2(NGFF) NVMe SSD'ler uzun süre kullanıldığında ısınır ve ısınmadan kaynaklı olarak hızı ve ömrü azalır. Bu nedenle SSD disk üzerinde oluşan ısının derhal uzaklaştırılması gerekir.
Isındıkça okuma-yazma hızı düşüyor disklerin. 85 dereceyi aşarsa SSD bozuluyor. Verileriniz kayboluyor. Yük altında 60 derece normal. Boşta ise 40 civarında olması iyidir.
HDD cihazlar ses ve ısınma konusunda SDD cihazlara göre daha çok sese ve ısınmaya sahiptir. Bunun sebebi HDD diskler içinde hareketli bir mekanizmanın var olmasıdır. SDD diskler ise USB gibi hareketsiz ve sabittir. Bundan kaynaklı HDD diskler daima daha çok ses çıkarır ve daha çok ısınır.
SSD ile birlikte daha hızlı okuma yapılacağı için daha iyi bir oyun performansı sunulmaktadır. Daha az gecikme ile birlikte oyun arasındaki bekleme süreleri de kısalmaktadır. SSD ile birlikte FPS iyileştirmesi yaşanılacağı düşünülse de bu durum geçerli değildir.
Isınan bir laptop, işlemci ve grafik kartının düşük hızda çalışmasına neden olur. Bu da uygulamaların yavaş açılmasına, tepkisizlik ve takılmalar yaşanmasına yol açar. Aşırı ısınma, cihazın otomatik olarak kapanmasına ve veri kaybına neden olabilir.
Herhangi bir SSD'de okunan veya yazılan verilerin cihaz içinde hareket etmesi için elektrik gerekir ve bu elektrik de ısı üretir. Sürücünüzden en yüksek performansı elde etmek istiyorsanız, sürücünün sıcaklığını optimize etmek için ısı alıcı gibi bir soğutma yapısı önerilir.
Okuma hızı ve yazma hızı çok düşük SSD'ler, bilgisayar sistemini hızlandıramaz. Hali hazırda kullandığınız bir bilgisayar sisteminiz var ve hızlandırmak istiyorsanız, SSD'nizi yükseltmek bilgisayar sisteminizi etkin bir şekilde hızlandırabilir.
Yine de, SSD'nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor. Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır.
Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir. Bu da uzun süreli kullanımlarda ve eski parçalarda performans sorunlarına yol açabilir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Bilgisayarınızda aynı anda çok fazla uygulama çalıştırırsanız, CPU(işlemci) kaynağını işgal eder ve HDD'NİN aşırı ısınmasına neden olur. Sabit disk bozuk kesimler içeriyorsa, veri yazarken aşırı ısınır. Sık veri yazma işlemi sabit sürücüyü aşırı ısınır. Virüs enfeksiyonu, sabit diskinizde birçok felakete neden olur.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
SSD'lerin en önemli işlevi bilgisayar üzerindeki dosyaları uzun vadede saklama olanağının olmasıdır. Özellikle oyun bilgisayarlarında sıklıkla kullanılan SSD'ler online oyunların performansına önemli katkılar sağlar.
2. SSD'ler HDD'lerden Daha Hızlıdır
Daha yüksek hızlar sayesinde SSD'ler, verileri, özellikle işletim sistemleri gibi çok miktarda veriye erişen programlar çalıştırıldığında olmak üzere günümüzün iş dünyası için gerekli olan çok yüksek hızlarda işleyebilmektedir.
Bazı durumlarda kaydetme esnasında hata mesajları ile karşılaşırsınız. Yine aynı şekilde kullanım sırasında uygulamaların kilitlenmesi, dosya taşıma hataları ve büyük dosyalara erişim soruları çoğunlukla bozuk sektörleri işaret eder. Buna bağlı olarak aynı zamanda bozuk sektörler, SSD bozulmalarının da habercisidir.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri