Özet: Günümüzde Özbekistan ve Türkmenistan sınırları içinde kalan Harezm, 12. yüzyıldan itibaren kültür merkezi olarak sivrilen bir bölgedir. Aynı zamanda burada yaşayan halk da bu isimle anılmıştır.
"Harezm" kelimesi, tarihî süreç içerisinde Arapların bölgeyi ele geçirmelerine kadar bir kavim ismi olarak da kullanılmış; Arapların Türkistan'a yayılmaları ile birlikte ismin anlamı coğrafi bir özellik kazanmıştır.. Günümüzde Harezm toprakları İran, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde kalır.
Harezm (Ḫˇorezm, Harizm, Harzem), bugünkü Özbekistan ve Türkmenistan sınırları içinde kalan, Ceyhun (Amu Derya) ırmağının döküldüğü Aral gölünün güneyinde ve bu ırmağın her iki tarafında uzanan bölgeye, aynı zamanda bölge halkına verilen addır.
Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti (Farsça: خوارزمشاهیان Hārezmşāhiyān), Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir.
Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır. Harezm'de temel eğitimimini alan Harezmi gençlinin ilk yıllarında Bağdat'taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir. Dönemin bilgi merkezi ve şehri olan Bağdat'a ilim öğrenmek için gitti. Burada kıymetli İslam alimlerinden ders aldı ve kendini yetiştirdi.
İlgili 38 soru bulundu
Harezmliler büyük çoğunlukla 'göçebelik' karakteri ağır basan Kanglı-Kıpçak boylarına dayanıyordu.
Ancak Celaleddin Doğu Anadolu'nun egemenliği üzerine Anadolu Selçuklular ve Suriye'ye hükmeden Eyyubiler ile çatışmıştır. 10 Ağustos 1230'da Yassı çemen Savaşında Anadolu Selçukluları karşısında yenilgiye uğrayan Celaleddin'in 17 Ağustos 1231'de ölümü üzerine Harezmşahlar Devleti sona ermiştir.
Harezm Türkçesi, Türk dilinin tarihinde konuşulmuş ve yazılmış olup Karahanlı Türkçesi sonrasında gelen tarihî dönemlerinden biridir.
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir.
Harzemşahlar Devleti, Harezmşahlar olarak da bilinmektedir ve Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan bir Türk-İslam devletidir. Harezmşahlar olarak da anılan Harzemşahlar, Türk-İslam devletlerindendir. Harzemşahlar'ın kurucusu Kutbeddin Muhammed Harezmşah'dır.
İranlı bir ailede, Büyük Horasan'ın Harezm şehrinde (modern Hive, Harezm bölgesi, Özbekistan) doğmuştur.
Harezmşahlar Devleti (1097-1231)
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın saray hizmetinde bulunan Anuş-tegin'in oğlu Kudbeddin Muhammed, Selçuklu Sançar'a bağlı olarak, Harezmşah unvanı ile, Harezm'i idare etmiş (1097-1128), oğlu Atsız (1128-1156) gayretli ve mücadeleci bir Harezmşah olmuştu.
1260 yılında Memlükler tarafından Filistin'deki Ayn Calut Muharebesi'nde ilk kez yenilgiye uğratıldılar. Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır. Cengiz Handa Moğoldur.
Selçuklu devletine bağlı olarak 1128 yılında Harezm valisis olarak atanan Atsız tarafından kurulmuştur.
Özet: Günümüzde Özbekistan ve Türkmenistan sınırları içinde kalan Harezm, 12. yüzyıldan itibaren kültür merkezi olarak sivrilen bir bölgedir. Aynı zamanda burada yaşayan halk da bu isimle anılmıştır. Çeşitli siyasi olaylara tanık olan bölgeye Türkçe ile verilen eserler damgasını vurmuştur.
Harezm Türkçesinin en önemli özelliklerinden biri, farklı Türk boylarının bir araya gelerek gerek dilbilgisel ve gerekse sözvarlığı bakımından karma bir dil oluşturmasıdır. Aynı eserde hem Doğu hem Oğuz hem de Kıpçak unsurlarını görmek mümkündür.
Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Anadolu ve Rumeli'de kullanılan Oğuz Türkçesi temelindeki ölü dildir. Batı Türkçesinin ilk dönemini teşkil eden Eski Anadolu Türkçesine Batı Türkçesinin bir oluş, bir kuruluş devresi olarak bakılmaktadır.
Hârizm ve İran'da 1097-1231 yılları arasında hüküm süren Türk-İslâm hânedanı olan Harzemşah Devleti ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde...
Pervan Meydan Mubarebesi veya Pervan Savaşı, 1221 yılında Harezmşah sultanı Celâleddin Harezmşah ve Moğol hükümdarı Cengiz Han arasında yapılan savaştır. Harezmşahlıların zaferi ile sonuçlanmıştır.
Fars bilim insanı olan Harezmi'nin matematik alanındaki çalışmaları ise büyük bir yankı getirmiştir. Bundan dolayı kendisine 'Cebir'in Kurucusu' denilmektedir. Burada yer alan cebir kelimesi ise El'kitab'ül-Muhtasar fi Hısab'il Cebri ve 'l-Mukabele adlı eserinden alıntıdır.
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmi'nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır.
Nitekim bu iki eserleri denklem çözümlerini barındırmaktadır. Bununla birlik Harezmi sıfır rakamını kullanan ilk kişidir. Birinci ve ikinci denklem çözme tekniklerini detaylı şekilde bizlere aktarmış, geometri alanında da önemli katkılar sağlamıştır. Nitekim sinüs ve kosinüs fonksiyonlarını oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri