tanım: harezmi eğitim modeli, yada eğitim programı; istanbul milli eğitim müdürlüğü tarafından geliştirilmiş ve ilk olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılında 5 okulda uygulanmış disiplinler arası bir eğitim uygulamasıdır.
Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlayıp, çözmek üzere algoritma tasarlayan, adım adım bu sorunun nasıl çözüleceğini belirleyip programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi fikirler üretme sürecidir.
"Harezmî Eğitim Modeli" çalışmaları ve süreçleri 22-23 Ekim 2016 tarihlerinde Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün desteği ile üniversitelerimizin paydaşlığında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ortaklaşa düzenlediği çalıştaylar ile başlatılmıştır.
Cebiri bağımsız bir disiplin olarak öğreten, "indirgeme" ve "dengeleme" (denklemin farklı taraflarındaki benzer terimlerin aynı tarafa alınarak sadeleştirilmesi) yöntemlerini tanıtan ilk kişi olduğu için, Harezmi cebrin atası ya da kurucusu olarak tanımlanmıştır.
- Harezmi sıfır (0) rakamını ve x'i matematikte kullanan ilk kişi olarak bilinmektedir. - Doğrusal ve ikinci dereceden denklemleri çözme yöntemini detaylı şekilde anlatmıştır. - Sinüs ve kosinüs trigonometrik fonksiyonlarının tablolarını oluşturarak geometri alanında da katkı sağlamıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Matematik'te ilk kez sıfırı kullanan Harezmi, bugünkü cebir ve trigonometrinin kurucusu sayılır. Birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotla, tek bilinmeyenli denklemleri ise cebirsel ve geometrik metodlarla çözmenin yollarını buldu. Harezmi, 850 yılında Bağdat'ta 70 yaşında vefat etmiştir.
📌Harizmi ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış müslüman bilim adamıdır. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. Harezmi, Harzem Türküdür ve Müslüman'dır. 850 yılında Bağdat'ta vefat etmiştir.
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmi'nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır.
Cebirle ilgili ilk çalışmalar Babillere kadar uzanır. Yakın Doğu'da Hârizmî ve Ömer Hayyam (1050-1123) gibi isimler tarafından geliştirilmiştir. ise sabit sayıdır. Cebir birçok matematiksel ifadenin çözümünde yardımcı olur.
Harezmi Eğitim Modeli, fen/matematik, sosyal bilimler, bilişim teknolojilerinden en az birer öğretmenin öğrenimi birlikte tasarlaması, uygulaması ve değerlendirmesi sürecine dayanır. Öğretmen işbirliği, birlikte öğretim, ders imecesi gibi dünya ülkeleri arasında çok farklı amaç ve biçimlerde uygulanmaktadır.
Ekim 2016'daki eğitim çalıştayı ile genel hatları belirlenen ve 2018'de pilot okullarda uygulamaya geçirilen Harezmi Eğitim Modeli, 21.yy becerileri ile donanmış bir neslin yetişmesini sağlamak adına uygulanıyor.
Eğer Harezmi dersleri, aktif ders saatleri dışındaysa öğretmenler ek ders alabilir. (Hazırlık, ders ve ders sonrası toplantı için 4 saat ekders verilir.) * Ek ders ödemeleri ile ilgili değişiklikler olabilir.
Başvuru formunu dolduran okullarımız DYS üzerinden başvuru formlarını imzalayıp göndermelidir. harezmi.meb.gov.tr üzerinden “Başvuru Formu” doldurulur. Başvuru formundaki bilgilere göre sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan dosya çıktı alınarak ilgili imza bölümleri tamamlanır.
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmi'nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır.
Hârezmî önemli bir gökbilimci ve büyük bir matematikçidir. Tarihte bir ilk olarak Halife Memûn'un Bağdat'ta ve Şam'da kurdurduğu gözlemevlerinde önemli gökbilim çalışmaları yapmış, devrin diğer önemli âlimleriyle ortak çalışmalar yürütmüştür. Ancak Hârezmî'nin en önemli çalışmaları matematik alanındadır.
Hârezmî, matematiğe “cebir”i kazandıran bilgindir. Hârezmî “0” (sıfır) ve bilinmeyen işareti “x”in mucidi olarak bilinir. 10 rakamdan oluşan basamaklı sayı sistemi üzerine bir eser yazarak bu rakamların İslam dünyası ve Batı'da tanınıp kullanılmasını sağlamıştır.
Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan'dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu.
-Harezmi, son derece ünlü Matematik, Coğrafya ve Astronomi konusunda bilime üstün faydalar sağlamış olan bir bilim insanıdır. -780 yılında dünyaya gelmiştir. -Sıfır ( 0 ) rakamını ilk kullanan ve bulan kişi olmuştur. -Cebir kavramının mucididir.
Zemahşerî, fıkhi açıdan Ehl-i Sünnet'in Hanefi mezhebinden olmasına rağmen itîkâd bakımından Mu'tezilidir.
Thales Antik Yunanistan'da matematiğin öncülerinden biri olarak kabul edilir ve Matematiğin Babası olarak anılır.
Cebirin kurucusu olan Harezmi'nin iki önemli matematik kitabı vardır; "Cebir" ve "Hint Hesabı". Harezm'de temel eğitimimini alan Harezmi gençlinin ilk yıllarında Bağdat'taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir.
Matematik denklemlerine, geometri teoremlerine destek veren Ömer Hayyam, doğum gününde biyografisi ile araştırılmaya başlandı. Astronomi, matematik, fizik ve tıp alanında önemli katkılar sağlayan Ömer Hayyam, Pascal Üçgeninin temellerini atan isim olarak bilinmektedir.
Hayatı Harezmi, tahminlere göre 780 yılında Özbekistan'ın Hive bölgesinde bulunan Hazerm şehrinde doğmuştur. Hayatının erken dönemlerine ait çok fazla bilgi bulunmayan bu büyük İslam bilgini gençlik döneminde Bağdat'a gitmiş burada eğitim almıştır.
Bununla birlik Harezmi sıfır rakamını kullanan ilk kişidir. Birinci ve ikinci denklem çözme tekniklerini detaylı şekilde bizlere aktarmış, geometri alanında da önemli katkılar sağlamıştır. Nitekim sinüs ve kosinüs fonksiyonlarını oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri