(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems). Zîra nur kendi zâhir ve eşyâyı muzhir olan şeye derler (Ahmet A. Konuk).
müzmin / مزمن / مُزْمِنْ
Eskimiş. Üzerinden zaman geçmiş. Zamanla yerleşmiş olan (hastalık).
Sıkışık, zor durumda olan, çâresiz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muzır kelimesi zarar sözcüğünden türetilmiştir. Osmanlıca kaleme alınmış bazı metinlerde ''muzırra'' şeklinde yazılan bu sözcük zarar veren ve rahatsız eden manasına gelir.
mükerrem / مُكَرَّمْ
Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem. Kerim olan. (İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor.
İlgili 20 soru bulundu
münkir / منكر / مُنْكِرْ
(Nekr. den) İnkâr eden, kabul etmiyen, hakikatı tasdik etmiyen, dinsiz.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
mülahhas / mülâhhas
Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
müsmir / مثمر / مُثْمِرْ
Hayır veren, meyve veren, faydalı netice veren.
İş değişikliği ya da başka bir nedenden ötürü mevcut işinden ayrılan kişilere müstafi denir. İşlediği suçun farkında olan ve karşı taraftan af dileyen kimseler için de aynı kelime kullanılır.
Yani bir bakıma istifa etmek ve görevinden çekilmek anlamlarına gelmektedir.
müstear / müsteâr / مُسْتَعَارْ
(Ariyet. den) Kendi malı olmayan, iğreti alınmış, emâneten alınmış olan. Kendini belli etmemek için kullanılan takma bir isim.
münkesir / منكسر
(Kesir. den) İnkisar eden, kırılan, kırılmış, kırık.
Tesir edilmiş, kendisine bir şey tesir etmiş olan.
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
mütekabile / mütekâbile / متقابله
Karşılıklı olan.
mülhem / مُلْهَمْ
Kalbe doğmuş. Allahın, ilham ile kalbe bildirdiği.
müttehid / متحد / مُتَّحِدْ
Beraberce, birlikte, birleşmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri