Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Haset eden kişiler, kendilerinde yeterli benlik saygısı ve özgüven hissi bulamadıklarında, başkalarının başarılarına karşı kıskançlık ve çekememezlik hissi duyabilirler.
Haset iki kişi arasındaki ilişkide ortaya çıkar, kişinin kendine dair duyduğu eksiklikle ilişkilidir. Kişi başkasında olan ama kendinde olmadığını düşündüğünü, kendisi için ister; karşısındakini ondan mahrum bırakmak ister. Navaro, haseti “Onda var. Bende yok” şeklinde özetler.
Bir başka sözlerinde ise şöyle buyurur: “Ateşin odunu yakıp bitirmesi gibi, bütün iyilikleri de haset yok eder.” [2] Gerçekten haset duygusu haset eden kişiyi gıybete, kötülüğe ve haksızlığa sevk eder ve sonuçta yaptığı bütün iyiliklerini mahveder.
İlgili 40 soru bulundu
Görüldüğü üzere haset kelimesinin gerek fiil gerekse isim olarak bütün türevlerinde, nimet sahiplerini çekememe, onların elindeki nimet ve imkânların bir şekilde yok olmasını isteme veya o nimetlerin onların elinden çıkıp haset edenin eline geçmesini arzu etme duygularını ifade eden manalar yatmaktadır.
Başkasının sahip olduğu maddi veya manevi şeylerin, o kimsenin elinden çıkmasını veya kendisine geçmesini temenni eden, hatta bunun için çabalayan kişinin içinde bulunduğu bu ruhsal duruma, haset denmektedir.
Spielman'a göre kıskançlık hissi hasete göre içerisinde daha fazla nefret barındırır. Haset duygusunun temelinde bir başka kişinin sahip olduğu şeyi elde etme arzusu mevzu bahisken kıskançlıkta buna ek olarak, diğer kişinin ona sahip olmaması için beslenen arzu ve istek de bulunmaktadır.
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Kıskançlıkta, kendisinde olan bir şeyin bir başkasında da olması korkusu vardır. Hasette ise kendisinde olmayan bir şeye bir başkasının sahip olmasının öfkesi vardır. Haset daha yıkıcıdır. Kıskançlıkta rekabet daha görünürdür, hasette üstün ve aşağılık hissetme ikilemi daha baskındır.
Haset kelime anlamı olarak 'Kıskançlık, çekememezlik' anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde bu eş anlamları üzerinden en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Daha çok insan üzerinden kullanılan bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kişinin kıskançlık yapması ya da çekememezlik durumuna girmesi olarak tabir edilebilir.
“Haset çok temel bir duygudur ve çok güçlü bir enerjisi vardır. Sevgi duygusunun enerjisi yapıcı, büyütücü ve oluşturucu bir içerikte iken, HASET duygusunun enerjisi yok edici, olanı bozucu niteliktedir, insanı çok öfkeli olduğu çocukluk ve bebeklik dönemlerine çeker ve büyüme sürecini geri çevirir.
Haset, başkasında olan bir nimeti çekememe, kendisine faydası olmadığı halde kıskançlık sebebiyle karşısındakinin sahip olduğu nimetten mahrum kalmasını isteme; çekememe, bir tür kıskançlık.
Cevap: Başkasının, kendinden üstün olan her şeyini kıskanan, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendinde olmasını isteyen insana, kıskanç denir.
Haset, bir kişinin başkasının sahip olduğu bir şeyi istemesi ve bu kişinin sahip olmasını istemediği bir duygudur. Haset genellikle iki kişi arasında gerçekleşir ve kişinin kendiyle ilgilidir. Öte yandan, kıskançlık üç kişiyi içeren bir durumdur.
Haset etmek kendisinde olmayan ve başkalarının sahip olduğu şeylere kötü gözle bakmak, onların yok olmasını ve kendine ait olmasını istemektir. Kıskançlık ise kendinde olan şeyi başka birine kaptırma korkusudur. Kıskançlık bir noktadan sonra son bulabilir ya da geri dönüşü vardır.
Manevi bir hastalık olan kin ve hasedin kaynağı... Haset, kıskançlık, çekememezlik, buna bağlı olarak din kardeşine kin duyma, düşman olma, nefret etme gibi söz, fiil ve davranışlar birer hastalıktır.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Bakara Suresi, 109. ayet: Kitap Ehlinden çoğu, kendilerine gerçek (hak) apaçık belli olduktan sonra, nefislerini (kuşatan) kıskançlıktan dolayı, imanınızdan sonra sizi inkara döndürmek arzusunu duydular. Fakat, Allah'ın emri gelinceye kadar onları bırakın ve (onlara ne sözle, ne de eylemle) ilişmeyin.
A-Hasedin Tarifi Türkçe'de "Çekememezlik, kıskançlık” anlamına gelen haset; “Kiş- inin, başkasının elinde bulunan bir nimetin yok olmasını ve sadece kendisinde bulunmasını temenni etmesidir". Diğer bir tarife göre "Kişinin, bir nimeti hak etmiş olan kimseden o nimetin yok olmasını temenni etmesidir.
Ve hasetçinin haset ettiği zaman, şerrinden. Ve kıskanıp (hıyanete ve zarar vermeye yeltendiği) zaman da, hasetçinin şerrinden (kâinatın Mevlâ'sına sığınırım.)” Kıskançlıkla zarar vermeye çalışan tüm çekemeyenlerin kendilerine ve başkalarına yapabilecekleri her türlü kötülük ve şerlerden Allah'a sığınırım.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri