Bakan Soylu: Vatandaş, (e-Devlet'ten) hasar durumunu görmüyorsa Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etsin.
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır. Bu süre sona erdikten sonra itiraz hasar tespitleri başlamaktadır.
Sonuçlar, 30 gün süreyle belirtilen internet adresi ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir. Vatandaşlarımız, sonuçlar ilan edildiğinden itibaren 30 günlük süre içerisinde e-devletten veya Kaymakamlıklarda oluşturulan Başvuru Noktalarından itiraz edebileceklerdir.
Hasar Tespiti İçin Nereye ve Nasıl Başvuru Yapılmalıdır? Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sebebiyle ev ve iş yerleri hasar gören kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerden hasar tespitinin yapılması talepte bulunabilir. Buna ek olarak depremin meydana geldiği yerlerde re'sen de hasar tespiti yapılır.
Vatandaşlarımız e-devlet (turkiye.gov.tr) veya hasartespit.csb.gov.tr adresi üzerinden bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
E-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama
Öncelikle e-Devlet'e giriş yapmanız gerekir. Karşınıza Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranı çıkacak. Aracın plakasını yazdıktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayın. Girdiğiniz plakaya sahip olan aracın bilgileri, resmi evraklarla birlikte karşınıza çıkacaktır.
Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, bölgedeki yıkılmayan evlerin hasar durumları merak ediliyor. Bir an önce evlerine geçmek isteyen yurttaşlar, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebiliyor.
Kasko hasar ödemesi için kazaya dair bilgi ve belgelerin 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır.
Otomobilin sigorta geçmişi hakkında detaylı bilgiye ulaşılması için “DETAY” yazıp bir boşluk bırakılmalı ve plaka bilgisi girildikten sonra mesaj 5664'e yollanmalıdır.
Hasar Tespitlerine İtiraz Etmek İsteyen Vatandaşlarımız;
Kesin Hasar Askı Listeleri ile birlikte askı itirazları 07.04.2023 tarihinde başlayacak, 06.05.2023 tarihinde saat 23:59'da son bulacaktır. Kamuoyuna önemle duyurulur.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bina hasar tespit durumu e-Devlet'te görünmeyen depremzedelerin, valilik ve kaymakamlıklar önündeki Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.
5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 60,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin.
Kazadan hemen sonra aracı sorguladığınızda o hasar görünmez. Zaman zaman satıcı ile onarımı yapan kişi veya eksper anlaşırsa araç satılana kadar dosya kapama işini erteleyebiliyor. Sorgulanan plaka asli kusurlu ve karşı tarafın masrafı odendiği için miktar görülmez.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; depremden etkilenen bölgelerde ilan edilen hasar tespit sonuçlarına, 1 ay içinde itiraz edilebileceğini, yeniden yapılan hasar tespitiyle sonuçların kesinleşeceğini açıkladı.
Hasar kaydı sorgulama SMS
SMS ile araç plaka sorgulama tüm operatörler tarafından gerçekleştirilebilir. Sorgulama ücreti 7 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Aracın hasar geçmişini sorgulamak için araç plakası karakterler arasında boşluk bırakılmadan yazılır ve 5664'e gönderilir.
Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp 5664'e sms göndererek öğrenebilirsiniz. Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms göndermeniz yeterli.
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
“Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Hasar tespit başvurusu için çeşitli yerlere başvuru yapılabilmektedir. Deprem durumunda DASK'ın ALO 125 telefon numarası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ALO 181 numarası ve doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden hasar tespit başvurusu yapılabilir.
Kilitli olduğundan veya sahiplerine ulaşılamadığından girilemeyen ve içeriden incelenemeyen binalar için hasar tespit işlemi yapılamadığı ifade edildi.
e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR? Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için istersen sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664'e "KTT" boşluk "PLAKA" yazarak bilgi edinebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri