HARZEMŞAHLAR DEVLETİ TARİHİ (1097-1231) XI. yüzyılın sonlarına doğru bu bölgede kurulan yerli etnik bir topluluk olan ve Türkçe konuşan yerel halkın kurduğu bu devletin adı da Harezmşahlar'dır. Buranın adı "Harezm" olduğundan, öteden beri burada hüküm sürenlere "Harezmşah" denilmiştir.
Harezmşahlar her yönüyle İran kültürünü taşımaktadır. Sanat tarzları Selçuklu üslubundadır. Devletin yönetim organizasyonu Büyük Selçuklulara benzemektedir. Harezmşahlar, Orta Asyanın Moğol istilasından önce son gücü ve güçlü devleti olmuşlardır.
Harezmliler büyük çoğunlukla 'göçebelik' karakteri ağır basan Kanglı-Kıpçak boylarına dayanıyordu.
Hârizmşahlar, 1097-1231 yılları arasında, Aral gölünün güneyine doğru uzanan Hârizm ve İran bölgesinde hüküm süren bir Müslüman Türk hanedânıdır.
1216 yılında babası Alaaddin Muhammed'in Moğol hükümdarı Cengiz'in oğlu Cuci ile karşısında kaybetmek üzereyeken Celaleddin sayesinde kurtulmuştur. Harzemşahlar Türk İslam devletidir. Türk tarihinde başarılıları, askeri dehası ve kahramanlıkları ile anılan Celaleddin Harzemşah Türk idi.
İlgili 32 soru bulundu
Hârizm ve İran'da 1097-1231 yılları arasında hüküm süren Türk-İslâm hânedanı. İslâm öncesi dönemden itibaren Hârizm'e hâkim olan vali, emîr ve hükümdarlar “hârizmşah” (harzemşah) unvanını kullanmışlardır.
Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır. Cengiz Handa Moğoldur.
Pervan'daki Harezmșahların galibiyeti Moğolların yenilmez bir güç oldukları efsanesine son verdi. Kasım 1221'de Moğol işgali altında bulunan Herat şehri halkı işgalci Moğol garnizonuna karşı isyan ederek burada bulunan Moğol askerlerini öldürmeyi başardı.
Bu dağda acımasız eşkıya tarafından öldürülüyor. Hatta öldürüldükten sonra da orada bir kuyuya atıldığını söylüyor. Harzemşah'ın cenazesi daha sonra Silvan Emiri olan Melik Şahabettin Gazi tarafından getiriliyor.
Sorusu merak konusu oldu. Hârizm ve İran'da 1097-1231 yılları arasında hüküm süren Türk-İslâm hânedanı olan Harzemşah Devleti ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde...
Özet: Günümüzde Özbekistan ve Türkmenistan sınırları içinde kalan Harezm, 12. yüzyıldan itibaren kültür merkezi olarak sivrilen bir bölgedir. Aynı zamanda burada yaşayan halk da bu isimle anılmıştır. Çeşitli siyasi olaylara tanık olan bölgeye Türkçe ile verilen eserler damgasını vurmuştur.
Harzemşahlar Devleti (1097–1220), Büyük Selçuklu Devleti'nin mirasçısı gibi ortaya çıkmış ve Batı Türkistan, Horasan, Đran ve Azerbaycan'a kadar uzanan geniş ülkelere hâkim olmuş idi.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Cengiz Han (doğum adıyla Temuçin, y. 1162 – 18 Ağustos 1227), Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askeri liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Ahmed Sencer.. Büyük Selçuklu'nun Son Sultanı !
İşte şimdiki Dersimli, Harzemşah Ordularının Horasan Erlerinden oluşan (Alevi / Bektaşi / Kızılbaş) Türkmenleridir.
Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
Baycu Noyan kumandasındaki Moğol ordusu ile karşılaşan Anadolu Selçuklu kuvvetleri, öncü birlikler arasında meydana gelen ilk çarpışmanın ardından dağılmış, baştan beri hatalı kararlar veren Sultan II. Gıyâseddin Keyhüsrev de aynı şekilde davranıp savaş meydanını terk edince, Moğol ordusu kolay bir zafer kazanmıştır.
“Yenilmez kağan” denilen Cengiz Han'ı ve noyanlarını mağlup etmesi, Celâleddin Harizmşah'ın bir anda Müslümanların gönlünde taht kurmasına sebep oldu.
Celaleddin Harezmşah'ın sorumsuzca davranışları üzerine 1230 yılında Yassı Çemen savaşında Harzemşahlar devletini nihayete ermiştir.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Bu doğrultuda içlerinde Türkçe konuşan ve aynı zamanda Türk boyları olan topluluklar da bulunur. Tabii oldukça geniş topraklara sahip olduğu için farklı genlere sahip topluluklarda yer alır. Bu sebepten dolayı genel olarak olmasa bile, Moğol İmparatorluğu içerisinde Türklerin olduğunu söylemek mümkün.
İkincisi, kendim tabi Türk ırkından olduğum için söyleyebilirim, Moğolları da biraz tanıdım. Türkler olarak Moğollara göre daha kaba, daha fevri, daha sinirli ve hiddetli bir milletiz. Moğollar ise son derece kontrollü bir millettir. Üçüncüsü de, kendi müziklerini, adetlerini seviyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri