Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür. Tavuk etinin üzerinde çiğ haldeyken yerleşen bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler yıkanma evresinde yayılma özelliği gösterebilir.
İyice pişirirseniz üzerindeki mikroplar ölür" diyor. USDA'nın 2019'daki araştırması ise tavuğun yıkandıktan sonra yüzeyler etkili bir şekilde temizlenmediği ve sterilize edilmediğinde bakterilerin çok kolay yayılabileceğini gösteriyor.
Çünkü tavukta bulunan bakteriler yıkamayla ölmüyor aksine yıkandığında bakteriler etrafa daha çok yayılıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu da "Gıda güvenliği uzmanlarımız tavuğun yıkanması halinde etrafa ve diğer yiyeceklere patojenler saçtığından, tavuğun yıkanmamasını öneriyor" diyor.
Tavukları pişirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok 'pislikleri ve mikropları temizlemek için' ya da alışkanlık olarak yaptıklarını söylüyor. Peki bu doğru mu? Uzmanlar, pişirilmeden önce tavuğun yıkanmaması konusunda vatandaşları uyarıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır. Bu ısıda etin pembeliği yok olur.
Tavuk etinin mikrobiyel florası içinde yer alan toplam aerob mezofil bakteriler (TAMB), koliform bakteriler, E. coli, S. aureus, psikrofil bakteriler ile maya‐küfler hijyenik kaliteyi belirleyen indikatör ve bozulma yapıcı mikroorganizmalar olarak değerlendirilmektedir (4, 9‐ 11).
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
1 : 250 oranında hazırlanmış dezenfektanlar ile yüksek basınçlı bir püskürtücü kullanarak m²'ye kışın 0.3 litre, yazın 0,5 litre solusyon gelecek şekilde dezenfekte edilir.
Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır. Ancak, tavuğu saklayacaksanız, sirke ve limon suyu ile yıkadıktan sonra iyice temiz su ile durulayın. Çünkü tavuğun derisinin sertleşmesine neden olabilirler.
Evet, gerekir. Fırında salamura tavuk kızartması yapmak isterseniz, tavuğu tuzlu su içinde bekletmeniz gerekir. Tavuk için salamura suyu kafaya göre hazırlanmaz. Tavuk salamurasında kullanılacak su ve tuz'un standart ölçüsü olduğu gibi, tavuğu salamuraya yatırmanın da zaman olarak süresi vardır.
Çiğ tavuk eti genellikle Salmonella, Kampilobakter ve Clostridium perfringens gibi tehlikeli bakterileri içeriyor. Ve bu gibi bakterilerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar, her yıl her altı Amerikalıdan birinin başına geliyor.
Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü besin zehirlenmesi tahmin edilenden çok daha ciddi bir konu. Dolayısıyla herkesin bu konuda dikkatli olmasında fayda var.
Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür. Çiğ, az pişmiş veya pastörize edilmemiş besinleri tüketmeniz durumdunda risk altında olabilirsiniz.
Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda döllü yumurtaların kimyasının farklı olduğu ve bunları yemenin insan sağlığına daha fayda olduğu anlaşılmış. Horozun varlığı sadece döllü yumurta için değil tavukların korunması için de işe yarar. Bazı horozlar tavuklarını köpeklerden bile daha iyi korurlar.
Örneğin, köy tavuklarının kendi dışkıları ve diğer hayvan kalıntılarından bulaşıcı hastalıklar taşıması ihtimali, kafes sisteminde yetiştirilenlere göre daha fazladır. Özellikle Salmonella gibi insanlara bulaşabilen rahatsızlıklar, köy tavuğu ve yumurtasıyla ilgili riskleri artırmaktadır.
Tavuğun kanatlarını ve bacaklarını gövdesine mutfak ipiyle bağlamak tercihe bağlıdır. Bazılarına göre bağlamak, tavuğa piştiğinde daha güzel ve dağılmamış bir görüntü verir.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir. Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
İmren markalı tavuk ve hindi ürünleri Gimdes helal belgelidir. Bim marketlerden temin edebilirsiniz.
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helal olması için, usûlüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Usûlüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri