Hashimoto hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendi tiroid bezine düşman hale gelerek saldırdığı, tiroid hücrelerinin işlevini kaybettiği otoimmün (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokusuna saldırması) bir tiroid hastalığıdır. Hashimoto adı hastalığı ilk kez tanımlayan Japon cerrahın isminden gelir.
Haşimato hastalığı, tiroid hormonu yetersizliği nedeniyle, kontrol altına alınmazsa kalp sağlığı sorunlarına da yol açabilir. Özellikle LDL, yani diğer adıyla kötü kolesterolün yüksek olması, hipotiroidi hastalarında sık karşılaşılan bir durumdur.
Haşimato hastalığında bağışıklık sistemi hücreleri, tiroidin hormon üreten hücrelerinin ölümüne yol açabilir. Hastalık genellikle hormon üretiminde azalmaya (hipotiroidizm) neden olur. Vücudun çeşitli bölgelerini etkileyen haşimato, yorgunluk, kilo alma ve kabızlık gibi semptomlara neden olur.
Hashimato tiroidi, tiroit bezinin iltihaplı hastalıklarının yani tirioditlerin en sık görülen çeşididir. Otoimmün ya da kronik lenfosistik tiriodit olarak da adlandırılır ve bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanan bir endokrin sistem hastalığıdır.
Bu hastalık, kendi bağışıklık sistemimiz tarafından antikorlar oluşturularak (otoimmün) meydana getirildiği için , tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Onun için tiroid dokusu tamamen tahrip olmadan önce yeni önlemler alınarak hastaların kontrolü sağlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Hashimato hastalığı bulunan kişilerde hormon değişimlerini tetikleme ihtimali bulunması bakımından, guatrojenik besinlerin, soya ve soya bazlı ürünlerin, işlenmiş ve sodyum içeriği yüksek besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
Bu nedenle tiroid hormonu eksikliğinde metabolizmanın ve enerji kullanımının yavaşlaması beklenir. Hashimoto hastalığı da hipotroidi yaptığından insan metabolizmasını yavaşlatır ve bu nedenle kişi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir.”
Haşimato hastalığına sahip kişilerin beslenmesinden gluten içeriği nedeniyle tahıllar başta olmak üzere kuru baklagiller, süt ürünleri ve şeker çıkarılmalıdır.
Bu hastalarda, tiroid hormonu tedavi ile eksiksiz olarak yerine konulmadıkça uzun süre de olsa kabızlık için yapılan diyetler ve kullanılan ilaçlar etkili ve faydalı olmaz. Haşimato hastalığı; depresyon, cinsel sorunlar ve aşırı sinirliliğe neden olur.
Hastalığın tedavisi tiroid hormonunu dışarıdan vermektir. Bu hormonun dozu şahsa göre değişiklik gösterir. Tedavide tiroid hormonu yanında selenyum vitamini verilmesi faydalıdır. Gebe haşimato hastalarında tiroid hormon seviyelerinde (T4, T3, TSH) bozukluk varsa tiroid hormon tedavisine başlanır.
Tedavi edilmezse, Hashimoto hastalığının neden olduğu hipotiroidizm ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Guatr, yutma veya nefes almayı engelleyebilir. Genişlemiş kalp veya kalp yetmezliği gibi kalp problemleri.
Kilo vermeye engel olan bu hastalık her yaş grubunda görülebilir.
Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler.
D vitamini immün sistemi regüle etmekte önemli görevlere sahip olduğu için, eksikliğinin Haşimato tiroiditi ve başka otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilmiş olmasına şaşırmamak gerek.
Hashimoto Hastalığına nasıl tanı konur? Fizik muayene ve kan testleri ile tanı konulur.
Tiroid bezinin hastalıklarının tanı ve tedavisi için endokrinoloji, iç hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarına başvurulabilir.
haşimato hastalığı genellikle yıllar içinde yavaş ilerler ve kronik tiroid hasarına neden olarak kanınızdaki tiroid hormon seviyelerinde düşüşe neden olur. Belirti ve semptomlar esas olarak az çalışan bir tiroid bezinin (hipotiroidizm) belirtileridir.
Hashimoto Tipi Tiroid İltihabında Tedavi:
Guatrı olan veya tiroid bezi yetmezliği olan kişilerde tiroid hormon ilacı levotiroksin ile tedavi yapılır ve ilaç dozu serum TSH düzeylerini normale getirecek şekilde doktorunuz tarafından ayarlanır. Burada amaç TSH düzeyini 1.5-2.5 IU/L olacak şekilde ayarlamaktır.
Haşimato hastalarında genellikle hipotiroidi gelişme riski yüksektir. Hamile kalmayı düşünen kişilerde belirgin bir hipotiroidi varsa bu kişilerin yumurtlama düzenleri bozulmaktadır ve hamile kalmakta güçlük yaşarlar. Tiroit hormonu tedavisi ile bu durum düzelebilir.
Ama her hastalıkta olduğu gibi haşimato hastalığında da sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Bu nedenle uzmanlar, haşimato hastalarının da sağlıklı beslenmesi gereken her insanda olduğu gibi salam, sosis, sucuk gibi her türlü işlenmiş gıdadan uzak durması gerektiğini söylüyor.
-Probiyotikler: Yararlı bağırsak bakterileri Haşimato hastalarında tiroid inflamasyonunu azaltır. En kolay ulaşılabilecek probiyotik ev yapımı yoğurt ve kefirdir.
Haşimato tedavisi genellikle ömür boyu devam eder. Haşimatoya bağlı hormon eksikliği yaşayan hastalara sentetik (yapay) tiroit hormonu türevleri verilir. Bu durumda genellikle günlük olarak alınması gereken levotiroksin kullanılır. Levotiroksin, normalde tiroitte üretilen tiroksin hormonunun kimyasal eşleniğidir.
Haşimato hastalarının kilo verebilmesi için: Beslenme planı uzman diyetisyen tarafından, metabolizma hızını artıracak şekilde, kişiye özel olarak oluşturulmalı. Uygulana diyet lif oranı yüksek, bağırsak sağlığını destekleyecek şekilde meyve ve sebze ağırlıklı olmalı.
TSH Hormonu Kaç Olmalı? Normal koşullarda bir insanın kan değerleri ölçüldüğünde TSH değerleri yaş ve yaşam şartlarına göre değişim gösterebilir. Kadın veya erkek her birey için 0.4-4.0 arasında bir değer oluşturmak ile birlikte tiroid bozukluğu konusunda tedavi gören bir kişide bu değerler 0.5-3.0 arasında olabilir.
Kahvaltıda meyve veya meyve suyu, yağsız süt veya yoğurt yenmeli, ekmek olarak tam buğday ekmeği yenmelidir. Kahvaltıda taze meyve veya meyve suları yenerek başlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri