Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Yenilebilir bitki. Bazı kaynaklarda Sinapis arvensis adı ile geçmektedir.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hardal tohumu bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Hardal doğada bulunan en yararlı bitkilerden biridir ancak çok fazla tercih edilmemektedir. İlaç sanayisinde kullanılan hardalın tıpta geniş bir yeri vardır. İki çeşide ayrılan hardal karşınıza beyaz ve siyah hardal olarak çıkabilir.
Hardal türlerinin çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişir. Hardalın beyaz hardal otu, sarı hardal otu, siyah hardal otu, yabanî hardal olmak üzere değişik türleri vardır.
İlgili 15 soru bulundu
30-60cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde alt kısımları genellikle çok çatallı, sert, tüylü, nadiren tüysüzdür.
Turp familyasından olan hardal otu, boyu 50 cm'ye kadar uzamaktadır. Bu otun yaprakları tüylüdür ve beyaz renkte veya sarı renkte çiçek açar. Dört köşeli, küçük ve sivri meyveleri tıp dünyasında kullanılmaktadır. Hardal otunun meyvesi çok küçüktür.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir.
Turpgiller familyasına ait otsu bir bitki olan hardalın tohumları, baharat olarak kullanılır ve hoş kokulu sarı çiçekleri vardır.
Siyah hardal menstruasyon başlatabilir ve düşüğe sebep olabilir. Emzirirken de siyah hardal tüketilmesi önerilmez. Diyabet: Siyah hardal ilaç olarak kullanıldığında kan şekerinin aşırı düşmesine yol açabilir. Diyabet ilacı kullanıyorsanız siyah hardal tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Hardal otu, Akdeniz ikliminin bulunduğu her yerde yetişebilen bitki türüdür. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde bulunur. Ana vatanı ise Akdeniz iklimi ülkeleridir.
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır.
Hardal yıllık otsu bitkilerdendir. 10 kadar hardal türü vardır. Hardal türlerinin çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişir. Hardalın beyaz hardal otu, sarı hardal otu, siyah hardal otu, yabanî hardal olmak üzere değişik türleri vardır.
*Hardal Tohumu Ekim Zaman:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Yabani bitkiler: Yaşadığımız çevrede birçok farklı yabani bitki bulunur. Camdan dışarı baktığınızda veya dışarı çıktığınız zaman bu bitkiler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar içerisinde papatya, can çiçeği, madımak, gelin çiçeği, mancar, ebegümeci, ısırgan ve hardal gibi bitkileri saymak mümkün.
Siyah hardal tohumu, özellikle baharat olarak da kullanılmakta olan bir tohumdur. Yemeklere lezzet katması için kullanılmakta olan siyah hardal tohumu, aynı zamanda da birçok faydaya sahiptir. Siyah hardal tohumu, sarı çiçekli ve otsu bir bitkidir.
Başlıca faydaları: Hazmı kolaylaştırmakta ve kabızlığı önlemektedir. Göğsü yumuşatan hardal otu öksürüğe de iyi gelmektedir. Ayrıca göğüs hastalıklarına iyi gelen bu ot bronşit ve de zatürreye de iyi gelir. Romatizma ağrılarına da iyi gelecek olan hardal otu, akciğer zarı iltihabında da iyileştiricidir.
Siyah Hardal Tohumunun Yan Etkileri
Fazla tüketimi karaciğerinizi yorabilir. Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir. Fazla tüketimi vücudunuza ödem olarak geri dönebilir. Kalp sağlığını negatif yönde etkileyebilir.
Hardal yeşillikleri en iyi nemli, zengin toprakta yetişir. Toprağı ekime hazırlamak için, kompostu ekim alanına yayın. Dikiminizi zamanlayın. Hardal yeşillikleri daha soğuk sıcaklıklarda gelişir ancak yaz aylarında iyi büyümez.
İlk defa 1720'lerde Londra'da yaşayan bayan Clements tarafından hazırlanmış, bence asrın buluşu olan hardalı, patates salatasının ve her türlü yeşil salatanın sosunda, sandviçlerde, ızgara etlerin, tavukların yanında, soğuk etlerle, peynirlerle, haşlanmış sebzelerle; tek başına veya dere otu, kimyon, sarımsak, maydanoz ...
Hardal yaprakları direk yemek için sert yapraklardır, bu sebeple tüketmeden önce kısa süreli sıcak suya tabi tutulurlar. Bu lezzetli ot salata olarak zeytinyağı ve sarımsak ile oldukça yakışır. Balık ya da et yediğiniz günlerde yanında iyi gidecek bir meze olacaktır.
turpgillerden bir bitki olduğu için hafif acımsı bir tadı vardır. yani zeytinyağlı sarma için uygun değildir.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Toza ya da bitkilere alerjisi olan kişilerin de siyah hardal tohumundan uzak durması tavsiye edilir. Emzirme döneminde henüz bir zararı bulunmayan siyah hardal tohumu, muhakkak doktor onayı ile tüketilmelidir. Bilinçsiz şekilde tüketilmesi tehlikeli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri