Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere kaleme alınan Har-nâme, adından da anlaşılacağı üzere eşek hikâyelerinden oluşan bir latifeler bütünüdür.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami'nin aynı adlı eserinden Türkçeleştirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisi en ünlü eserleridir.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir. Hikâyenin başarısında şairin rolü de unutulmamalıdır.
İşlediği konunun her zaman güncelliğini koruması, sembolik dili kullanmadaki başarısı ve çarpıcı anlatımı ile dikkat çeken Harnâme, XV. yüzyıl Divan şiirinin önde gelen temsilcilerinden biri olan Şeyhî'nin Türk edebiyatına kazandırdığı ölümsüz eserlerden biridir.
Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi
Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.
hekim, din bilgini ve şairdir. asıl adi yusuf sinaneddin. ankara'da hacı bayram veli ye baglandiktan sonra 'şeyhi' mahlasını almıştır. divan şiirinin ilk usta sairlerindendir.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Har-nâme mesnevi nazım şekliyle, aruzun "fe'ilâtün mefâ'ilün fe'ilün" kalıbıyla kaleme alınmıştır. Toplam 126 beyitten ve dört bölümden oluşmaktadır. Manzume; tevhid, na't, padişah övgüsü, konunun işlenişi ve dua bölümlerinin bulunmasıyla tertipli bir mesnevi görünümü arz etmektedir.
Şeyhî, kaside ve mesnevide zamanının en ileri gelen şâiri idi. Köyünde uğradığı saldırı üzerine Harnâme (Eşeknâme) isimli mesneviyi yazar. Bu eser ilk fabl türünde eserlerin başında gelir.
126 beytten ibâret olan Harnâme, aruzun hafif bahriyle [feilâtün mefâilün feilün] yazılmıştır. Dört kısımdan müteşekkildir. İlk 12 beyti tevhid ve na'tdır.
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birbiriyle kafiyeli ikişerli mısralardan oluşan nazım şekli.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Her üç eser de Harnâme'nin yazılış nedenini, Şeyhî'nin kendisine Çelebi Mehmed tarafın- dan verilen Tokuzlar köyüne giderken, yolda, tımarın eski sahipleri tarafından uğradığı tecavüz olayına bağlarlar.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Romanın farklı basımları
Cumhuriyetin ilânından sonra ise ilk kez 1944 yılında Latin harfleri ile baskısı yapılmıştır.
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli.
kutuk (V) 2. eşek yavrusu, sıpa (Yaya *Biga –Çkl.)
Arapça kökenli bir sözcük olan merkep rükub kelimesinden türetilmiştir. Rükup binmek anlamına gelirken merkep kelimesinin sözlük anlamı binek hayvanıdır. Ancak bu sözcük günümüzde daha çok eşek anlamında kullanılır.
Hiciv türünün başarılı örneklerinden biri de "Harnâme"dir. Harnâme; "Eşek mektubu" anlamına gelmektedir. Divan edebiyatı şairi Şeyhî'nin, mesnevî tarzındaki meşhur eseridir.
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren Galata Mevlevîhânesi'nin avlusunda yer alan Şeyh Galip Türbesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri