Hardal; turpgiller ailesinden olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitkidir. Hardal tozu ise hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilerek baharat olarak kullanılan halidir. Hardal tozu yakıcı ve keskin bir kokuya sahiptir.
Hardal tohumlarının öğütülüp su, limon ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucunda hardal sosu elde edilir.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
İşte, hardal nedir: Baharat olan hardal, Brassicaceae familyasının bir üyesi olan hardal bitkisinin minik yuvarlak tohumlarından yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Siyah hardal menstruasyon başlatabilir ve düşüğe sebep olabilir. Emzirirken de siyah hardal tüketilmesi önerilmez. Diyabet: Siyah hardal ilaç olarak kullanıldığında kan şekerinin aşırı düşmesine yol açabilir. Diyabet ilacı kullanıyorsanız siyah hardal tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Ayrıca düşük kalorili ve doymuş yağ içermeyen hardal kilo aldırmaz.
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Siyah Hardal Tohumunun Yan Etkileri
Fazla tüketimi karaciğerinizi yorabilir. Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir. Fazla tüketimi vücudunuza ödem olarak geri dönebilir. Kalp sağlığını negatif yönde etkileyebilir.
Hardal tohumu bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Hardal doğada bulunan en yararlı bitkilerden biridir ancak çok fazla tercih edilmemektedir. İlaç sanayisinde kullanılan hardalın tıpta geniş bir yeri vardır. İki çeşide ayrılan hardal karşınıza beyaz ve siyah hardal olarak çıkabilir.
Hardal tohumu yemeklerde nasıl kullanılır diyorsanız işiniz oldukça kolay olacak. Hardal tohumundan yaklaşık 1 kaşık alın ve bir cezve içinde haşlayın. Haşlanan hardal tohumunu salata ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem hoş bir tat elde ederseniz hem de yemeklerin sindirimini kolaylaştırmış olursunuz.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Kan şekeri: Henüz yeterli çalışma olmasa da hardalın kan şekerini düşürücü etkisi umut verici! Yapılan çalışmalar hardal tohumlarının pankreasta ß hücrelerinden insülin salınımını uyararak kan şekerinin düşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.
Hardal. Salsa. Tapenade. Etiketinde gluten içermez ifadesi yer alan tüm soslar.
Tersi durumlarda hardal midede tahriş çıkarabilir. Hardal ciltte kızarıklık ve kaşıntılara neden olabilir. Düzenli kullanılmaması gerekir.
Hardal Soslu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Makarnalar haşlanır süzülür soğumaya bırakılır. Bir kapta mayonez hardal ketçap rendelenmiş sarımsak nane ve tuz karıştırılır. İçine makarnalar da eklenip tekrar karıştırılır servis tabağına alınır.
Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Hardal. Erkeklerde cinsel gücü arttırır. Mideyi ve bağırsakları uyararak, sindirimi kolaylaştırır.
Hardal tohumunun içerisinde B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini yanı sıra bolca potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller de yer almaktadır. Brassica familyasına mensup bir bitki olan hardalın, içerisinde yer alan ve bakla şeklini andıran tohumları bulunmaktadır.
Yaklaşık %60 oranında tekli doymamış yağları barındıran bu faydalı yağ, %21 oranında çoklu doymamış yağları da içermektedir. Hardal yağı hem cilt için hem de saçlar için mucizevi faydaları barındırmaktadır. Hardal yağı faydalı özellikleriyle dikkat çeken bir yağdır.
Bununla birlikte, yemeklere hardal eklemek gibi basit değişiklikler; yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaya ve göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur. Hardal bu bakımdan beş ana sınıfa ayrılır: hafif acı, orta acı, acı, çok acı ve tatlı. Kural bellidir: kullanılan kahverengi tohum arttıkça hardal da daha acı olacaktır.
Diyette hardal yenir mı? Hardal zayıflatır mı? Diğer soslara göre daha az kalori içerse de kilo almak istemeyen kişiler, tüketim miktarına dikkat etmelidir. Çünkü hardalın zayıflatıcı özelliği yoktur sadece kalorisi diğer soslara nazaran daha azdır ve diyet besinlerini lezzetlendirmek için tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri