Tramer kaydının en güzel yanı bize şeffaf bilgiler sunmasıdır. Aracın kaza geçmişi varsa kaza tutanağına kadar bize bilgi verir. Bu bilgilerin önceden bilinmesi, araca neler yapılıp neler yapılamayacağı açısından önemlidir. Günümüzde artık ekonomik olarak araba alma kapasitesi gitgide zorlaştı.
Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir. Aracın trafiğe yasaklanmasına sebep olan ve kazalı araçları ilgilendiren ağır hasar kaydı nedir sorusunun en net cevabı bu şekildedir.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Bir aracın ağır hasarlı sayılması için hasar oranının en çok %70 olması gerekir. Hasar oranı %70'in üzerinde olan araçlar pert araç sınıfında değerlendirilirler. Pert kaydı ve ağır hasar kaydının arasındaki fark aslında tam olarak budur.
İlgili 21 soru bulundu
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
İkinci el araç alıp satarken en önemli konulardan biri hasar kaydı olmaya başladı. Çünkü aracın hasar kaydı aracın değerini belirleyen durumlardan biridir. Hasar kaydı silme büyük bir sorun olarak görülse de, gerekçeli bir itiraz ile araç üzerindeki hasar kaydı silinebilir.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Hayır. Ağır hasar kayıtlı veya hasar kaydı toplamı kasko tutarının %30 unu aşan araçlar için kredi kullandırımı yapılmamaktadır. Ayrıca daha önce ticari taksi olarak kullanılan araçlar için de kredi kullandırımı yapılamamaktadır. Kredi dosyamda ek bir kesinti uygulanır mı?
Eğer aracın piyasa değeri sigorta şirketi tarafından sürücüye ödenirse araç pert olarak trafikten çekilir. Sürücüler ağır hasar kaydı ne demek ve nasıl anlaşılır gibi sorularına Tramer üzerinden cevap bulabilir. Aracın hasarlı olması halinde trafiğe çıkması diğer araçlar için de risk teşkil eder.
"'BEDELSİZ HASAR' DİYE BİRŞEY YOK"
Bedelsiz kaydı önemsemeyip aracı alan kişinin, yüksek hasar bedelleriyle karşılaşabildiğini anlatan Ahmet Nedim Erdem, araç sahibinin istediği takdirde detaylı rapora ulaşabileceği bilgisini verdi. Erdem, "Tramer sorgusunda sıkça karşılaşılan bir husus; 'bedelsiz' hasar kayıtları.
Ağır hasar kayıtlı araca kasko sigortasının yapılabilmesi için aracın önceden pert işlemi görmüş olması ve onarımlarının da yapılmış olması şartı aranır. Ancak ilgili aracın kasko işlemlerinde normal kasko işlemlerine kıyasla çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsin.
Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz.
Öncelikle belirtilmesi gerekir ki hurda belgesi olan bir araç trafiğe çıkamaz. Hurda belgeli bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasaktır ve tespiti halinde ruhsat sahibine ve sürücüye ceza kesilir.
Hasar kayıtları aracın ufak çaplı kaza ve tamir işlemlerini içeren bir kayıttır. Bu hasarlar, hasar geçmişinde hasar kaydı olarak görünür ancak tam hasar almamış yani pert olmamış aracın parçası zarar görmüş ve değiştirilmiş ise hasar kaydında görünmek durumundadır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına imkan vermeden en kısa sürede zararınızın giderilmesini talep ederek, zamanaşımı süresinin kesintiye uğramasını sağlamalısınız. Aksi halde hak kaybına uğrama ihtimaliniz yüksek olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri