Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır.
Hasan Dağı, 3268 m'lik yüksekliğiyle İç Anadolu Bölgesi'nin Erciyes Dağı'ndan sonraki ikinci en yüksek dağıdır. Orta Anadolu'daki diğer sönmüş volkanlara göre daha genç olan Hasan Dağı tipik bir volkan dağı formunu korumaktadır. Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara da ÖDA'nın içinde kalmaktadır.
Hasan Dede, Danişmendli Beyliği'nin komutanlarından Sultan Turasan'dır. Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan'la büyük mücadeleler vermiş, şehit olunca da Hasandağı doruklarına defnedilmiştir. Adı zamanla Hasan'a dönüşür, dağın adı da Hasandağı olur.
Hasan Dağı'nda en son M.Ö 6600 yılında patlama oldu!
HASAN DAĞI VOLKANİK Mİ AKTİF Mİ? Hasan Dağı tahminen M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını gerçekleştirmiş olan Hasan Dağı, artık etkisini yitirmiş bir volkanik dağdır.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'nin en genç volkanik dağları arasında yer alan Hasandağı'nın volkanik durumu, Kahramanmaraş ve Niğde merkezli depremler sonrası hareketlilik göstermedi.
Bu volkan konisinin de doruğu tipik bir krater halindedir. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Türkiye'nin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir. Dağın eteklerinde Antik Roma şehri Nora bulunmaktadır.
18- Hasan Dağı
Hasan Dağı, Aksaray ve Niğde illerinin sınırları içinde bulunan bir volkanik yanardağ. Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı adlı iki kraterden oluşur.
Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.)
Hasan Dağı'nda en son M.Ö 6600 yılında patlama oldu!
Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır. Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.
Ağrı Dağı 5137 m'lik yüksekliği ile sadece ülkenin en yüksek zirvesi olmayıp aynı zamanda üzerinde 10 km²lik güncel bir buz takkesi (ice cap) bulunduran tek dağıdır. Ağrı Dağı üzerinde güncel kalıcı kar sınırı 4300 metreden geçmektedir (Arkel, 1973).
Tahminen M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını gerçekleştirmiş olan Hasan Dağı, artık etkisini yitirmiş bir volkanik dağdır. 1750. metreye çıkana kadar meşe ormanlarıyla örülü olan bu dağın etrafında, uzun yıllardır Yörükler ve farklı Türk boyları yaşamakta.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur.
Aksaray'ın deniz seviyesinden yüksekliği 980 m. dir. _____Dağlar: Geniş bir arazi alanına sahip olan bölgemizde Erciyes'ten sonra Orta Anadolu'nun en yüksek dağı olan Hasandağı (3268 m.), Küçük Hasandağı (3040 m.) ve Ekecik Dağı (2033 m.) gibi volkanik dağlar ile lavların meydana getirdiği platolar bulunmaktadır.
Dağ eteğinde bulunan Nora Antik Şehri önemli bir kültür hazinesine ev sahipliği yaparken, Helvadere Göleti yanında bulunan balık lokantaları ise farklı lezzetleri doğa tutkunlarına sunuyor. 3268 metre zirvesiyle volkanik bir dağ olan Hasandağı, heybetli duruşuyla dört mevsim zirve tutkunlarını kendisine çekiyor.
Bir volkan patladığı zaman 100 km çapındaki alana zarar verebilir. Ortaya çıkan lavlar 100 km'ye kadar ulaşabilir mi? Lavlar yavaş hareket ettiği için yol açtıkları can kaybı daha az. Çünkü lavlardan kaçılabilir.
DEPREM YANARDAĞI TETİKLER Mİ? Uzmanlara göre teorik olarak, depremlerin yanardağların tetikleme ihtimali her zaman var. Bununla birlikte yanardağların da deprem üretme olasılığı bulunuyor. Ancak bu, bir deprem yüzünden kesinlikle volkanik hareketlilik olacak anlamına gelmemektedir.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
Cilo Dağı Ağrı Dağı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari'de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları'nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı'na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.
Volkanik dağlar
İç Anadolu'daki Erciyes Dağı (3.916 m), Melendiz Dağı (3.936 m), Hasan Dağı (3.258 m), Karacadağ (2.271 m) Kuaterner püskürmeleriyle oluşan volkanik dağlarıdır.
Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Aynı bölgede meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremden sonra TÜBİTAK kapsamında desteklenen proje ve AFAD desteği ile Hasan Dağı ve TGFZ (Tuz Gölü Fay Zonu) toplam 5 GPS istasyonu ve farklı sensörlerle birlikte Hasan Dağı anlık olarak takip edilmektedir.
Hasan Dağı Aksaray ve Niğde illeri sınırlarının arasında yer alır. Magma kökenli volkanik kayaçlardan oluşan bu dağın en son volkanik aktivitesinin ise 2 bin yıl önce gerçekleştiği biliniyor. Yüksekliği 3253 metre olan bu dağın 3000 metrelerinde ise 85 derece buharlar çıkmaktadır.
3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı´nın zirvesi yağan karla beyaza büründü. Dün gündüz ve gece saatlerinde etkili olan kar yağışı bugün bulutların tamamıyla çekilmesi ile zirveye yağan kar yağışı ortaya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri