Hasan Sabbah, Kumm şehrinde doğmuştur. Doğum tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, 11. yüzyılın ortalarında dünyaya geldiği anlatılmaktadır. Rey şehrinde de din eğitimini almıştır. Kufe'den gelen babasının On İki İmam inancına gönül verdiği ve anlatılanlara göre Yemen kökenli olduğu söylenmektedir.
Hasan Sabbah, hayatını anlattığı Sergüzeşt-i Seyyidina adlı eserinde Arabistan'da kurulmuş olan Himyerî Krallığı'nın soyundan geldiğini ve babasının Yemen'den Kufe'ye, oradan da Kum şehrine göç ettiğini belirtmektedir. Babası Ali bin Muhammed, On iki İmam Şiiliğinin önemli isimlerinden birisiydi.
Hasan Sabbah, tarihte ve günümüzde eşi benzeri olmayan bir Alevi önderidir.
Hasan kendisinden önceki şeyhlerin itikadı olan Şiî-İsmailî inancını reddederek Sünnî İslâm inancını benimsediğini ilan etmiş, kendisine Abbâsî halifesi Nâsır li-Dinillâh tarafından “Nev Müselman- Yeni Müslüman” lakabı verilmiştir. Bu makalemizin konusunu Celaleddin III.
Haşhaşiler (namı diğer Nizari İsmaililer), 11. asırdan 13. yüzyılın ortalarında Moğolların elindeki yenilgilerine değin İran ve Suriye'de kuvvetli olan heretik bir Şii Müslüman grubuydu.
İlgili 41 soru bulundu
Kale, 1256 yılında, Bağdat İşgali'ne giden Hülâgû Han komutasındaki Moğol ordusu tarafından Haşhaşiler'i yok etmek amacıyla ele geçirilmiş ve kalede bulunan neredeyse tüm Haşhaşiler öldürülmüştür. Kale tahrip edilmiş, içinde bulunan ünlü kütüphanesi de yakılmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti'ne Muhammet Tapar ve Sencer döneminde büyük sıkıntı yaratan Hasan Sabbah bir dini bir karakterdir. İsmaili devletinin kurucusu ve aynı zamanda Haşhaşiler olarak bilinen fidailer adlı askeri grubun kurucusu olarak bilinmektedir.
"Haşhaşî" kavramı artık sadece tarih kitaplarında ve bir haftadan buyana Türkiye'nin gündeminde geçiyor ama Haşhaşîler'in bağlı olduğu İsmailî mezhebinin şu anda 20 milyon civarında mensubu var. Çoğu Hindistan'ın kuzeybatısında yaşıyor, geri kalanları da dünyanın dört bir yanına dağılmış haldeler.
Bâtınîlik ya da Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
İsmâiliyye Ca'afer Sadık'ın büyük oğlu İsmâil'in oğlu Muhammed bin İsmâil'e bağlı kalarak imametin onların hakkı olduğuna inanlara verilen addır. Abbasi ve Selçuklu yöneticilerin teşvikiyle Ehl-i sünnet âlimleri, İsmâilî karşıtı risaleler tedvin etmişlerdir.
Alamut Kalesi / Hasan Sabbah'ın Mezarı İran / Kazvin - YouTube.
Urfalı Matias adlı Hristiyan kronik-tarihçi ise Melikşah'ın 27 Şubat 1092 veya 25 Şubat 1093'te Bağdat'ta karısı olan Semerkant sultanının kızı tarafından zehirlenip öldürüldüğünü ve babası Alparslan'ın yanında Marand'da defin edildiğini bildirmektedir.
Dağın Efendisi Hasan Sabbah ve Alamut.
İşte kısa ve özet olarak Haşhaşiler hakkında bilgiler... Haşhâşîler, Sabbâhîler ya da Suikastçılar, Şî'a mezhebinin İsmâîliyye koluna mensup din adamı Hasan bin Sabbah tarafından 1090 yılının Eylül ayında Alamut Kalesi'ni zapt ettiğinde kurulmuş olan dinî tarikat ve siyasî örgüt.
Hasan Sabbah tarafından Alamut Kalesi'nde kurulan Haşhaşilerin cennet vaadi ile bir araya geldiği söylenir. Zekası ve farklı düşünce yapısıyla yaşadığı dönemin yanı sıra tüm dönemlerin dikkatini çeken Hasan Sabah2ın emrinde yüzlerce fedaisi olduğu da öne sürülür.
Alamut Kalesi'ni aldıktan sonra, Büyük Selçuklu Devleti ve Abbasiler'e karşı planlar yapan Sabbah, yetiştirdiği haşhaşlı suikastçiler ile, sadece kendi döneminde neredeyse 50'ye yakın suikast gerçekleştirmiştir.
Türk tarihine damga vurmuş isimlerden Hasan Sabbah tarafından kurulan Haşhaşiler 1090 – 1273 yılında etkin rol oynadı. En büyük amacı Büyük Selçuklu Devleti'ni yıkmak olan Haşhaşinler veya Haşhaşin Tarikatı, sarp bir kayalığın tepesinde, ulaşılmaz Alamut Kalesi'nde yaşamışlardır.
Yetiştirdiği fedailerle düşmanlarının etkili isimlerine suikastlar düzenleyerek onları içeriden çökertmeye çalıştı ve bu konuda başarı da sağladı. En büyük düşmanı Selçuklu Veziri Nizamülmülk, 1092 yılında İran'ın Tus şehrinde Hasan Sabbah'ın bir fedaisince öldürüldü.
Din alimi olmak isteyen Hasan Sabbah, 17 yaşındayken Emire Zarrab adlı bir Fatımî daisiyle karşılaştı ve onun konuşmalarından etkilenerek İsmailliyye mezhebine intisap etti. Eğitimine bu yönde devam eden Hasan Sabbah, 1078'de Mısır'a geçti.
Ebüzziya, Hasan Sabbah'ın doğum yılı ve doğum yerini verdikten sonra onun 35 yasına kadar olan hayatını tek cümleyle özetlemiştir. Buna göre hicri 430-440 arasında Irak'ta doğan Hasan Sabbah önceleri Şia'nın On İki İmam mezhebini benimserken hocası Abdulmelik, ona Şia'nın İsmailiyye mezhebini kabul ettirmiştir.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Hasan Sabbah'ın amacı, İsmailiyye mezhebinin yayılmasını ve güçlenmesini sağlamaktı. O, Alamut Kalesi'ni kurarak bu amaç doğrultusunda hareket etti. Alamut Kalesi, İsmailiyye mezhebi üyelerine bir sığınak sağlayarak, mezhebin felsefesinin benimsenmesini ve yayılmasını hedefledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri