Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Aynı zamanda antioksidan özellik taşır ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini artırır. Bunlara ek olarak eşek sütü kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler. Yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve diş gelişimini destekler.
kalp sağlığı üzerine olumlu etki yapar, inme (felç) riskinin azaltır: Düzenli cinsel ilişki kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormonu seviyelerini düzenler, egzersiz gibi etki gösterir, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Eşek sütünü çiğ olarak tüketmeli, asla kaynatmamalısınız. Çocuklar günde 2 çay bardağı, yetişkinler ise 1 su bardağı olarak içebilir. Ancak yazının başında da dediğimiz gibi eşek sütü inek sütüne göre daha fazla laktoz içerdiğinden laktoz intoleransı olanlar için rahatsızlık yaratabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de 5 ilde kurulan eşek çiftliklerinde üretilen sütün litresi 60 ila 80 lira arasında satılıyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Laktoz miktarı fazla olduğu için şekerli bir tadı olan eşek sütü bu özelliğiyle çocukların rahatlıkla ve severek tükettiği bir süt türü olmaktadır.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Ürünü eşek sütünü sade ve diğer süt ürünleriyle kombinasyon halinde üretmeyi denemişlerdir. Sonuç olarak katkı maddesi içermeyen, başka süt ilavesi ile eşek sütünden elde edilen yoğurt tarzı bir ürünün üretilmesinin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
vitamin ve mineral içermektedir. Bu özelliğiyle sağlık üzerinde oldukça faydalı bir besin maddesi olma özelliğini taşır. İçeriğinde barındırdığı omega 3 ve 6 yağ asitleriyle magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, C, A, E, B1 ve B2 vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu görevi üstlenir.
Eşek sütü laktoz miktarı yüksek olmasına rağmen yağ, kalsiyum açısından zengin olan eşek sütünde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde kurulan eşek çiftliğinden Türkiye'nin dört bir yanına süt gönderiliyor. Gebe olmayan ve süt vermeyen çiftlikteki eşekler ise yük taşımada kullanılmak üzere zeytin hasat döneminde köylülere veriliyor.
Kadın sütü içmek dinen caiz midir?" sorusuna bakın nasıl cevap verildi... Kadın sütünü içmek haramdır. İki buçuk yaşından büyük çocuğu bile emzirmemelidir.
EŞEK SÜTÜ KANSER HASTALARINDA DA DENENİYOR
Çocukların kas gelişimine ve boylarının uzamasına yardımcı olan mucize tarifleri İstinyePark ziyaretçileriyle paylaşan Ender Saraç, "Anne sütüne en yakın süt eşek sütüdür.
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
İçerik bakımından anne sütüne neredeyse eşdeğer olan eşek sütü, doğumdan 2 ay sonra bebeğe verilebilir.
Hijyenik ortamlarda taze olarak sağılmış olan eşek sütü ise dolap ortamında 1 haftaya kadar besin değerlerini korur. Açık alanda veya oda sıcaklığında bekletilmesi sütün kısa sürede bozulmamasına sebebiyet verir.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri