Avukat haricen tahsil ettiği alacağı dosyasına beyan etmelidir. Hele hele dosyadan çekilmiş ise bu bir meslek görevidir de, çünkü dosyayı takip edecek sonraki vekillerin bu tahsilâtı bilmemeleri ve ana borç üzerinden takip işlemlerine devam etmesi büyük olasılıktır ki dosya özeline göre de gerçekleşmiştir.
Bazı durumlarda haricen tahsil bildirimi kasıtlı bir şekilde gerçekleştirilmiyor. Bu tahsilin bildirilmemesi insan onuruna yakışan bir durum değildir. Çünkü bu bildirim yapılmazsa borç tahsil edilmesine rağmen borçlu konumundaki kişi ikinci defa aynı borcu ödemek zorunda kalabilir. Bu da onur kırıcı bir durumdur.
borçlunun elinde makbuz olsa da, tahsil harcının ödenmesi bakımından icraya harici ödemeyi bildirmeniz gerekiyor.Yatırdığınız tahsil harcı zaten bora eklenerek borçludan tahsil ediliyor.
Tahsil Harcı Hesaplama 2023
Haricen tahsil harcı ödemelerinde borçlu ve alacaklı tahsil harcının kim tarafından ödeneceğine karar verebilir. Aralarında yapılan tahakkukta alacaklı tarafından ödeneceği belirtildiyse bu harç alacaklı tarafın tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan aldığı anlamına gelir.
Haricen Tahsil Halinde İcra Dosyasının Kapatılması:
İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Taraflar bunun tam aksini de kararlaştırmış, protokole, “tahsil harcının borçlu tarafından ödenmesine” veya “tahsil harcı borçluya ait olmak üzere” şeklinde yazmış olabilirler. Böyle bir durumda alacaklı taraf, haricen tahsil beyanını yine icra dosyasına yapar.
Bu durumda ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine verecekleri bir dilekçe ile takibin sonlandırılmasını talep edebilirler. Keza, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunup, haricen tahsil harcı ödenmek suretiyle de dosya kapatılabilir.
Borcunu tahsil edemeyen alacaklı tarafından icra müdürlüklerinde icra takibi başlatılabilmektedir.
Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, icra takibine konu bu borcunu icra dairesine değil de doğrudan alacaklıya ya da alacaklı vekiline ödeyebilmektedir. Bu şekilde icra dairesi kullanılmadan yapılan borç ödemelerine haricen tahsil denilmektedir.
492 Sayılı Harçlar Kanununun 28/b maddesinde İcra Takiplerinde Tahsil Harcının, İcra alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerektiği düzenleme altına alınmıştır. Harç alacağı icranın yerine getirilmesiyle doğar.
Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur. Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Eğer taraflar arasında yapılan protokolde, tahsil harcının alacaklı tarafından ödeneceği yazılmış ise, bu, alacaklı tarafın, tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan aldığı anlamına gelir. Böyle bir durumda alacaklı taraf, dosyaya haricen tahsilatı bildirdiğinde, tahsil harcını da icra dosyasına öder.
Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir. Aynı şekilde alacaklı tarafından dosya borcunun haricen tahsil edildiğine ilişkin beyanı veya alacağından vazgeçtiğine dair dosyanın kapatılmasına ilişkin beyanı ve talebi üzerine kapanan dosyalar da tekrar açılamaz.
Makbuz,Dosya borçlusu adına kesiliyor ama ben dosya borçlusunun adının yanına sağına soluna yani boş olan bir yere icra dairesi ve dosya no mutlaka yazıyorum,sadece icra vekalet ücreti miktarı için makbuz kesiyosunuz dosyaya.
Vekili olduğu gerçek veya tüzel kişinin icra takibine konu alacağı için avukatın borçlunun ailesini, yakınlarını veya başka bir üçüncü kişiyi araması ve borçlunun kişisel verilerinin bu kişilere ifşa edilmesi halinde söz konusu bu fiil TCK kapsamında suç teşkil etmektedir.
Borçlu tarafın alacaklı taraf ile iletişime geçmesi sonunda yapılan ödeme ile alacaklının icra dosyasını geri çekmesi ile icra dosyası kapatılır. Her iki durum sonucunda da icra dosyası kapalı ifadesi sadece bu şekilde görünüyorsa borç tamamlanmış demektir.
1-Senet alacaklı tarafa teslim edilir. VAZGEÇME VEYA HARİCEN TAHSİL TALEBİ GELMİŞ,HARÇ YATIRLMADI İSE ; 1-Dosya dosya Harç Tahsil Müzekkeresi yazılmak üzere ayrılır. 2-Müteakip iş ve işlem var ise harç yatırıldıktan sonra devam edilir.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
İcra müdürlüğü nazarında aktif bir icra dosyasında haciz işlemleri başlamadan ya da başladıktan sonra alacaklı ile borçlu taraf anlaşarak borcun bitmesini sağlayabilir. Bu halde borçlu, alacaklıya da onun gösterdiği kişiye, anlaşma dahilinde belirlenen borç miktarını ödeyebilir.
İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Avukat, müvekkili tarafından verilen veya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlü kıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağı nispetinde elinde tutabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri