Bu kelime genellikle hasbihal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hasbihal etmek şeklinde olmalıdır.
Türkçemizde ve konuşma dilimizde “hasbihal olmak” yoktur. Bunun yerine “hasbihal etmek” vardır. Hasbihal etmek; “Bugün Ahmet'le hasbihal ettik.”, “Yarın çocuklarla hasbihal edeceğiz.” gibi cümle içinde kullanılır.
HASBİHAL KELİMESİNİN ANLAMI
Söyleşi, sohbet anlamına gelir. Bu kelime genellikle hasbihal şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hasbihal şeklinde olmalıdır.
TDK üzerinden bakıldığı zaman hasbihal kelimesinin anlamı olarak, 'Sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek' ifadeleri öne çıkmaktadır. Genelde iki insanın ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği güzel sohbetler için kullanılan bir sözcüktür.
"Hasbihal", Türkçeye "konuşma" veya "sohbet" olarak çevrilebilen Arapça bir kelimedir. Genellikle iki veya daha fazla kişi arasında çeşitli konuları rahat bir şekilde tartışmadır. Samimi ve resmi olmayan bir sohbete atıfta bulunmak için de kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
hasbıhal - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥasbi ḥāl حسب الحال “durum gereği” sözcüğünden alıntıdır.
hasbihal / hasbihâl / حسب حال
Birine hâlini, vaziyetini anlatıp düşüncelerini sorma, görüş alışverişinde bulunma, danışma.
Günlük konuşma dilimiz içerisinde de Hasbihal kelimesinin kullanıldığını söylemeliyiz. Bu kavramın daha çok güzel sohbet ettik anlamında olduğunu söylemeliyiz. Hasbihal nerelerde kullanılır diyenler için daha çok güzel bir sohbet etme anlamında kullanılan bir kavram olduğunu söyleyebiliriz.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Paspal kelimesi halk arasında genel olarak dağınık, kendi bakımına özen vermeyen ve pis olan kişilere denmektedir.
Bu kelime genellikle hal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halletmek şeklinde olmalıdır.
Yoğunluk anlatmak için kullanılan bu kelimenin doğru yazılışı ise, “meşgul” şeklindedir. Bu kelimenin “meşkul” şeklinde yazılması ise yanlıştır. Dilimizde yazımı konusunda tereddüte düşülen kelimelerin doğru yazılışını öğrenebilmek için TDK'nın güncel yazım kılavuzundan yardım alabilirsiniz.
Bu kelime genellikle hasbel kader şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hasbelkader şeklinde olmalıdır.
HÜNKAR KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hünkâr dairesi. Hünkâr yaveri.
HALİHAZIRDANASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, halihazırda şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "hali hazırda" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"halihazırda"dır.
Taşıma ücreti ve hamallık anlamlarına gelen hamaliye kelimesi halk arasında sıklıkla hatalı yazılır. Bu kelime genellikle hammaliye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hamaliye şeklinde olmalıdır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Zabit ve Kumandan ile Hasbihal, Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı ordusu ve askerlik ile ilgili görüşlerini yazdığı kitaptır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Eylem. Farsça hamḥāl همحال "aynı halde olan, aynı derdi çeken" sözcüğünden alıntıdır.
Yok olma, yıkılma.
Sohbet sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. 17. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, karşılıklı iletişime geçmek, arkadaşlık etmek ve bir konu hakkında konuşmak anlamına gelir. Yazın türlerinden biri olan söyleşi de bazı kaynaklarda sohbet olarak nitelendirilir. Kelimenin fiili sohbet etmek şeklinde yazılır.
Sözlükte “karşı gelmek, aykırı davranmak, muhalefet etmek, zıtlaşmak” gibi anlamlara gelen hilâf, “söz veya davranışta birinin tuttuğu yoldan başka bir yol tutmak, farklı bir tavır ortaya koymak” mânasıyla aynı kökten türeyen ihtilâf ve muhâlefet kelimeleriyle birleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri