Koşullu Uyarıcı: Başlangıçta bir organizma için tepkiye neden olmayan bir uyarıcı (NU), koşulsuz uyarıcı ile bir arada ve birkaç kez verilmesinden sonra bir tepkiye neden olur. Bu tür uyarıcılar koşullu uyarıcı olarak adlandırılmaktadır. Örneğin, daha önce arı tarafından sokulan biri için artık arı koşullu uyarıcıdır.
Yiyecekle karşılayan köpeğin salya akıtması örneğinde salya koşulsuz tepkidir. Organizma için herhangi bir anlam ifade etmeyen yani herhangi bir tepkiye yol açmayan uyarıcıdır. Klasik koşullanma sürecinde amaç, bir süre sonra nötr uyarıcının tepki üretme gücüne kavuşmasıdır.
Koşullu uyaranın zamanda bitişik olarak koşulsuz uyaranla sunulması sonucunda da koşullu uyarana da bir tepki geliştirilir. Bu tepkiye de koşullu tepki denir. Klasik koşullanmada oluşan tepkilerin genellikle refleksif tepkiler olduğu kanısı 1960'lı yıllarda yapılan deneylerle yıkılmıştır.
Koşullu Tepki: Organizmanın koşullu uyarıcıya karşı göstermiş olduğu tepkidir.
Koşulsuz uyarıcılar, her zaman aynı tepkisel davranımı uyandıran uyarıcılardır. Pavlov'un deneyinde, daha koşullanmadan önce bile, köpeğin ağzına konan yiyecek salya salgılama davranımına neden olmuştur. Bu davranıma neden olan uyarıcı koşulsuz uyarıcı olur. Yani burada koşulsuz uyarıcı yiyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Koşulsuz Tepki: Doğal uyarıcılar karşısında bir şart aramaksızın verilen tepkidir. Öğrenme ürünü değildir ve doğuştan sahip olunan tepkilerdir.(terleme, üşüme vb.)
(Koşullu Tepki)
Koşulsuz uyarıcıya karşı gösterilen doğal ve otomatik tepkidir. Organizmanın önceleri tepkide bulunmadığı, ancak koşulsuz uyarıcı ile eşleştirildikten sonra koşulsuz uyarıcının ortaya çıkardığı tepkiyi oluşturan uyarıcıdır.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Tepkisel koşullanmada tepkiyi bilinen bir uyarıcı doğurmakla birlikte tepki sonuçları tarafından kontrol edilmemektedir. Oysa ayırt edici edimde ayırt edici uyarıcı tepki için işaret olmakla birlikte organizma sadece pekiştirilen davranışı öğrenmektedir (Senemoğlu, 2005).
Pavlov, birincil (yiyecek, su ve barınma gibi ulaşılmak istenilen ve doyum sağlayan koşulsuz uyarıcılar) ve ikincil (elektrik şoku gibi kaçınılan, acı ve elem veren koşulsuz uyarıcılar) olmak üzere iki tür koşullanmadan ve koşulsuz uyarıcıdan söz eder. Koşulsuz uyarıcıların hepsi de organizmada bir duygu yaratır.
Koşullu Tepki: Koşullu uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının eşlenerek verilmesinden sonra organizmanın koşullu uyarıcıya gösterdiği tepkidir.
Koşullu uyarıcının koşulsuz uyarıcıdan hemen önce verilmesi, iki uyarıcının birleştirilmesi gerekir. Pavlov'un deneyinde köpek, zil sesi ile eti birleştirmektir. Bazı durumlarda organizma, uyarıcı karşısında gösterdiği koşullu tepkiyi benzer durumlarda da gösterir. Buna uyarıcı genellemesi denir.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
Klasik koşullama, canlıların doğal uyarıcılara verdiği tepkileri yapay uyarıcılara da verip vermediğini araştıran bir öğrenme teorisidir. Bu teoriye göre köpeklerin et dışında başka uyarıcılara karşı da heyecanlanarak salya akıtması araştırılmıştır.
Bir kişi dışarıda acıktığı bir sırada herhangi bir lokantaya girerek köfte ekmek yiyor. Akşam saatlerinde bu kişide mide bulantısı olmaya başlıyor. Kişi bu durumu öğlen saatlerinde yediği köfte ekmeğe bağlarsa ve bir daha köfte ekmek yemez ya da o lokantaya gitmezse burada garcia etkisi oluşmuş olmaktadır.
Edimsel koşullanmada istenilen bir davranışın devamı pekiştirilerek sağlanır. İstenmeyen bir davranış ise pekiştirilmeyerek söndürülür. Edimsel koşullanmaya örnek Sikinner kutusu ile yapılan deneydir.
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
Klasik (Tepkisel) Şartlanma/Koşullanma Öğrenmesi
Pavlov, doğada doğal olarak bulunan uyarıcı-tepki bağlarını koşullanma yolu ile yapay uyarıcılarda kullanmıştır. Pavlov, psikoloji üzerine yaptığı bu çalışmalarla 1904 yılında Nobel Ödülü almıştır. (Yeşilyaprak, 2005).
Klasik koşullanma ya da tepkisel koşullanma, organizmaların doğal uyarıcılara verdiği doğal tepkileri, yapay uyarıcılara da verip vermediğini denemek için yapılmış deneyler bütünüdür.
Pygmalion etkisi veya Rosenthal etkisi, yüksek beklentilerin belirli bir alanda daha iyi performansa yol açtığına inanılan psikolojik bir olgudur. Efekt, kendi yaptığı bir heykele âşık olan bir heykeltıraş olan Yunan efsanesi Pygmalion'dan veya alternatif olarak psikolog Robert Rosenthal'dan almıştır.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Bir ayırt edici uyarıcı durumunda, istenmeyen bir davranış (örneğin saldırganlık evde) pekiştirildiğinde tekrarlanma sıklığı artarken; istenmeyen bir davranışın pekiştirilmemesi durumundaysa )bu tür davranışlar okulda ise pekiştirilmediğinde) tekrarlanma sıklığı azalır.
belirli tür deneyimlerin belirli tepkileri daha olası ya da daha az olası hale getirmesini sağlayan süreç. Daha basitçe, davranışın uyarıcıya bağlandığı öğrenme şekli. Davranış KLASİK KOŞULLAMA'da KOŞULLU UYARICI'ya, EDİMSEL KOŞULLAMA'da AYIRT EDİCİ UYARICI'ya bağlanır.
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir.
Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi:
Sabit oranlı pekiştirme, organizmanın belirli bir davranışı ne kadar sıklıkla gerçekleştirdiğine bağlı olarak pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 5 doğru cevapta bir ödül verilir. Bu tarife, belirli bir sayıda davranışın gerçekleşmesinin beklenen durumlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri